ပထမဆုံး ကိုယ်အလေးချိန်နဲ့ အရပ်ကို သိရပါမယ်။ ကိုယ်အလေးချိန်က ‘ပေါင်’ ဖြစ်နေရင် ယေဘုယျအားဖြင့် ‘2.2’ နဲ့ ‘စား’ ရင် ‘ကီလိုဂရမ်’ ရပါတယ်။ အလားတူပဲ အရပ်က ‘ပေ’ ဖြစ်နေရင် ‘လက်မ’ ပြောင်းပြီး ‘0.025’ နဲ့ ‘မြှောက်’ ရင် ‘မီတာ’ ရပါတယ်။ ပိုပြီးတိကျချင်တယ်ဆိုရင်တော့ မိုဘိုင်းဖုန်းတွေမှာ ‘unit converter’ application တွေကို သုံးပြီး ယူနစ်ပြောင်းနိုင်ပါတယ်။ ပြီးရင်တော့ သင်္ချာနည်းအတိုင်းတွက်လိုက်ရုံပါပဲ။
ဥပမာ…..အရပ် 5 ပေ 2 လက်မ၊ ပေါင် 100 ရှိတဲ့လူတစ်ယောက်ရဲ့ BMI ကို အောက်ပါအတိုင်း တွက်ချက်နိုင်ပါတယ်။
ကိုယ်အလေးချိန် (Body weight) = 100 ပေါင် (lb) ÷ 2.2 = 45.45 ကီလိုဂရမ် (kg)
အရပ် (Height) = 5 ပေ 2 လက်မ = 62 လက်မ x 0.025 = 1.55 မီတာ (m)
BMI = Body weight (kg) ÷ Height2 (m2) = 45.45 ÷ (1.55 x 1.55) = 18.9 kg/m2
သင်္ချာတွက်ရမှာ ပျင်းတဲ့သူတွေအတွက် အောက်ပါ link မှာ BMI ကို အလွယ်တကူ တွက်ချက်နိုင်ပါတယ်။
http://128.199.224.56/due-date-and-bmi/
”BMI ကို ဘယ်လို ခွဲခြားထားသလဲ”
မိမိရဲ့ BMI ကို သိပြီဆိုရင်တော့ အောက်ပါအတိုင်း ခွဲခြားကြည့်နိုင်ပါတယ်။
BMI <18.5 ပိန် 18.5-24.9 ပုံမှန် 25-29.9 ဝ 30-34.5 အဝလွန် (အဆင့် 1) 35-39.9 အဝလွန် (အဆင့် 2) ≥ 40 အဝလွန် (အဆင့် 3) သို့မဟုတ် အလွန်အမင်းအဝလွန် (မှတ်ချက်။ ။ အထက်ပါ ဖော်ပြချက်သည် အသက် 18 နှစ်အောက် ကလေးများအတွက် အကျုံးမဝင်ပါ။) မိမိရဲ့ BMI က ပုံမှန်ဖြစ်နေရင် အဲ့ဒီ့အတိုင်း ဆက်ထိန်းထားဖို့ လိုအပ်ပြီး ပိန်တဲ့အထဲမှာ ပါနေရင်တော့ မှန်ကန်ပြီး အာဟာရပြည့်ဝတဲ့ အစားအစာတွေ စားပေးဖို့ လိုအပ်ပါတယ်။ ဝတဲ့သူတွေနဲ့ အဝလွန်နေတဲ့သူတွေကတော့ တတ်ကျွမ်းတဲ့ပညာရှင်တွေနဲ့ တိုင်ပင်ခြင်း၊ အစားအစာကို မှန်ကန်စွာ စားသောက်ခြင်း၊ ကိုယ်လက်လှုပ်ရှားခြင်းများ ပြုလုပ်ကြဖို့ အကြံပေးလိုပါတယ်။ BMI ပုံမှန်အောက် လျော့နည်းနေသူတွေဟာ ကိုယ်ခံအားနည်းခြင်း၊ မကြာခဏဖျားခြင်း၊ ရောဂါပိုးဝင်လွယ်ခြင်း၊ အားနည်းခြင်းတို့ကို ခံစားရတတ်ပါတယ်။ BMI ပုံမှန်ထက် များနေသူတွေကတော့ အဝလွန်ခြင်းနဲ့ ဆက်စပ်ရောဂါတွေဖြစ်တဲ့ သွေးတိုးရောဂါ၊ နှလုံးရောဂါနဲ့ ဆီးချိုရောဂါတွေ ဖြစ်နိုင်ခြေများပြီး ဖြစ်ပြီးလူနာတွေမှာလဲ ရောဂါအခြေအနေကို ပိုမိုဆိုးရွားစေပါတယ်။ “BMI ၏ အားသာချက်နှင့် အားနည်းချက်များ”
BMI ဟာ တိုင်းတာရလွယ်ကူပြီး ငွေကုန်ကြေးကျသက်သာတဲ့အပြင် တိကျမှုပေးနိုင်တာကြောင့် ကမ္ဘာတစ်လွှားမှာ အသုံးများတဲ့ အတိုင်းအတာတစ်ခုဖြစ်ပါတယ်။
ဒါပေမယ့် BMI များနေခြင်းဟာ အလေးချိန်များနေခြင်းကိုသာ ဖော်ပြတာဖြစ်ပြီး အဲ့ဒီ့အလေးချိန်ဟာ ကြွက်သားကြောင့်၊ အဆီကြောင့်၊ ရေကြောင့်ဟု ခွဲခြားဖော်ပြနိုင်ခြင်း မရှိတဲ့အတွက် ကြွက်သားဖွံ့ဖြိုးတဲ့သူတွေနဲ့ ရေဖျင်းစွဲ (ဖော) နေတဲ့သူတွေမှာတော့ မှားယွင်းနိုင်ပါတယ်။
Dr Honey Su Naing
M.B.,B.S (Mandalay)
M.Sc Nutrition & Dietetic (UK)
Body Mass Index ဆိုိုတာ ဘာလဲ?
က်န္းမာေရး၀န္ထမ္းေတြ၊ က်န္းမာေရးဗဟုသုတ ၾကြယ္၀သူေတြနဲ႔ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ေလ်ွာ့ခ်ဖို႔ ၾကိဳးစားေနသူေတြကေတာ့ BMI ဆိုတာကို ရင္းႏွီးျပီးသား ျဖစ္ပါလိမ့္မယ္။ ဒါေပမယ့္ မသိေသးတဲ့သူေတြအတြက္ BMI အေၾကာင္းကို ေျပာျပခ်င္ပါတယ္။
BMI ဆိုတာ Body Mass Index ရဲ႕ အတိုေကာက္ျဖစ္ပါတယ္။ Quetelet’s Index လို႔လဲ ေခၚပါတယ္။ သူ႔ရဲ႕ ယူနစ္ကေတာ့ kg/m2 ျဖစ္ပါတယ္။ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ (ကီလိုဂရမ္) ကို အရပ္ (မီတာ) ႏွစ္ထပ္နဲ႔ အခ်ိဳးခ်ထားတာပါ။ မိမိရဲ႕ အရပ္အေမာင္းအတြက္ မိမိရဲ႕ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ဟာ ပိန္ေနလား၊ ပံုမွန္လား၊ ၀ေနလား၊ အ၀လြန္ေနလားဆိုတာကို ခြဲျခားေပးတဲ့ အတိုင္းအတာတစ္ခု ျဖစ္ပါတယ္။
“BMI ဘယ္လိုတြက္မလဲ”
ပထမဆံုး ကိုယ္အေလးခ်ိန္နဲ႔ အရပ္ကို သိရပါမယ္။ ကိုယ္အေလးခ်ိန္က ‘ေပါင္’ ျဖစ္ေနရင္ ေယဘုယ်အားျဖင့္ ‘2.2’ နဲ႔ ‘စား’ ရင္ ‘ကီလိုဂရမ္’ ရပါတယ္။ အလားတူပဲ အရပ္က ‘ေပ’ ျဖစ္ေနရင္ ‘လက္မ’ ေျပာင္းျပီး ‘0.025’ နဲ႔ ‘ေျမွာက္’ ရင္ ‘မီတာ’ ရပါတယ္။ ပိုျပီးတိက်ခ်င္တယ္ဆိုရင္ေတာ့ မိုဘုိင္းဖုန္းေတြမွာ ‘unit converter’ application ေတြကို သံုးျပီး ယူနစ္ေျပာင္းႏိုင္ပါတယ္။ ျပီးရင္ေတာ့ သခ်ၤာနည္းအတိုင္းတြက္လုိက္ရံုပါပဲ။
ဥပမာ…..အရပ္ 5 ေပ 2 လက္မ၊ ေပါင္ 100 ရွိတဲ့လူတစ္ေယာက္ရဲ႕ BMI ကို ေအာက္ပါအတိုင္း တြက္ခ်က္ႏိုင္ပါတယ္။
ကိုယ္အေလးခ်ိန္ (Body weight) = 100 ေပါင္ (lb) ÷ 2.2 = 45.45 ကီလိုဂရမ္ (kg)
အရပ္ (Height) = 5 ေပ 2 လက္မ = 62 လက္မ x 0.025 = 1.55 မီတာ (m)
BMI = Body weight (kg) ÷ Height2 (m2) = 45.45 ÷ (1.55 x 1.55) = 18.9 kg/m2
သခ်ၤာတြက္ရမွာ ပ်င္းတဲ့သူေတြအတြက္ ေအာက္ပါ link မွာ BMI ကို အလြယ္တကူ တြက္ခ်က္ႏိုင္ပါတယ္။
http://128.199.224.56/due-date-and-bmi/
”BMI ကို ဘယ္လို ခြဲျခားထားသလဲ”
မိမိရဲ႕ BMI ကို သိျပီဆိုရင္ေတာ့ ေအာက္ပါအတိုင္း ခြဲျခားၾကည့္ႏိုင္ပါတယ္။
BMI <18.5 ပိန္ 18.5-24.9 ပံုမွန္ 25-29.9 ၀ 30-34.5 အ၀လြန္ (အဆင့္ 1) 35-39.9 အ၀လြန္ (အဆင့္ 2) ≥ 40 အ၀လြန္ (အဆင့္ 3) သို႔မဟုတ္ အလြန္အမင္းအ၀လြန္ (မွတ္ခ်က္။ ။ အထက္ပါ ေဖာ္ျပခ်က္သည္ အသက္ 18 ႏွစ္ေအာက္ ကေလးမ်ားအတြက္ အက်ံဳးမ၀င္ပါ။) မိမိရဲ႕ BMI က ပံုမွန္ျဖစ္ေနရင္ အဲ့ဒီ့အတုိင္း ဆက္ထိန္းထားဖို႔ လိုအပ္ျပီး ပိန္တဲ့အထဲမွာ ပါေနရင္ေတာ့ မွန္ကန္ျပီး အာဟာရျပည့္၀တဲ့ အစားအစာေတြ စားေပးဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္။ ၀တဲ့သူေတြနဲ႔ အ၀လြန္ေနတဲ့သူေတြကေတာ့ တတ္ကြ်မ္းတဲ့ပညာရွင္ေတြန႔ဲ တိုင္ပင္ျခင္း၊ အစားအစာကို မွန္ကန္စြာ စားေသာက္ျခင္း၊ ကိုယ္လက္လႈပ္ရွားျခင္းမ်ား ျပဳလုပ္ၾကဖို႔ အၾကံေပးလိုပါတယ္။ BMI ပံုမွန္ေအာက္ ေလ်ာ့နည္းေနသူေတြဟာ ကိုယ္ခံအားနည္းျခင္း၊ မၾကာခဏဖ်ားျခင္း၊ ေရာဂါပိုး၀င္လြယ္ျခင္း၊ အားနည္းျခင္းတို႔ကို ခံစားရတတ္ပါတယ္။ BMI ပံုမွန္ထက္ မ်ားေနသူေတြကေတာ့ အ၀လြန္ျခင္းနဲ႔ ဆက္စပ္ေရာဂါေတြျဖစ္တဲ့ ေသြးတိုးေရာဂါ၊ ႏွလံုးေရာဂါနဲ႔ ဆီးခ်ိဳေရာဂါေတြ ျဖစ္ႏိုင္ေျခမ်ားျပီး ျဖစ္ျပီးလူနာေတြမွာလဲ ေရာဂါအေျခအေနကို ပိုမိုဆိုးရြားေစပါတယ္။ “BMI ၏ အားသာခ်က္ႏွင့္ အားနည္းခ်က္မ်ား”
BMI ဟာ တိုင္းတာရလြယ္ကူျပီး ေငြကုန္ေၾကးက်သက္သာတဲ့အျပင္ တိက်မႈေပးႏိုင္တာေၾကာင့္ ကမၻာတစ္လႊားမွာ အသံုးမ်ားတဲ့ အတုိင္းအတာတစ္ခုျဖစ္ပါတယ္။
ဒါေပမယ့္ BMI မ်ားေနျခင္းဟာ အေလးခ်ိန္မ်ားေနျခင္းကိုသာ ေဖာ္ျပတာျဖစ္ျပီး အဲ့ဒီ့အေလးခ်ိန္ဟာ ၾကြက္သားေၾကာင့္၊ အဆီေၾကာင့္၊ ေရေၾကာင့္ဟု ခြဲျခားေဖာ္ျပႏိုင္ျခင္း မရွိတဲ့အတြက္ ၾကြက္သားဖြံ႔ျဖိဳးတဲ့သူေတြနဲ႔ ေရဖ်င္းစြဲ (ေဖာ) ေနတဲ့သူေတြမွာေတာ့ မွားယြင္းႏိုင္ပါတယ္။
Dr Honey Su Naing
M.B.,B.S (Mandalay)
M.Sc Nutrition & Dietetic (UK)
Body Mass Index ဆိုိုတာ ဘာလဲ?
က်န္းမာေရး၀န္ထမ္းေတြ၊ က်န္းမာေရးဗဟုသုတ ၾကြယ္၀သူေတြနဲ႔ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ေလ်ွာ့ခ်ဖို႔ ၾကိဳးစားေနသူေတြကေတာ့ BMI ဆိုတာကို ရင္းႏွီးျပီးသား ျဖစ္ပါလိမ့္မယ္။ ဒါေပမယ့္ မသိေသးတဲ့သူေတြအတြက္ BMI အေၾကာင္းကို ေျပာျပခ်င္ပါတယ္။
BMI ဆိုတာ Body Mass Index ရဲ႕ အတိုေကာက္ျဖစ္ပါတယ္။ Quetelet’s Index လို႔လဲ ေခၚပါတယ္။ သူ႔ရဲ႕ ယူနစ္ကေတာ့ kg/m2 ျဖစ္ပါတယ္။ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ (ကီလိုဂရမ္) ကို အရပ္ (မီတာ) ႏွစ္ထပ္နဲ႔ အခ်ိဳးခ်ထားတာပါ။ မိမိရဲ႕ အရပ္အေမာင္းအတြက္ မိမိရဲ႕ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ဟာ ပိန္ေနလား၊ ပံုမွန္လား၊ ၀ေနလား၊ အ၀လြန္ေနလားဆိုတာကို ခြဲျခားေပးတဲ့ အတိုင္းအတာတစ္ခု ျဖစ္ပါတယ္။
“BMI ဘယ္လိုတြက္မလဲ”