ORS(Oral Rehydration Salt)

အားနည်းနေချိန်ကယ်တင်ပေးတယ့် ကိုကိုဓာတ်ဆား

ကိုကိုဓာတ်ဆားဟာ အိမ်တိုင်းအတွက်သူရဲကောင်းပါ။

ဝမ်းလျှောနေတာပဲဖြစ်ဖြစ်၊ အန်နေတာပဲဖြစ်ဖြစ်၊ ချွေးထွက်လွန်တာပဲဖြစ် ဖြစ်အိမ်တိုင်းအတွက်သူက သူရဲကောင်းပဲ။

ကိုကိုဓာတ်ဆားဟာ ဘာလို့သူရဲကောင်းဖြစ်ရတာလဲ?

အရင်ဆုံး ဓာတ်ဆားထုတ်လေးမှာဘာတွေပါလဲပြောပြချင်ပါတယ်။

ခန္တာကိုယ်မှာElectrolyte လို့ခေါ်တဲ့ ကိုယ်တွင်းသက်စောင့်ဓာတ်လေးတွေရှိပါတယ်။ အရေးကြီးတာတွေကတော့ Sodium, Potassium ဓာတ်တွေရှိမှ ကြွက်သားတွေလှုပ်ရှားဖို့အားရှိပါတယ်။ ရေဓာတ်ရှိမှ သွေးပေါင်ချိန်မှန်မယ်။ သွေးလည်ပတ်မှုမှန်စေတာပါ။

ဓာတ်ဆားထုတ်ထဲမှာ အဲ့ဒီသက်စောင့်ဓာတ်တွေဟာ Sodium Chloride, Potassium Chloride, Anhydrous Glucose, Trisodium Citrate တွေကို အမှုန့်အနေနဲ့ ပါဝင်ထည့်သွင်းပေးထားပါတယ်။

ဒါကြောင့် ဒီသက်စောင့်ဓာတ်တွေ ကုန်ဆုံးစေတဲ့ အနေအထားမျိုးမှာ ကိုကို ဓာတ်ဆားက မရှိမဖြစ်ပေါ့။

သက်စောင့်ဓာတ်တွေ ၊ ရေဓာတ်တွေ ဘယ်လိုအချိန်တွေမှာ ဆုံးရှုံးတတ်ပါသလဲ?

  • ဝမ်းလျှောခြင်း၊ အဆက်မပြတ်အန်ခြင်း
  • ချွေးထွက်လွန်ခြင်း ( ပြင်းထန်ကိုယ်လက်လှုပ်ရှားတာတွေ၊ ဖျားတာတွေ၊ ရာသီဥတုပူလွန်းတာတွေကြောင့် ဖြစ်တတ်ပါတယ်)
  • အရက်အလွန်သောက်တတ်တာ ( အရက်သောက်တာက ဆီးအလွန်သွားစေတာကြောင့် ရေဓာတ်နည်းစေပါတယ်)
    သွေးထွက်လွန်တာတွေကြောင့် အဓိက ဖြစ်တတ်ပါတယ်။

ဒီလိုအခြေအနေတွေဖြစ်လာပြီဆိုရင် ရေဓာတ်ခမ်းခြောက်တဲ့လက္ခဏာတွေကတော့

  • အာခေါင်ခြောက်လာတယ်။
  • မျက်လုံးထဲမှာ အရည်တွေခြောက်လာတယ်။
  • ကြွက်တက်လာတတ်တယ်။
  • ပျို့အန်တတ်တယ်။
  • ရင်တုန်လာတယ်။
  • ခေါင်းကိုက်လာတတ်တယ်။
  • လူတစ်ကိုယ်လုံးနှုံးချိလာတယ်။
  • ဆီးသွားတာနည်းလာတတ်တယ်။

ကိုကိုဓာတ်ဆားကို ဘယ်လိုသောက်မလဲ?

ဖျော်ပုံကတော့ ဓာတ်ဆားတစ်ထုပ်ကို ရေသန့်တစ်လီတာနဲ့ဖျော်ရမှာပါ။ ရေနွေး သို့ ရေခဲရေကိုမသုံးပါနဲ့။

ဓာတ်ဆား အမျိုးအစား ၂မျိုးရှိပါတယ်။ ( Standard WHO formula) နဲ့ဖော်စပ်ထားတဲ့ ဓာတ်ဆားနဲ့ ( Low Osmolarity Formula) အငန်ဓာတ်လျေှ့ာပြီး သွေးတိုး တဲ့လူတွေ၊ ကလေးတွေအတွက်ဖော်စပ်ထားတာဆိုပြီး ရှိပါတယ်။

ဆရာဝန်ညွှန်ကြားတဲ့အမျိုးအစားကိုသာသောက်သင့်ပါတယ်။ ဒါဆို အိမ်မှာဆောင်ထားလေ့ရှိတဲ့ကိုကိုဓာတ်ဆားအကြောင်း စုံစုံလင်လင်သိပြီထင်ပါတယ်နော်။

မယ်တင်( ဆေး ၁)

 

Related posts
စားသောက်မှုပုံစံအခြားရောဂါများ

ဓာတ်မတည့်ခြင်းကို ဖြစ်စေနိုင်သော အစားအစာ များ

1 Mins read
အမျိုးမျိုးသော အစားအစာ များဟာ အချို့သူတွေမှာ ဓာတ်မတည့်မှုဖြစ်စေနိုင်တဲ့ အလားအလာရှိပါတယ်။ အချို့ သောအစားအစာများတွင်ပါရှိသော ပရိုတင်းဓာတ်များကို ကိုယ်ခံအားစနစ်က ပုံမှန်မဟုတ်စွာ တုံ့ပြန်တဲ့အခါ အစားအစာနှင့် ဓာတ်မတည့်မှု ဖြစ်ပေါ်တတ်ပါတယ်။ အဖြစ်များတဲ့ ဓာတ်မတည့်ခြင်းရဲ့ လက္ခဏာများ – ပါးစပ် တစ်ဝိုက် ယားယံခြင်း၊…
စားသောက်မှုပုံစံသွေးတိုးနှင့်နှလုံးရောဂါအထွေထွေရောဂါများအလှအပနှင့်နေထိုင်စားသောက်မှုပုံစံအသည်းအားဆေးများ

အရက် ဘယ်လောက်သောက်သောက် မမူးတဲ့သူတွေမှာ ဝှက်ဖဲရှိနေလား ?

1 Mins read
လူတွေက အရက် ကိုခံနိုင်ရည်ရှိတယ် (သို့) အရက်ဘယ်လောက်သောက်သောက် မမူးဘူးဆိုရင် ကောင်းတဲ့အရာ ဆိုပြီး မကြာခဏတွေးတတ်ကြပါတယ်။ လူငယ်လူရွယ်တွေမှာဆိုရင်လည်း အဲ့လိုလူကို များများပိုသောက်ဖို့ အားပေးတတ်ကြပြီး ဘယ်လောက်သောက်သောက် မမူးတဲ့အတွက်လည်း ချီးမွမ်းတတ်ကြပါတယ်။ အရက်ကို ဘယ်လောက်သောက်သောက် မမူးတဲ့သူတွေဟာ သူများတွေထက်ယှဉ်ရင် အရက်ကို ပမာဏများများ…
စားသောက်မှုပုံစံသွေးတိုးနှင့်နှလုံးရောဂါအလှအပနှင့်နေထိုင်စားသောက်မှုပုံစံ

သရက်သီးဆားရေစိမ် ရဲ့ ကောင်းကျိုး၊ ဆိုးကျိုး

1 Mins read
သရက်သီးဆားရေစိမ် ဟာ ထမင်းမြိန်စေတဲ့ မြန်မာ့ရိုးရာ တို့စရာတစ်မျိုးပါ။ ဒါပေမယ့် သရက်သီးစဆားရေစိမ်စားခြင်းဟာတကယ်ပဲကျန်မာရေးနဲ့ညီညွတ်သလား ? အကျိုးကျေးဇူးတွေရောရှိနေမလားဆိုတာလေ့လာကြည့်လိုက်ရအောင် သရက်သီးဆားရေစိမ်ဟာ Probiotics ကြွယ်ဝတဲ့စားစရာတစ်မျိုးပါ။ ဒါကြောင့်သရက်သီးဆားရေစိမ်ကိုစားချင်းအားဖြင့် ဝမ်းချုပ်ခြင်းကင်းကာ ဝမ်းမှန်စေပြီး အစာအိမ်နှင့်အူလမ်းကြောင်းအတွက်များစွာအကျိုးကျေးဇူးရှိပါတယ်။ သရက်သီးဆားရေစိမ် ဟာ ဗီတာမင် C နှင့် Antioxidant…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *