သံလွင်ဆီ

သံလွင်ဆီကတော့ အခုနောက်ပိုင်း ကျန်းမာရေးအတွက်ကောင်းတယ်ဆိုပြီး နာမည်ကြီးလာတဲ့ဆီပါပဲ Olea europaea ဆိုတဲ့အပင်ကနေထုတ်ထားတာပါ(olive oil)oleic acid, palmitic acid ,fatty acids တွေနဲ့ဖွဲ့စည်းထားတာပါolive oil မှာ vitamin E နဲ့ vitamin K လဲပါပါတယ် သူ့ရဲ့ကောင်းကျိုးတွေကတော့ Strokes( လေဖြတ် လေဖြန်း), Alzheimer’sရောဂါ ကိုလဲ ကာကွယ်ပေးပါတယ်စိတ်ကျရောဂါ, ဒေါသထွက်လွယ်ခြင်း ကိုလျော့ချပေးပြီးစိတ်ကိုကြည်လင်ပေါ့ပါးစေပါတယ်vitamin E ပါလို့ အရေပြားနဲ့ဆံပင်အတွက်ကောင်းစေတဲ့အပြင် ဂျွတ်,ဂျွတ်ပွေးနာ, အရေပြားရောင်ရမ်းခြင်းတွေအတွက် အထူးသင့်တော်ပါတယ် ပိုးတွေကိုသေစေတဲ့ အာနိသင်ရှိလို့ acne vulgaris ကြောင့်ဖြစ်တဲ့ဝက်ခြံ ကိုပျောက်ကင်းစေပါတယ် မိတ်ကပ်ဖျက်လို့ရသလို ဆားဝက်ခြံတွေ ဖယ်ထုတ်တာမှာလဲ သုံးလို့ရပါတယ်နာရီဝက်လောက် လိမ်းထားပြီးမှ စားဝက်ခြံလေးတွေကို လက်ချောင်းလေးတွေနဲ့ 10 mins လောက်ပွတ်ပေးရပါတယ် ပြီးရင်မျက်နှာပြန်သစ်လို့ရပါပြီ တစ်ပတ်ကို ၂ ကြိမ် ၃ ကြိမ်လောက်လုပ်ပေးရင် သိသာပါတယ် အကြာထားရမှာဆိုတော့ olive oil နဲ့ တည့်မတည့်အရင် စမ်းသပ်ပြီးမှထားပါနော် အမြဲစွဲလိမ်းပေးမယ်ဆိုရင် မိန်းကလေးတော်တော်များများ ဖြစ်လေ့ဖြစ်ထရှိတဲ့ အကြောပြတ်ခြင်း ကိုလဲကာကွယ်ပေးပါတယ် cancer ရောဂါ မဖြစ်အောင်ကာကွယ်ပေးတယ်သူ့မှာပါတဲ့ oleic acid ကအမျိုးသမီးတွေမှာ ဖြစ်တတ်တဲ့ ရင်သားကင်ဆာကို ကာကွယ်ပေးပါတယ် အသက်ကြီးမှ ဖြစ်တတ်တဲ့ type 2 diabetes(ဆီးချိုရောဂါ ကိုကာကွယ်ပေးပါတယ်) သွေးတွင်း သကြားဓာတ်ကိုလျော့ ကျစေပါတယ် အဆီဖြစ်ပေမယ့် နှလုံးသွေးကြောကျဉ်းရောဂါ ကိုသက်သာစေပြီးမဖြစ်အောင်လဲကာကွယ်ပေးပါတယ် အမျိုးသမီးတွေ သွေးဆုံးပြီးနောက်ပိုင်း ဖြစ်တတ်တဲ့ အရိုးပွခြင်းရောဂါ ကိုပိုမဆိုးအောင် ထိန်းပေးထားနိုင်ပါတယ် ဝနေသောသူများ, သွေးတိုးရောဂါနဲ့ သွေးတွင်းအဆီဓာတ်များနေတဲ့သူတွေ စားသုံးသင့်ပါတယ် သံလွင်ဆီနဲ့နှိပ်နယ်ပေးရင် ညောင်းညာ အကြောတက်တာတွေ သက်သာစေပါတယ် olive oil မှာ အမျိုးအစားအများကြီးရှိပါတယ် အကောင်းဆုံးကတော့ extra-virgin olive oil ပါ ဒုတိယအကောင်းဆုံးကတော့ virgin olive oil ပါ တစ်နေ့ကို စားပွဲတင်ဇွန်း ၂ ဇွန်းလောက်စားရင် နှလုံးသွေးကြောကျဉ်းရောဂါကို ကာကွယ်ပေးပါတယ်နော်

*သတိပြုရန်

သံလွင်ဆီက ကြာကြာထားစားလို့မကောင်းပါဘူး

အဖုံးဖွင့်ပြီးတစ်နှစ် အတွင်းစားသင့်ပါတယ်

ထုပ်တဲ့ date နီးလေကောင်းလေပါပဲ

ဆီဂျီးစော်နံရင် မစားသင့်တော့ပါဘူး

အရသာ ခါးရင်ပိုကောင်းပါတယ်

တစ်ခုသတိထားရမှာကတော့ cooking oil (ဟင်းချက်ရန်ဆီ) ကို ဆံပင်တို့ အရေပြားတို့ကို လိမ်းလို့ရပေမယ့်တစ်ချို့က လိမ်းဖို့ထုတ်ထားတာတွေကို သောက်နေကြတာပါ လိမ်းဖို့ထုတ်တဲ့သံလွင်ဆီကိုသောက်ဖို့ မသင့်တော်ပါဘူး salad(အသုပ်)အတွက် extra-virgin olive oil,အကြော်အတွက် refined olive oil သုံးတာပိုကောင်းပါတယ် သံလွင်ဆီဝယ်မယ်ဆိုရင် အညွှန်းတွေဖတ်ပြီးဝယ်တာ ပိုကောင်းပါတယ် Extra-virgin olive oil, free fatty acid not more than 0.8 g per 100g(0.8%)cold pressed(သဘာဝနည်းအတိုင်းရိတ်သိမ်းထားပြီး အပူချိန် 27’C ထက်ပိုမပေးသောဆီ) ကလောလောဆယ် အကောင်းဆုံးပြောလို့ရပါတယ်

ရွှန်းလဲ့ (ဆေး ၂)

Related posts
စားသောက်မှုပုံစံသွေးတိုးနှင့်နှလုံးရောဂါအထွေထွေရောဂါများအလှအပနှင့်နေထိုင်စားသောက်မှုပုံစံအသည်းအားဆေးများ

အရက် ဘယ်လောက်သောက်သောက် မမူးတဲ့သူတွေမှာ ဝှက်ဖဲရှိနေလား ?

1 Mins read
လူတွေက အရက် ကိုခံနိုင်ရည်ရှိတယ် (သို့) အရက်ဘယ်လောက်သောက်သောက် မမူးဘူးဆိုရင် ကောင်းတဲ့အရာ ဆိုပြီး မကြာခဏတွေးတတ်ကြပါတယ်။ လူငယ်လူရွယ်တွေမှာဆိုရင်လည်း အဲ့လိုလူကို များများပိုသောက်ဖို့ အားပေးတတ်ကြပြီး ဘယ်လောက်သောက်သောက် မမူးတဲ့အတွက်လည်း ချီးမွမ်းတတ်ကြပါတယ်။ အရက်ကို ဘယ်လောက်သောက်သောက် မမူးတဲ့သူတွေဟာ သူများတွေထက်ယှဉ်ရင် အရက်ကို ပမာဏများများ…
စားသောက်မှုပုံစံသွေးတိုးနှင့်နှလုံးရောဂါအလှအပနှင့်နေထိုင်စားသောက်မှုပုံစံ

သရက်သီးဆားရေစိမ် ရဲ့ ကောင်းကျိုး၊ ဆိုးကျိုး

1 Mins read
သရက်သီးဆားရေစိမ် ဟာ ထမင်းမြိန်စေတဲ့ မြန်မာ့ရိုးရာ တို့စရာတစ်မျိုးပါ။ ဒါပေမယ့် သရက်သီးစဆားရေစိမ်စားခြင်းဟာတကယ်ပဲကျန်မာရေးနဲ့ညီညွတ်သလား ? အကျိုးကျေးဇူးတွေရောရှိနေမလားဆိုတာလေ့လာကြည့်လိုက်ရအောင် သရက်သီးဆားရေစိမ်ဟာ Probiotics ကြွယ်ဝတဲ့စားစရာတစ်မျိုးပါ။ ဒါကြောင့်သရက်သီးဆားရေစိမ်ကိုစားချင်းအားဖြင့် ဝမ်းချုပ်ခြင်းကင်းကာ ဝမ်းမှန်စေပြီး အစာအိမ်နှင့်အူလမ်းကြောင်းအတွက်များစွာအကျိုးကျေးဇူးရှိပါတယ်။ သရက်သီးဆားရေစိမ် ဟာ ဗီတာမင် C နှင့် Antioxidant…
နေထိုင်မှုပုံစံအခြားရောဂါများအလှအပနှင့်နေထိုင်စားသောက်မှုပုံစံ

မခံမရပ်နိုင်အောင် ဇက်ကြောတက် နေရခြင်းရဲ့ ဖြစ်နိုင်ခြေရှိသော အကြောင်းအရင်းများ

1 Mins read
ယနေ့ခေတ်လို ကွန်ပျူတာ၊ laptop၊ ဖုန်း၊ tablet စတာတွေကို အသုံးများလာတဲ့ခေတ်မှာ ဇက်ကြောတက် ခြင်းက အဖြစ် များလာတဲ့ ပြဿနာတစ်ခုပဲဖြစ်ပါတယ်။  ဇက်ကြောတက်ခြင်းကို ဖြစ်စေတဲ့အကြောင်းအရင်းတွေ ကတော့- (၁) ကြွက်သားတောင့်တင်းခြင်း သို့မဟုတ် ညောင်းညာခြင်း ကိုယ်ဟန်အနေအထား မမှန်ခြင်း၊ ရုတ်တရက်…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *