ORS(Oral Rehydration Salt)

အားနည်းနေချိန်ကယ်တင်ပေးတယ့် ကိုကိုဓာတ်ဆား

ကိုကိုဓာတ်ဆားဟာ အိမ်တိုင်းအတွက်သူရဲကောင်းပါ။

ဝမ်းလျှောနေတာပဲဖြစ်ဖြစ်၊ အန်နေတာပဲဖြစ်ဖြစ်၊ ချွေးထွက်လွန်တာပဲဖြစ် ဖြစ်အိမ်တိုင်းအတွက်သူက သူရဲကောင်းပဲ။

ကိုကိုဓာတ်ဆားဟာ ဘာလို့သူရဲကောင်းဖြစ်ရတာလဲ?

အရင်ဆုံး ဓာတ်ဆားထုတ်လေးမှာဘာတွေပါလဲပြောပြချင်ပါတယ်။

ခန္တာကိုယ်မှာElectrolyte လို့ခေါ်တဲ့ ကိုယ်တွင်းသက်စောင့်ဓာတ်လေးတွေရှိပါတယ်။ အရေးကြီးတာတွေကတော့ Sodium, Potassium ဓာတ်တွေရှိမှ ကြွက်သားတွေလှုပ်ရှားဖို့အားရှိပါတယ်။ ရေဓာတ်ရှိမှ သွေးပေါင်ချိန်မှန်မယ်။ သွေးလည်ပတ်မှုမှန်စေတာပါ။

ဓာတ်ဆားထုတ်ထဲမှာ အဲ့ဒီသက်စောင့်ဓာတ်တွေဟာ Sodium Chloride, Potassium Chloride, Anhydrous Glucose, Trisodium Citrate တွေကို အမှုန့်အနေနဲ့ ပါဝင်ထည့်သွင်းပေးထားပါတယ်။

ဒါကြောင့် ဒီသက်စောင့်ဓာတ်တွေ ကုန်ဆုံးစေတဲ့ အနေအထားမျိုးမှာ ကိုကို ဓာတ်ဆားက မရှိမဖြစ်ပေါ့။

သက်စောင့်ဓာတ်တွေ ၊ ရေဓာတ်တွေ ဘယ်လိုအချိန်တွေမှာ ဆုံးရှုံးတတ်ပါသလဲ?

  • ဝမ်းလျှောခြင်း၊ အဆက်မပြတ်အန်ခြင်း
  • ချွေးထွက်လွန်ခြင်း ( ပြင်းထန်ကိုယ်လက်လှုပ်ရှားတာတွေ၊ ဖျားတာတွေ၊ ရာသီဥတုပူလွန်းတာတွေကြောင့် ဖြစ်တတ်ပါတယ်)
  • အရက်အလွန်သောက်တတ်တာ ( အရက်သောက်တာက ဆီးအလွန်သွားစေတာကြောင့် ရေဓာတ်နည်းစေပါတယ်)
    သွေးထွက်လွန်တာတွေကြောင့် အဓိက ဖြစ်တတ်ပါတယ်။

ဒီလိုအခြေအနေတွေဖြစ်လာပြီဆိုရင် ရေဓာတ်ခမ်းခြောက်တဲ့လက္ခဏာတွေကတော့

  • အာခေါင်ခြောက်လာတယ်။
  • မျက်လုံးထဲမှာ အရည်တွေခြောက်လာတယ်။
  • ကြွက်တက်လာတတ်တယ်။
  • ပျို့အန်တတ်တယ်။
  • ရင်တုန်လာတယ်။
  • ခေါင်းကိုက်လာတတ်တယ်။
  • လူတစ်ကိုယ်လုံးနှုံးချိလာတယ်။
  • ဆီးသွားတာနည်းလာတတ်တယ်။

ကိုကိုဓာတ်ဆားကို ဘယ်လိုသောက်မလဲ?

ဖျော်ပုံကတော့ ဓာတ်ဆားတစ်ထုပ်ကို ရေသန့်တစ်လီတာနဲ့ဖျော်ရမှာပါ။ ရေနွေး သို့ ရေခဲရေကိုမသုံးပါနဲ့။

ဓာတ်ဆား အမျိုးအစား ၂မျိုးရှိပါတယ်။ ( Standard WHO formula) နဲ့ဖော်စပ်ထားတဲ့ ဓာတ်ဆားနဲ့ ( Low Osmolarity Formula) အငန်ဓာတ်လျေှ့ာပြီး သွေးတိုး တဲ့လူတွေ၊ ကလေးတွေအတွက်ဖော်စပ်ထားတာဆိုပြီး ရှိပါတယ်။

ဆရာဝန်ညွှန်ကြားတဲ့အမျိုးအစားကိုသာသောက်သင့်ပါတယ်။ ဒါဆို အိမ်မှာဆောင်ထားလေ့ရှိတဲ့ကိုကိုဓာတ်ဆားအကြောင်း စုံစုံလင်လင်သိပြီထင်ပါတယ်နော်။

မယ်တင်( ဆေး ၁)

 

Related posts
စားသောက်မှုပုံစံအလှအပနှင့်နေထိုင်စားသောက်မှုပုံစံ

ခုခံအားအမြန်ဆုံးတက်စေမယ့် အစားအသောက်(၁၀)မျိုး - Resistance Foods

1 Mins read
ခန္ဓာကိုယ်ရဲ့ ကိုယ်ခံအားစနစ် ကို အမြန်ဆုံးပြန်လည်မြှင့်တင်ပေးနိုင်မယ့် အစားအသောက်များ (Resistance Foods) တွေကတော့… (1)ကြက်သွန်ဖြူ ကြက်သွန်ဖြူမှာပါဝင်တဲ့ Allicin ဆိုတဲ့ဒြပ်ပေါင်းဟာ ကူးစက်ရောဂါများနဲ့ ဘက်တီးရီးယားအချို့ကိုတိုက်ဖျက်နိုင်ပါတယ်။ (2)ချင်း ချင်းမှာပါဝင်တဲ့ Gingerol လို့ခေါ်တဲ့ဒြပ်ပေါင်းကတော့ ရောင်ရမ်းမှုကိုသက်သာစေပြီး ဓာတ်တိုးဆန့်ကျင်ဂုဏ်သတ္တိများပါဝင်ပါတယ်။ (3)ချဉ်သောအသီး Vitamin…
ကျန်းမာရေး( အ )စားသောက်မှုပုံစံအလှအပနှင့်နေထိုင်စားသောက်မှုပုံစံ

နေ့စဉ်ရက်ဆက်အရက်သောက်ခြင်း - Drinking Alcohol Everyday

1 Mins read
အရက် ( Alcohol )ကို နေ့စဉ်သောက်ခြင်းဟာ စိတ်ပိုင်းဆိုင်ရာနှင့် ရုပ်ပိုင်းဆိုင်ရာ ကျန်းမာရေးကို ရေတိုမှာရော၊ ရေရှည်မှာပါ ဆိုးရွားစွာ ထိခိုက်စေနိုင်ပါတယ်။ အရက်ဟာ ခန္ဓာကိုယ်အပေါ် ရှုပ်ထွေးသောအကျိုးသက်ရောက်မှုများရှိပြီး နှလုံး၊ ကျောက်ကပ်၊ အစာအိမ်နှင့် အူလမ်းကြောင်း၊ သွေးကြောစနစ်နှင့် အသည်းကဲ့သို့သော အင်္ဂါများနှင့်…
ကျန်းမာရေး( က-အ )စားသောက်မှုပုံစံအလှအပနှင့်နေထိုင်စားသောက်မှုပုံစံ

ထမင်းများများစားခြင်း (Excessive Carbohydrate Intake)

1 Mins read
ထမင်းနဲ့ဟင်းဆိုတာ မြန်မာလူမျိုးတိုင်းရဲ့ အဓိကအစားအစာတစ်မျိုးဖြစ်ပါတယ်။ ဒါပေမယ့် ထမင်းကိုအဓိကထားစားကြတာများပါတယ်။ ဒီလိုထမင်းကိုသာအဓိကထား စားကြတဲ့အတွက် ကျန်းမာရေးရှုထောင့်အရ ကောင်းကျိုးများလည်းရှိသလို ဆိုကျိုးများကိုလည်းသိထားသင့်ပါတယ်။ ကောင်းကျိုးများကတော့… (၁) လိုအပ်သောကာဗိုဟိုက်ဒရိတ်အတွက် ကောင်းမွန်သာအစားအစာ ထမင်းဟာ ကာဗွန်ဟိုက်ဒရိတ်ကြွယ်ဝစွာပါဝင်ပြီး ခန္ဓာကိုယ်အတွက် မရှိမဖြစ်လိုအပ်တဲ့စွမ်းအင်ကိုထောက်ပံ့ပေးပါတယ်။ (၂)အဆီပါဝင်မှုနည်းပါးခြင်း ထမင်းရဲ့သဘာဝကိုက အဆီပါဝင်မှုနည်းတဲ့အတွက် အဆီများတဲ့အစားအစာများကို…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *