ကိုယ်ဝန်နှင့် ဖောရောင်ခြင်း
ကိုယ်ဝန်ဆောင်စဉ် အမျိုးသမီးအများစုဟာ ဖောရောင်ခြင်း ဝေဒနာတွေကို ခံစားရတတ်ပါတယ်။ ကိုယ်ဝန်ဆောင်စဉ် သန္ဓေသားရဲ့ ကြီးထွားမှုကိုလိုက်ပြီး သွေးနဲ့လိုအပ်တဲ့ အရည်တစ်ချို့ကို ကိုယ်ခန္ဓာမှ ပိုတိုးထုတ်ပေးရတဲ့အတွက် မျက်နှာ၊ ခြေ၊ လက်နဲ့ ခြေကျင်းဝတ် နေရာတွေမှာ ဖောရောင်လာရတာပဲဖြစ်ပါတယ်။
သန္ဓေသားလွယ်ထားစဉ် မည်သည့်အချိန်တွင်မဆို ဖောရောင်တတ်ပါတယ်။ ဒါပေမဲ့ များသောအားဖြင့် ကိုယ်ဝန်၅လ ပတ်ဝန်းကျင်မှာ စတင်သတိထားမိတတ်ကြပြီး ကလေးမီးဖွားခြင်းမတိုင်မီ နောက်ဆုံး၃လမှာ အဖောရောင်ဆုံး ဖြစ်တတ်ပါတယ်။ ကလေးမီးဖွားပြီးချိန်မှာ ဖောရောင်ခြင်းတွေ တဖြည်းဖြည်း ပျောက်ကွယ်သွားတတ်ပါတယ်။
ကိုယ်ဝန်ဆောင်စဉ် အောက်ပါအချက်တွေက ဖောရောင်ခြင်းကို ပိုမိုဆိုးရွားစေပါတယ်။
-ပူပြင်းသော ရာသီဥတု
-အချိန်ကြာမြင့်စွာ မတ်တတ်ရပ်ခြင်း
-တစ်နေ့တာ ကိုယ်လက် လှုပ်ရှားမှုများခြင်း
-အစားအသောက်များတွင် K+ ပိုတက်ဆီယမ်ဓာတ် နည်းခြင်း
-ကော်ဖီ၊ လက်ဖက်ရည်များ လွန်ကဲစွာ သောက်သုံးမှု
-အငန်ဓာတ်လွန်ကဲသော အစားအသောက်များ
ကိုယ်ဝန်ဆောင်စဉ် ဖောရောင်ခြင်းတွေ သဘာဝအလျောက် တဖြည်းဖြည်း ဖြစ်လာတတ်ပါတယ်။ သို့သော် ရုတ်တရပ် လက်တွေနဲ့ မျက်နှာ အလွန်အကျူး ဖောရောင်လာရင်တော့ pre-eclampsia(သွေးပေါင်တက်ကာ ကိုယ်ဝန်ဆိပ်တက်ခြင်း) ဖြစ်နိုင်တဲ့အတွက် သက်ဆိုင်ရာ ကျန်းမာရေး စောင့်ရှောက်သူများနဲ့ သွားရောက်ပြသဖို့ လိုအပ်ပါတယ်။
ကိုယ်ဝန်ဆောင်မိခင်လောင်းတွေ ဖောရောင်ခြင်းတွေ လျော့ကျစေဖို့
➳ Caffeine(ကော်ဖီ၊ လက်ဖက်ရည်)လျော့သောက်ခြင်း
➳ အချိန်ကြာမြင့်စွာ မတ်တတ်ရပ်ခြင်းမှ ရှောင်ကြဉ်ခြင်း
➳ အေးမြသောနေရာများတွင်နေခြင်း
➳ အိပ်စက်အနားယူသောအခါ ခြေထောက်များကို မြှင့်ထားခြင်း
➳ ဒေါက်မြင့်ဖိနပ်စီးခြင်းမှ ရှောင်ကြဉ်ခြင်း
➳ သက်သောင့်သက်သာ(ပွပွချောင်ချောင်) ရှိသော အင်္ကျီများရွေးချယ် ဝတ်ဆင်ခြင်း
➳ ဖောရောင်သော အစိတ်အပိုင်းများကို ရေခဲကပ်ခြင်း
➳ အငန်ဓာတ်လွန်ကဲသော အစားအစာများကို ရှောင်ကြဉ်ခြင်း
တို့ကို ပြုလုပ်နိုင်ပါတယ်။
ကျန်းမာလှပသော ဘဝတစ်ခု ပိုင်ဆိုင်စေရန် ရည်ရွယ်လျက်
ပွင့်ရည်(ဆေး၂)
ကိုယ္ဝန္ႏွင့္ ေဖာေရာင္ျခင္း
ကိုယ္ဝန္ေဆာင္စဥ္ အမ်ိဳးသမီးအမ်ားစုဟာ ေဖာေရာင္ျခင္း ေဝဒနာေတြကို ခံစားရတတ္ပါတယ္။ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္စဥ္ သေႏၶသားရဲ႕ ႀကီးထြားမႈကိုလိုက္ၿပီး ေသြးနဲ႔လိုအပ္တဲ့ အရည္တစ္ခ်ိဳ႕ကို ကိုယ္ခႏၶာမွ ပိုတိုးထုတ္ေပးရတဲ့အတြက္ မ်က္ႏွာ၊ ေျခ၊ လက္နဲ႔ ေျခက်င္း၀တ္ ေနရာေတြမွာ ေဖာေရာင္လာရတာပဲျဖစ္ပါတယ္။
သေႏၶသားလြယ္ထားစဥ္ မည္သည့္အခ်ိန္တြင္မဆို ေဖာေရာင္တတ္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ မ်ားေသာအားျဖင့္ ကိုယ္ဝန္၅လ ပတ္ဝန္းက်င္မွာ စတင္သတိထားမိတတ္ၾကၿပီး ကေလးမီးဖြားျခင္းမတိုင္မီ ေနာက္ဆံုး၃လမွာ အေဖာေရာင္ဆံုး ျဖစ္တတ္ပါတယ္။ ကေလးမီးဖြားၿပီးခ်ိန္မွာ ေဖာေရာင္ျခင္းေတြ တျဖည္းျဖည္း ေပ်ာက္ကြယ္သြားတတ္ပါတယ္။
ကိုယ္ဝန္ေဆာင္စဥ္ ေအာက္ပါအခ်က္ေတြက ေဖာေရာင္ျခင္းကို ပိုမိုဆိုးရြားေစပါတယ္။
-ပူျပင္းေသာ ရာသီဥတု
-အခ်ိန္ၾကာျမင့္စြာ မတ္တတ္ရပ္ျခင္း
-တစ္ေန႔တာ ကိုယ္လက္ လႈပ္႐ွားမႈမ်ားျခင္း
-အစားအေသာက္မ်ားတြင္ K+ ပိုတက္ဆီယမ္ဓာတ္ နည္းျခင္း
-ေကာ္ဖီ၊ လက္ဖက္ရည္မ်ား လြန္ကဲစြာ ေသာက္သံုးမႈ
-အငန္ဓာတ္လြန္ကဲေသာ အစားအေသာက္မ်ား
ကိုယ္ဝန္ေဆာင္စဥ္ ေဖာေရာင္ျခင္းေတြ သဘာဝအေလ်ာက္ တျဖည္းျဖည္း ျဖစ္္လာတတ္ပါတယ္။ သို႔ေသာ္ ႐ုတ္တရပ္ လက္ေတြနဲ႔ မ်က္ႏွာ အလြန္အက်ဴး ေဖာေရာင္လာရင္ေတာ့ pre-eclampsia(ေသြးေပါင္တက္ကာ ကိုယ္ဝန္ဆိပ္တက္ျခင္း) ျဖစ္ႏိုင္တဲ့အတြက္ သက္ဆိုင္ရာ က်န္းမာေရး ေစာင့္ေရွာက္သူမ်ားနဲ႔ သြားေရာက္ျပသဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္။
ကိုယ္ဝန္ေဆာင္မိခင္ေလာင္းေတြ ေဖာေရာင္ျခင္းေတြ ေလ်ာ့က်ေစဖို႔
➳ Caffeine(ေကာ္ဖီ၊ လက္ဖက္ရည္)ေလ်ာ့ေသာက္ျခင္း
➳ အခ်ိန္ၾကာျမင့္စြာ မတ္တတ္ရပ္ျခင္းမွ ေ႐ွာင္ၾကဥ္ျခင္း
➳ ေအးျမေသာေနရာမ်ားတြင္ေနျခင္း
➳ အိပ္စက္အနားယူေသာအခါ ေျခေထာက္မ်ားကို ျမႇင့္ထားျခင္း
➳ ေဒါက္ျမင့္ဖိနပ္စီးျခင္းမွ ေ႐ွာင္ၾကဥ္ျခင္း
➳ သက္ေသာင့္သက္သာ(ပြပြေခ်ာင္ေခ်ာင္) ရိွေသာ အကၤ်ီမ်ားေရြးခ်ယ္ ဝတ္ဆင္ျခင္း
➳ ေဖာေရာင္ေသာ အစိတ္အပိုင္းမ်ားကို ေရခဲကပ္ျခင္း
➳ အငန္ဓာတ္လြန္ကဲေသာ အစားအစာမ်ားကို ေ႐ွာင္ၾကဥ္ျခင္း
တို႔ကို ျပဳလုပ္ႏိုင္ပါတယ္။
က်န္းမာလွပေသာ ဘဝတစ္ခု ပိုင္ဆိုင္ေစရန္ ရည္ရြယ္လ်က္
ပြင့္ရည္(ေဆး၂)