ဝိတ်မကျသေးဘူးလား။ ဒီအချက်တွေကြောင့် ဖြစ်နိုင်တယ်ဆိုတာ သင်စဉ်းစားမိပါသလား။

၁။ အိပ်ချိန်ပုံမှန် မရှိခြင်း

အိပ်ချိန် များလွန်း နည်းလွန်းတာကလည်း ဝိတ်တက်လာတယ်ကို ကူညီတယ်နေတယ်နော်။ ၉ နာရီထက်ပိုအိပ်တာ၊ ၅နာရီအောက် လျော့အိပ်တာက အစာစားချင်စိတ်ကို ကမောက်ကမဖြစ်စေလို့ ပိုစားမိနိုင်တာကို သတိပြုနော်။

၂။ ရေအလုံအလောက် သောက်ရဲ့လား။

အရည်( ဆိုဒါ၊ အရက်၊ ကော်ဖီ၊ အအေး)တွေ မဟုတ်ဘဲ ရေသန့်ကိုသာ တစ်နေ့ ၂ခွက် ကနေ ၆ခွက်သောက်တဲ့သူတွေဟာ ဝိတ်ပိုကျစေပါတယ်။ ရေများများသောက်သူဟာ ရေငတ်ပြေတဲ့အပြင် အခြားသော သကြားပါတဲ့ အရည်တွေ လျော့သောက်ဖြစ်စေပါတယ်။

၃။ အစာစားချိန် ခြားလွန်းခြင်း

အစာစားချိန် တစ်ချိန်နဲ့ တစ်ချိန်ဟာ ၅-၆ နာရီလောက်ခြားတာ အကောင်းဆုံးပါဘဲ။ အဲ့ထက်ပိုခြားသွားပြီဆိုရင် ခန္ဓာကိုယ် ဇီဝကမ္မလောင်ကျွမ်းမှုဖြစ်စဉ် နှေးသွားပြီး ကယ်လိုရီလောင်ကျွမ်းမှု နည်းသွားစေပါတယ်။ ထို့ပြင် ဗိုက်ဆာလွန်းပြီး ပိုစားမိတာလည်းဖြစ်တတ်တယ်နော်။

၄။ အပြင်စာတွေ အစားများလား။ အသင့်စားတွေ သိပ်စားမိနေလား။

ဆိုင်မှာချက်တာတွေက် အိမ်ချက်ထက် ကယ်လိုရီပိုပါလို့ ပိုဝစေတာပေါ့။

၅။ အထိုင်များနေတယ်။

အလုပ်က အထိုင်များတယ်ဆိုရင်တောင် ခဏတစ်ဖြုတ်လောက် ထလမ်းလျှောက်ပေးလိုက်ပါ။

၆။ အားကစား လေ့ကျင့်ခန်းတွေလုပ်ပြီးတိုင်း အစားနဲ့ ဆုမချနဲ့နော်။

၇။ အရက်ရဲ့ ကယ်လိုရီကိုလည်း လျော့မတွက်နဲ့ဦး။ တစ်နေ့ ၃ခွက် ကျော်ပြီဆိုရင်တော့ အရက်စွဲမစွဲ မသေချာပေမယ့် ဝိတ်တက်မှာတော့ အသေအချာပါပဲ။

၈။ စိတ်ဖိစီးမှု များရင် ပိုစားမိတတ်တယ်နော်။

၉။ လည်ပင်းက သိုင်းရွိုက်ဟော်မုန်းအိတ်ကလေးကကော ကောင်းမွန်ရဲ့လား။

၁၀။ သုံးစွဲနေရတဲ့ ဆေးတွေက သင့်ကို ဝစေတာလား။

၁၁။ ကိုယ်ဝန်ရှိနေလား။

၁၂။ သွေးဆုံးချိန်လား။

လိုအပ်ရင်တော့ ဆရာဝန်နှင့် တိုင်ပင်ပြီး ရောဂါတွေရှိမရှိ စစ်ဆေးကြည့်ပြီး ကိုယ်အလေးချိန်ကျစေတဲ့ နည်းလမ်းတွေကို တိုင်ပင်ကြည့်တာ အကောင်းဆုံးဖြစ်ပါတယ်။

ရီချို(ဆေး ၁)

ဝိတ္မက်ေသးဘူးလား။ ဒီအခ်က္ေတြေၾကာင့္ ျဖစ္နုိင္တယ္ဆိုတာ သင္စဥ္းစားမိပါသလား။

၁။ အိပ္ခ်ိန္ပံုမွန္ မရွိျခင္း

အိပ္ခ်ိန္ မ်ားလြန္း နည္းလြန္းတာကလည္း ဝိတ္တက္လာတယ္ကို ကူညီတယ္ေနတယ္ေနာ္။ ၉ နာရီထက္ပိုအိပ္တာ၊ ၅နာရီေအာက္ ေလ်ာ့အိပ္တာက အစာစားခ်င္စိတ္ကို ကေမာက္ကမျဖစ္ေစလို႔ ပိုစားမိနိုင္တာကို သတိျပဳေနာ္။

၂။ ေရအလံုအေလာက္ ေသာက္ရဲ့လား။

အရည္( ဆိုဒါ၊ အရက္၊ ေကာ္ဖီ၊ အေအး)ေတြ မဟုတ္ဘဲ ေရသန္႔ကုိသာ တစ္ေန႔ ၂ခြက္ ကေန ၆ခြက္ေသာက္တဲ့သူေတြဟာ ဝိတ္ပိုက်ေစပါတယ္။ ေရမ်ားမ်ားေသာက္သူဟာ ေရငတ္ေျပတဲ့အျပင္ အျခားေသာ သၾကားပါတဲ့ အရည္ေတြ ေလ်ာ့ေသာက္ျဖစ္ေစပါတယ္။

၃။ အစာစားခ်ိန္ ျခားလြန္းျခင္း

အစာစားခ်ိန္ တစ္ခ်ိန္နဲ႔ တစ္ခ်ိန္ဟာ ၅-၆ နာရီေလာက္ျခားတာ အေကာင္းဆံုးပါဘဲ။ အဲ့ထက္ပိုျခားသြားျပီဆိုရင္ ခႏၶာကိုယ္ ဇီဝကမၼေလာင္ကၽြမ္းမႈျဖစ္စဥ္ ေႏွးသြားျပီး ကယ္လိုရီေလာင္ကၽြမ္းမႈ နည္းသြားေစပါတယ္။ ထို႔ျပင္ ဗိုက္ဆာလြန္းျပီိး ပိုစားမိတာလည္းျဖစ္တတ္တယ္ေနာ္။

၄။ အျပင္စာေတြ အစားမ်ားလား။ အသင့္စားေတြ သိပ္စားမိေနလား။

ဆိုင္မွာခ်က္တာေတြက္ အိမ္ခ်က္ထက္ ကယ္လိုရီပိုပါလို႔ ပိုဝေစတာေပါ့။

၅။ အထိုင္မ်ားေနတယ္။

အလုပ္က အထိုင္မ်ားတယ္ဆိုရင္ေတာင္ ခဏတစ္ျဖဳတ္ေလာက္ ထလမ္းေလွ်ာက္ေပးလိုက္ပါ။

၆။ အားကစား ေလ့က်င့္ခန္းေတြလုပ္ျပီးတိုင္း အစားနဲ႔ ဆုမခ်နဲ႔ေနာ္။

၇။ အရက္ရဲ့ ကယ္လိုရီကိုလည္း ေလ်ာ့မတြက္နဲ႔ဦး။ တစ္ေန႔ ၃ခြက္ ေက်ာ္ျပီဆိုရင္ေတာ့ အရက္စြဲမစြဲ မေသခ်ာေပမယ့္ ဝိတ္တက္မွာေတာ့ အေသအခ်ာပါပဲ။

၈။ စိတ္ဖိစီးမႈ မ်ားရင္ ပိုစားမိတတ္တယ္ေနာ္။

၉။ လည္ပင္းက သိုင္းရိြဳက္ေဟာ္မုန္းအိတ္ကေလးကေကာ ေကာင္းမြန္ရဲ့လား။

၁၀။ သံုးစြဲေနရတဲ့ ေဆးေတြက သင့္ကို ဝေစတာလား။

၁၁။ ကိုယ္ဝန္ရွိေနလား။

၁၂။ ေသြးဆံုးခ်ိန္လား။

လိုအပ္ရင္ေတာ့ ဆရာဝန္ႏွင့္ တုိင္ပင္ျပီး ေရာဂါေတြရွိမရွိ စစ္ေဆးၾကည့္ျပီး ကိုယ္အေလးခ်ိန္က်ေစတဲ့ နည္းလမ္းေတြကို တုိင္ပင္ၾကည့္တာ အေကာင္းဆံုးျဖစ္ပါတယ္။

ရီခ်ိဳ(ေဆး ၁)

Related posts
စားသောက်မှုပုံစံအခြားရောဂါများ

ဓာတ်မတည့်ခြင်းကို ဖြစ်စေနိုင်သော အစားအစာ များ

1 Mins read
အမျိုးမျိုးသော အစားအစာ များဟာ အချို့သူတွေမှာ ဓာတ်မတည့်မှုဖြစ်စေနိုင်တဲ့ အလားအလာရှိပါတယ်။ အချို့ သောအစားအစာများတွင်ပါရှိသော ပရိုတင်းဓာတ်များကို ကိုယ်ခံအားစနစ်က ပုံမှန်မဟုတ်စွာ တုံ့ပြန်တဲ့အခါ အစားအစာနှင့် ဓာတ်မတည့်မှု ဖြစ်ပေါ်တတ်ပါတယ်။ အဖြစ်များတဲ့ ဓာတ်မတည့်ခြင်းရဲ့ လက္ခဏာများ – ပါးစပ် တစ်ဝိုက် ယားယံခြင်း၊…
စားသောက်မှုပုံစံသွေးတိုးနှင့်နှလုံးရောဂါအထွေထွေရောဂါများအလှအပနှင့်နေထိုင်စားသောက်မှုပုံစံအသည်းအားဆေးများ

အရက် ဘယ်လောက်သောက်သောက် မမူးတဲ့သူတွေမှာ ဝှက်ဖဲရှိနေလား ?

1 Mins read
လူတွေက အရက် ကိုခံနိုင်ရည်ရှိတယ် (သို့) အရက်ဘယ်လောက်သောက်သောက် မမူးဘူးဆိုရင် ကောင်းတဲ့အရာ ဆိုပြီး မကြာခဏတွေးတတ်ကြပါတယ်။ လူငယ်လူရွယ်တွေမှာဆိုရင်လည်း အဲ့လိုလူကို များများပိုသောက်ဖို့ အားပေးတတ်ကြပြီး ဘယ်လောက်သောက်သောက် မမူးတဲ့အတွက်လည်း ချီးမွမ်းတတ်ကြပါတယ်။ အရက်ကို ဘယ်လောက်သောက်သောက် မမူးတဲ့သူတွေဟာ သူများတွေထက်ယှဉ်ရင် အရက်ကို ပမာဏများများ…
စားသောက်မှုပုံစံသွေးတိုးနှင့်နှလုံးရောဂါအလှအပနှင့်နေထိုင်စားသောက်မှုပုံစံ

သရက်သီးဆားရေစိမ် ရဲ့ ကောင်းကျိုး၊ ဆိုးကျိုး

1 Mins read
သရက်သီးဆားရေစိမ် ဟာ ထမင်းမြိန်စေတဲ့ မြန်မာ့ရိုးရာ တို့စရာတစ်မျိုးပါ။ ဒါပေမယ့် သရက်သီးစဆားရေစိမ်စားခြင်းဟာတကယ်ပဲကျန်မာရေးနဲ့ညီညွတ်သလား ? အကျိုးကျေးဇူးတွေရောရှိနေမလားဆိုတာလေ့လာကြည့်လိုက်ရအောင် သရက်သီးဆားရေစိမ်ဟာ Probiotics ကြွယ်ဝတဲ့စားစရာတစ်မျိုးပါ။ ဒါကြောင့်သရက်သီးဆားရေစိမ်ကိုစားချင်းအားဖြင့် ဝမ်းချုပ်ခြင်းကင်းကာ ဝမ်းမှန်စေပြီး အစာအိမ်နှင့်အူလမ်းကြောင်းအတွက်များစွာအကျိုးကျေးဇူးရှိပါတယ်။ သရက်သီးဆားရေစိမ် ဟာ ဗီတာမင် C နှင့် Antioxidant…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *