ကိုယ်ဝန်ဆောင်စဉ် စပ်သောအစားအစာများစားသုံးခြင်း
အမျိုးသမီးတစ်ယောက် ကိုယ်ဝန်ဆောင်ပြီဆိုလျှင် မိမိအတွက်သာမက ဝမ်းထဲရှိ ကလေးအတွက်ပါ စဉ်းစားရပါတော့တယ်။ ကိုယ်ဝန်ဆောင်စဉ်မှာ အပြုအမူ၊ အနေအထိုင်၊ အဝတ်အစား သာမက အစားအသောက်တွေကိုပါ ဂရုစိုက်ရပါတယ်။ ဒါကြောင့် ကိုယ်ဝန်ဆောင်စဉ်မှာ စပ်သောအစားအသောက်များနဲ့ ပတ်သတ်တဲ့ ဒွိဟဖြစ်နေတာလေးတွေ ရှင်းပြချင်ပါတယ်။
မိခင်တော်တော်များများရဲ့ အတွေးထဲမှာ ကိုယ်ဝန်ဆောင်စဉ် စပ်သော အစားအသောက်များစားခြင်းက ဝမ်းထဲရှိ ကလေးကို ထိခိုက်စေတယ်လို့ ထင်ကြပါတယ်။ အမှန်က ကိုယ်ဝန်ဆောင်စဉ် စပ်သောအစားအသောက်များ စားခြင်းက ဝမ်းထဲရှိ ကလေးကို မထိခိုက်စေနိုင်ပါ။ စပ်သောအစားအစာများက လူအများစိတ်ပူကြသလို ရေမွှာရည်စောပေါက်ခြင်း၊ လမစေ့မီ ကလေးမွေးဖွားခြင်း၊ ကလေးပျက်ကျခြင်း၊ ကိုယ်အင်္ဂါမစုံလင်ခြင်း စတဲ့ ကလေးကို ထိခိုက်စေခြင်းမျိုး မဖြစ်စေနိုင်ပါဘူး။
ဒါပေမဲ့ အစပ်များက မိခင်ကို အစာအိမ်လောင်၍ ဗိုက်အောင့်ခြင်း၊ ဗိုက်နာခြင်း၊ ရင်ပူခြင်း၊ ဝမ်းပျက်ခြင်းစတဲ့ အစာအိမ်နှင့် အူလမ်းကြောင်းဆိုင်ရာ ပြဿနာတွေကို သာမာန်လူများအတိုင်း ဖြစ်စေနိုင်ပါတယ်။ ထို့ပြင် စပ်သောအစားအစာများက ကိုယ်ဝန်ဆောင်စဉ် ကိုယ်လက်မအီမသာဖြစ်ခြင်း (Morning sickness) ကိုပိုဖြစ်စေနိုင်ပါတယ်။
ဒါကြောင့် ကိုယ်ဝန်ဆောင်စဉ် ဗိုက်အောင့်ခြင်း၊ ရင်ပူခြင်း စတဲ့ ပြဿနာတွေကို ရှောင်ကြဉ်ရန် အစပ်များလျော့စားသင့်ပါတယ်။ မလတ်ဆတ်သော မှိုစွဲသော ငရုတ်သီးများ စားမိခြင်းမှရှောင်ကြဉ်ရန် ရက်လွန်များ၊ သေချာစွာ ထုတ်ပိုးထားခြင်းမရှိသော ငရုတ်သီးထုတ်များကို မဝယ်ယူသင့်ပါ။ FDAမှ ခွင့်ပြုထားသော ငရုတ်သီးမှုန့်၊ အရောင်တင်မှုန့်များကိုသာ သုံးစွဲသင့်ပါတယ်။
ကိုယ်ဝန်ဆောင်စဉ် ကလေးကို ထိခိုက်နိုင်ပြီး အမှန်တကယ် ရှောင်ကြဉ်ရမယ့် အစားအသောက်တွေကတော့ သေချာစွာ ချက်ပြုတ်ထားခြင်း မရှိသော အသား၊ ငါးနှင့် ဥများ (သို့) အသားစိမ်း၊ ငါးစိမ်းများ၊ ပိုးသတ်ထားခြင်း မရှိသော နို့နှင့် နို့ထွက်ပစ္စည်းများ၊ အရက်သေစာများ၊ Caffeine ဓာတ်ပါဝင်သော အအေးနှင့် ဖျော်ရည်ယမကာများ၊ ကြယ်ငါး၊ ငါးမန်းကဲ့သို့ mercury ပါဝင်သော ပင်လယ်ငါးများ တို့ပဲဖြစ်ပါတယ်။
ကျန်းမာလှပသော ဘဝတစ်ခု ပိုင်ဆိုင်စေရန် ရည်ရွယ်လျက်
ပွင့်ရည်(ဆေး၂)
ကိုယ္ဝန္ေဆာင္စဥ္ စပ္ေသာအစားအစာမ်ားစားသံုးျခင္း
အမ်ိဳးသမီးတစ္ေယာက္ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ၿပီဆိုလ်ွင္ မိမိအတြက္သာမက ဝမ္းထဲရိွ ကေလးအတြက္ပါ စဥ္းစားရပါေတာ့တယ္။ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္စဥ္မွာ အျပဳအမူ၊ အေနအထိုင္၊ အဝတ္အစား သာမက အစားအေသာက္ေတြကိုပါ ဂ႐ုစိုက္ရပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္စဥ္မွာ စပ္ေသာအစားအေသာက္မ်ားနဲ႔ ပတ္သတ္တဲ့ ဒြိဟျဖစ္ေနတာေလးေတြ ႐ွင္းျပခ်င္ပါတယ္။
မိခင္ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားရဲ႕ အေတြးထဲမွာ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္စဥ္ စပ္ေသာ အစားအေသာက္မ်ားစားျခင္းက ဝမ္းထဲရိွ ကေလးကို ထိခိုက္ေစတယ္လို႔ ထင္ၾကပါတယ္။ အမွန္က ကိုယ္ဝန္ေဆာင္စဥ္ စပ္ေသာအစားအေသာက္မ်ား စားျခင္းက ဝမ္းထဲရိွ ကေလးကို မထိခိုက္ေစႏိုင္ပါ။ စပ္ေသာအစားအစာမ်ားက လူအမ်ားစိတ္ပူၾကသလို ေရမႊာရည္ေစာေပါက္ျခင္း၊ လမေစ့မီ ကေလးေမြးဖြားျခင္း၊ ကေလးပ်က္က်ျခင္း၊ ကိုယ္အဂၤါမစံုလင္ျခင္း စတဲ့ ကေလးကို ထိခိုက္ေစျခင္းမ်ိဳး မျဖစ္ေစႏိုင္ပါဘူး။
ဒါေပမဲ့ အစပ္မ်ားက မိခင္ကို အစာအိမ္ေလာင္၍ ဗိုက္ေအာင့္ျခင္း၊ ဗိုက္နာျခင္း၊ ရင္ပူျခင္း၊ ဝမ္းပ်က္ျခင္းစတဲ့ အစာအိမ္ႏွင့္ အူလမ္းေၾကာင္းဆိုင္ရာ ျပႆနာေတြကို သာမာန္လူမ်ားအတိုင္း ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ထို႔ျပင္ စပ္ေသာအစားအစာမ်ားက ကိုယ္ဝန္ေဆာင္စဥ္ ကိုယ္လက္မအီမသာျဖစ္ျခင္း (Morning sickness) ကိုပိုျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္စဥ္ ဗိုက္ေအာင့္ျခင္း၊ ရင္ပူျခင္း စတဲ့ ျပႆနာေတြကို ေ႐ွာင္ၾကဥ္ရန္ အစပ္မ်ားေလ်ာ့စားသင့္ပါတယ္။ မလတ္ဆတ္ေသာ မိႈစြဲေသာ င႐ုတ္သီးမ်ား စားမိျခင္းမွေ႐ွာင္ၾကဥ္ရန္ ရက္လြန္မ်ား၊ ေသခ်ာစြာ ထုတ္ပိုးထားျခင္းမရိွေသာ င႐ုတ္သီးထုတ္မ်ားကို မဝယ္ယူသင့္ပါ။ FDAမွ ခြင့္ျပဳထားေသာ င႐ုတ္သီးမႈန္႔၊ အေရာင္တင္မႈန္႔မ်ားကိုသာ သံုးစြဲသင့္ပါတယ္။
ကိုယ္ဝန္ေဆာင္စဥ္ ကေလးကို ထိခိုက္ႏိုင္ၿပီး အမွန္တကယ္ ေ႐ွာင္ၾကဥ္ရမယ့္ အစားအေသာက္ေတြကေတာ့ ေသခ်ာစြာ ခ်က္ျပဳတ္ထားျခင္း မရိွေသာ အသား၊ ငါးႏွင့္ ဥမ်ား (သို႔) အသားစိမ္း၊ ငါးစိမ္းမ်ား၊ ပိုးသတ္ထားျခင္း မရိွေသာ ႏို႔ႏွင့္ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းမ်ား၊ အရက္ေသစာမ်ား၊ Caffeine ဓာတ္ပါဝင္ေသာ အေအးႏွင့္ ေဖ်ာ္ရည္ယမကာမ်ား၊ ၾကယ္ငါး၊ ငါးမန္းကဲ့သို႔ mercury ပါဝင္ေသာ ပင္လယ္ငါးမ်ား တို႔ပဲျဖစ္ပါတယ္။
က်န္းမာလွပေသာ ဘဝတစ္ခု ပိုင္ဆိုင္ေစရန္ ရည္ရြယ္လ်က္
ပြင့္ရည္(ေဆး၂)