” ဝမ်းပျက်ဝမ်းလျှောနှင့်အယူအဆမှားများ “

(1)ဝမ်းသွားနေချိန်အစာစားရင် ပိုဝမ်းသွားနိုင်လို့ အစားမစားသင့်ဘူး။

-> မှားပါတယ်။ ဝမ်းသွားတဲ့အခါ ခန္ဓာကိုယ်မှ ရေဓာတ်တွေဆုံးရှုံးသွားပါတယ်။ဒီအချိန်မှာ အစားပါမစားဘဲနေမယ်ဆိုရင် အာဟာရပြတ်လပ်သွားနိုင်ပါတယ်။ဒါကြောင့် ဝမ်းသွားနေတဲ့အချိနိမှာ ဆုံးရှုံးသွားတဲ့ရေဓာတ်တွေကို ပြနိလည်ဖြည့်တင်းပေးဖို့ ဓာတ်ဆားသောက်ရမယ့်အပြင် အစားအစာကိုလည်း ပုံမှန်အတိုင်းစားနိုင်ပါတယ်။သတိထားရမယ့် တစ်ချက်ကတော့ အစာချေစနစ်ကို ဝန်မပိစေဖို့ တစ်ခါတည်းအစာအများကြီးစားခြင်းထက် အစာကို နည်းနည်းစီ ခဏခဏခွဲစားခြင်းက ပိုမိုသင့်လျော်ပါတယ်။

(2)အစပ်တွေစားလို့ဝမ်းသွားတယ်။

->ဝမ်းသွားရခြင်းရဲ့အဖြစ်အများဆုံးအကြောင်းရင်းက ဗိုင်းရပ်စပ်ပိုးတွေကြောင့်ပါ။ အစားအစာမသန့်လို့ဖြစ်စေ၊ လက်မသန့်လို့ဖြစ်စေ၊ ကိုယ်နဲ့ဓာတ်မတည့်တဲ့အစားအစာစားမိလို့ဖြစ်စေ၊ စိတ်ဖိစီးမှုကြောင့်၊ အချို့သောဆေးဝါးများကြောင့်ဖြစ်စေ ဝမ်းသွားစေတတ်ပါတယ်။

(3)ဝမ်းသွားနေရင် ကော်ဖီပူပူ၊ရေနွေးကြမ်းပူပူလေးသောက်ပေးရတယ်။

-> ကော်ဖီ၊လက်ဖက်ရည်၊ရေနွေးကြမ်း စတာတွေမှာ ကဖင်းဓာတ်ပါဝင်ပါတယ်။အဆိုပါကဖင်းဓာတ်မှာ ဝမ်းပျော့စေတဲ့အာနိသင်၊ဆီးသွားစေတဲ့အာနိသင်တွေရှိပါတယ်။ ဒီအချက်တွေက ဝမ်းသွားနေတဲ့အချိန်မှာ ရေဓာတ်ခမ်းခြောက်ခြင်းကို အားပေးသလိုဖြစ်နိုင်တာကြောင့် ဝမ်းသွားနေစဉ်အတောအတွင်းနဲ့ ဝမ်းသွားပြီးနောက်
သုံးရက်အတွင်း ကဖင်းပါဝင်သော အစားအသောက်များစားသုံးရှောင်ကြဉ်သင့်ပါတယ်။

(4)ဒိန်ချဉ်သောက်ရင် ဝမ်းသွားတာပိုဆိုးနိုင်တယ်။

->ဒိန်ချဉ်တွင် အစာအိမ်နဲ့အူလမ်းကြောင်းအတွက် ကောင်းကျိုးမျပေးတဲ့ သက်စောင့်ပိုးများစွာပါဝင်တာကြောင့် ဝမ်းသွားနေစဉ် ဒိန်ချဉ်သောက်နိုင်ပါတယ်။

ဆောင်ရန်ရှောင်ရန်လေးတွေ ထပ်ပြောရမယ်ဆိုရင်တော့

->ဝမ်းသွားနေစဉ် ဓာတ်ဆားအပါအဝင် သတ္တုဓာတ်ကြွယ်ဝတဲ့ အရည်များ (ဥပမာ – ကြက်စွပ်ပြုတ်၊အုန်းရည်)များများသောက်ပေးပါ။

->နှလုံးရောဂါ၊ကျော်ကပ်ရောဂါအခံရှိသူများအနေနဲ့ အရည်ပမာဏ အနည်းအများကို သေလျာတွက်ချက်သောက်သုံးသင့်တာကြောင့်ဆရာဝန်ထံမှ အကြံဉာဏ်ရယူပြီး ညွှန်ကြားတဲ့ပမာဏအတိုင်းသောက်သုံးပါ။

->ဝမ်းသွားနေစဉ်မစားသုံးသင့်တဲ့ အစားအစာများကတော့

– အရက်၊ဘီယာ

– အထက်မှာဖော်ပြထားတဲ့ ကဖင်းပါဝင်သော ကော်ဖီ၊လက်ဖက်ရည်၊ရေနွေးကြမ်းစသည်…

– အချိုရည်ဘူးများ

– အစာချေရခက်သော နို့နဲ့နို့ထွက်ပစ္စည်းများ(ထောပတ်၊ချိစ်၊ရေခဲမုန့် စသည်)

– အဆီများသော အစားအစာများ

နောက်ဆုံးအနေနဲ့ကပြောချင်တာကတော့ ခုဆို ဝမ်းပျက်ဝမ်းလျှော အဖြစ်များတဲ့ မိုးရာသီလည်းရောက်လာပြီဆိုတော့ အစားအစာတွေကို သန့်ရှင်းစွာဆေးကြောထားသိုဖို့၊အစားမစားမီ၊ စားပြီး၊အိမ်သာသွားပြီးချိန်တွေမှာ လက်ကိုဆပ်ပြာနဲ့စင်ကြယ်စွာ တိုက်ချွတ်ဆေးကြောဖို့ပြဲဖစ်ပါတယ်။

အားလုံးကျန်းမာကြပါစေ။

မေ (ဆေး ၂)

” ဝမ္းပ်က္ဝမ္းေလ်ွာႏွင့္အယူအဆမွားမ်ား “

(1)ဝမ္းသြားေနခ်ိန္အစာစားရင္ ပိုဝမ္းသြားႏိုင္လို႔ အစားမစားသင့္ဘူး။

-> မွားပါတယ္။ ဝမ္းသြားတဲ့အခါ ခႏၶာကိုယ္မွ ေရဓာတ္ေတြဆံုးရံႈးသြားပါတယ္။ဒီအခ်ိန္မွာ အစားပါမစားဘဲေနမယ္ဆိုရင္ အာဟာရျပတ္လပ္သြားႏိုင္ပါတယ္။ဒါေၾကာင့္ ဝမ္းသြားေနတဲ့အခ်ိနိမွာ ဆံုးရံႈးသြားတဲ့ေရဓာတ္ေတြကို ျပနိလည္ျဖည့္တင္းေပးဖို႔ ဓာတ္ဆားေသာက္ရမယ့္အျပင္ အစားအစာကိုလည္း ပံုမွန္အတိုင္းစားႏိုင္ပါတယ္။သတိထားရမယ့္ တစ္ခ်က္ကေတာ့ အစာေခ်စနစ္ကို ဝန္မပိေစဖို႔ တစ္ခါတည္းအစာအမ်ားႀကီးစားျခင္းထက္ အစာကို နည္းနည္းစီ ခဏခဏခြဲစားျခင္းက ပိုမိုသင့္ေလ်ာ္ပါတယ္။

(2)အစပ္ေတြစားလို႔ဝမ္းသြားတယ္။

->ဝမ္းသြားရျခင္းရဲ႕အျဖစ္အမ်ားဆံုးအေၾကာင္းရင္းက ဗိုင္းရပ္စပ္ပိုးေတြေၾကာင့္ပါ။ အစားအစာမသန္႔လို႔ျဖစ္ေစ၊ လက္မသန္႔လို႔ျဖစ္ေစ၊ ကိုယ္နဲ႔ဓာတ္မတည့္တဲ့အစားအစာစားမိလို႔ျဖစ္ေစ၊ စိတ္ဖိစီးမႈေၾကာင့္၊ အခ်ိဳ႕ေသာေဆးဝါးမ်ားေၾကာင့္ျဖစ္ေစ ဝမ္းသြားေစတတ္ပါတယ္။

(3)ဝမ္းသြားေနရင္ ေကာ္ဖီပူပူ၊ေရေႏြးၾကမ္းပူပူေလးေသာက္ေပးရတယ္။

-> ေကာ္ဖီ၊လက္ဖက္ရည္၊ေရေႏြးၾကမ္း စတာေတြမွာ ကဖင္းဓာတ္ပါဝင္ပါတယ္။အဆိုပါကဖင္းဓာတ္မွာ ဝမ္းေပ်ာ့ေစတဲ့အာနိသင္၊ဆီးသြားေစတဲ့အာနိသင္ေတြ႐ွိပါတယ္။ ဒီအခ်က္ေတြက ဝမ္းသြားေနတဲ့အခ်ိန္မွာ ေရဓာတ္ခမ္းေျခာက္ျခင္းကို အားေပးသလိုျဖစ္ႏိုင္တာေၾကာင့္ ဝမ္းသြားေနစဥ္အေတာအတြင္းနဲ႔ ဝမ္းသြားၿပီးေနာက္
သံုးရက္အတြင္း ကဖင္းပါဝင္ေသာ အစားအေသာက္မ်ားစားသံုးေ႐ွာင္ၾကဥ္သင့္ပါတယ္။

(4)ဒိန္ခ်ဥ္ေသာက္ရင္ ဝမ္းသြားတာပိုဆိုးႏိုင္တယ္။

->ဒိန္ခ်ဥ္တြင္ အစာအိမ္နဲ႔အူလမ္းေၾကာင္းအတြက္ ေကာင္းက်ိဳးမ်ေပးတဲ့ သက္ေစာင့္ပိုးမ်ားစြာပါဝင္တာေၾကာင့္ ဝမ္းသြားေနစဥ္ ဒိန္ခ်ဥ္ေသာက္ႏိုင္ပါတယ္။

ေဆာင္ရန္ေ႐ွာင္ရန္ေလးေတြ ထပ္ေျပာရမယ္ဆိုရင္ေတာ့

->ဝမ္းသြားေနစဥ္ ဓာတ္ဆားအပါအဝင္ သတၱဳဓာတ္ႂကြယ္ဝတဲ့ အရည္မ်ား (ဥပမာ – ၾကက္စြပ္ျပဳတ္၊အုန္းရည္)မ်ားမ်ားေသာက္ေပးပါ။

->ႏွလံုးေရာဂါ၊ေက်ာ္ကပ္ေရာဂါအခံ႐ွိသူမ်ားအေနနဲ႔ အရည္ပမာဏ အနည္းအမ်ားကို ေသလ်ာတြက္ခ်က္ေသာက္သံုးသင့္တာေၾကာင့္ဆရာဝန္ထံမွ အၾကံဥာဏ္ရယူၿပီး ၫႊန္ၾကားတဲ့ပမာဏအတိုင္းေသာက္သံုးပါ။

->ဝမ္းသြားေနစဥ္မစားသံုးသင့္တဲ့ အစားအစာမ်ားကေတာ့

– အရက္၊ဘီယာ

– အထက္မွာေဖာ္ျပထားတဲ့ ကဖင္းပါဝင္ေသာ ေကာ္ဖီ၊လက္ဖက္ရည္၊ေရေႏြးၾကမ္းစသည္…

– အခ်ိဳရည္ဘူးမ်ား

– အစာေခ်ရခက္ေသာ နိဳ႕နဲ႔ႏို႔ထြက္ပစၥည္းမ်ား(ေထာပတ္၊ခ်ိစ္၊ေရခဲမုန္႔ စသည္)

– အဆီမ်ားေသာ အစားအစာမ်ား

ေနာက္ဆံုးအေနနဲ႔ကေျပာခ်င္တာကေတာ့ ခုဆို ဝမ္းပ်က္ဝမ္းေလ်ွာ အျဖစ္မ်ားတဲ့ မိုးရာသီလည္းေရာက္လာၿပီဆိုေတာ့ အစားအစာေတြကို သန္႔႐ွင္းစြာေဆးေၾကာထားသိုဖို႔၊အစားမစားမီ၊ စားၿပီး၊အိမ္သာသြားၿပီးခ်ိန္ေတြမွာ လက္ကိုဆပ္ျပာနဲ႔စင္ၾကယ္စြာ တိုက္ခြၽတ္ေဆးေၾကာဖို႔ပျဲဖစ္ပါတယ္။

အားလံုးက်န္းမာၾကပါေစ။

ေမ (ေဆး ၂)

Related posts
All Articlesကိုယ်ဝန်ဆောင်နှင့်မိခင် ကျန်းမာရေးမိခင်နှင့်ကလေးကျန်းမာရေး

Complication of lack of antenatal care

1 Mins read
ကိုယ်ဝန်မအပ်ခြင်းရဲ့ ပြဿနာများ မိမိရင်သွေးလေးတွေ ကျန်းကျန်းမာမာနဲ့ မွေးဖွားကြီးပြင်းလာစေချင်တာ မိဘတိုင်းရဲ့ ဆန္ဒတစ်ခုပဲဖြစ်ပါတယ်။ ကျန်းမာသန်စွမ်းတဲ့ ကလေးငယ်တွေအဖြစ် ကြီးပြင်းလာစေဖို့ ကိုယ်ဝန်ဆောင်စဉ် အချိန်တည်းက ဂရုစိုက်သင့်ပါတယ်။ တတ်ကျွမ်းနားလည်တဲ့ ကျန်းမာရေး စောင့်ရှောက်သူများနဲ့ စောလျင်စွာ ကိုယ်ဝန်အပ်ခြင်း၊ ညွှန်ကြားချက်များ လိုက်နာခြင်း၊ စနစ်တကျ ကိုယ်ဝန်စောင့်ရှောက်မှုများ…
နေထိုင်မှုပုံစံအထွေထွေရောဂါများအလှအပနှင့်နေထိုင်စားသောက်မှုပုံစံ

Why do bones and joints make noises every time they move?

1 Mins read
အရိုးနှင့် အဆစ် တွေကနေ လှုပ်ရှားလိုက်တိုင်း အသံတွေထွက်နေတာ ဘာကြောင့်လဲ… ကျွန်တော် တို့ရဲ့ အရိုးနှင့် အဆစ်တွေဟာ လှုပ်ရှားမှုလုပ်လိုက်တာနဲ့ အရိုးတွေ အဆစ်တွေကြားထဲကနေ အသံတွေထွက်လာတတ်တာ လူတိုင်း အနည်းနှင့် အများကြုံဘူး သိဘူးကြမှာပါ။ ဘာကြောင့် ဒီလိုအသံတွေ ဖြစ်ရလဲ ဘယ်လို…
စားသောက်မှုပုံစံအလှအပနှင့်နေထိုင်စားသောက်မှုပုံစံ

Vitamin B မချို့တဲ့ရအောင် ဘာတွေ စား‌ပေးရမလဲ ❓

1 Mins read
Vitamin B ဆိုတာကတော့ Vitamin B1, B2,B6 နဲ့ B12 တို့ကို ပေါင်းစပ်ပြီး B Complex လို့လဲ ခေါ်ကြပါတယ်၊B-Complex ကဆိုရင် ခန္ဓာကိုယ်မှာရှိတဲ့ အချို့သော Enzymes တွေ လုပ်ဆောင်ရန်အတွက်မရှိမဖြစ်လိုအပ်ပါတယ်၊Vitamin-B ဟာဆိုရင် ကျန်းမာရေးအတွက်အရမ်းကိုမှအရေးပါ…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *