long term intake of junk food

အသင့်စားအစာတွေ အရမ်းစားရင် ဘာတွေ ဖြစ်နိုင်သလဲ?

အသင့်စား အစားအစာ အမျိုးအစားပေါ်လိုက်ပြီး ဒါလေးတွေ ဖြစ်တတ်လို့ သတိထားကြရအောင်လား!

၁။ အစာအိမ်နဲ့ အူလမ်းကြောင်း

အသင့်သောက် အအေးတွေနဲ့ ခေါက်ဆွဲခြောက်တွေဟာ ကစီဓာတ်များစွာ သိပ်သည်းပါဝင်နေပြီး အမျှင်ဓာတ်မပါသလောက်ရှိတဲ့အတွက် ဝမ်းချုပ်ခြင်း၊ သွေးတွင်း သကြားဓာတ်ပမာဏ ကမောက်ကမဖြစ်ခြင်း၊ ကိုယ်အလေးချိန် မြင့်တက်ခြင်း၊ အဝလွန်ခြင်း၊ ဆီးချိုရောဂါဖြစ်ခြင်းတို့ကို ဖြစ်စေတတ်ပါတယ်။

၂။ နှလုံးနဲ့ သွေးလှည့်စနစ်

အာလူးကြော်၊ ပီဇာ၊ ဟန်ဘာဂါ၊ ခရက်ကာ၊ ကွတ်ကီး စတဲ့ ဂျုံပမာဏများစွာပါဝင်တဲ့ ဆီကြော်မုန့်တွေမှာ အသွင်ပြောင်းအဆီတွေ များစွာပါဝင်နေပါတယ်။ အသွင်ပြောင်းအဆီတွေကို စားတာ များလာတာနဲ့အမျှ နှလုံးသွေးကြောကျဉ်းရောဂါ၊ နှလုံးအဆီဖုံးခြင်း၊ သွေးကြောကျဉ်းသောကြောင့် ဖြစ်ပေါ်သော နောက်ဆက်တွဲရောဂါများ၊ ကိုလက်စရော တက်ခြင်း၊ သွေးတိုးရောဂါတို့နဲ့ ရင်ဆိုင်ရနိုင်ပါတယ်။

၃။ ဆား များသောအခါ…

ဆားများများပါမှ အရသာရှိတာ မှန်ပါတယ်။ ဒါပေမယ့် ဆားများများ စားတဲ့အခါ သွေးတွင်း ဆိုဒီယမ်ပမာဏ များလာပါတယ်။ ဒါကြောင့် အသင့်စား အစားအစာ စားတာများလာရင် လူက ဖောသွပ်သွပ် ဖြစ်လာတတ်ပါတယ်။ ဒါ့အပြင် သွေးတိုးရောဂါ ရနိုင်တယ်။

ဆားစားရင် ရေငတ်တယ်လို့ လူတိုင်း ထင်ကြပါတယ်။ ဒါပေမယ့် ဆိုဒီယမ်ပမာဏများလာရင် ရေတင်ဆာတာ မဟုတ်ပါဘူး။ ဗိုက်ပါ ဆာလာတာပါ။ ဒီတော့ ဆာလိုက်၊ စားလိုက်နဲ့ အဝလွန်လာနိုင်ပါတယ်။ အသင့်စားအစားအစာ တစ်ပွဲထဲမှာ တစ်နေ့စားသင့်တဲ့ ဆားပမာဏရဲ့ ထက်ဝက်လောက် ပါနေတာမို့ ခေါင်းကိုက်တာတွေ၊ ခြေထောက်ယောင်တာတွေပါ ဖြစ်လာနိုင်ပါတယ်။

၄။ အသက်ရှူလမ်းကြောင်း…

အသင့်စား အစားအစာတွေ စားများလို့ အဝလွန်လာတာနဲ့ အမောမခံနိုင်တော့ပါဘူး။ အဝလွန်ခြင်းဟာ အဆုတ်နဲ့ နှလုံးကို ဒဏ်ပိစေပါတယ်။ အချိန်တွေ ကြာလာတာနဲ့အမျှ လှုပ်လှုပ်ရှားရှား လုပ်တာနဲ့ မောပြီး လှုပ်ရှားရင်ဖောက်တဲ့ ပန်းနာရင်ကြပ်ရောဂါတွေ၊ အိပ်လိုက်တာနဲ့ အသက်ရှူကြပ်တာတွေ ဖြစ်လာနိုင်ပါတယ်။

ဒါကြောင့် အသင့်စား အစားအစာကို အမြဲ စွဲမစားသင့်ပါကြောင်း…

ဒေါက်တာယမင်း(ဆေး ၁)

Related posts
စားသောက်မှုပုံစံအလှအပနှင့်နေထိုင်စားသောက်မှုပုံစံ

ခုခံအားအမြန်ဆုံးတက်စေမယ့် အစားအသောက်(၁၀)မျိုး - Resistance Foods

1 Mins read
ခန္ဓာကိုယ်ရဲ့ ကိုယ်ခံအားစနစ် ကို အမြန်ဆုံးပြန်လည်မြှင့်တင်ပေးနိုင်မယ့် အစားအသောက်များ (Resistance Foods) တွေကတော့… (1)ကြက်သွန်ဖြူ ကြက်သွန်ဖြူမှာပါဝင်တဲ့ Allicin ဆိုတဲ့ဒြပ်ပေါင်းဟာ ကူးစက်ရောဂါများနဲ့ ဘက်တီးရီးယားအချို့ကိုတိုက်ဖျက်နိုင်ပါတယ်။ (2)ချင်း ချင်းမှာပါဝင်တဲ့ Gingerol လို့ခေါ်တဲ့ဒြပ်ပေါင်းကတော့ ရောင်ရမ်းမှုကိုသက်သာစေပြီး ဓာတ်တိုးဆန့်ကျင်ဂုဏ်သတ္တိများပါဝင်ပါတယ်။ (3)ချဉ်သောအသီး Vitamin…
ကျန်းမာရေး( အ )စားသောက်မှုပုံစံအလှအပနှင့်နေထိုင်စားသောက်မှုပုံစံ

နေ့စဉ်ရက်ဆက်အရက်သောက်ခြင်း - Drinking Alcohol Everyday

1 Mins read
အရက် ( Alcohol )ကို နေ့စဉ်သောက်ခြင်းဟာ စိတ်ပိုင်းဆိုင်ရာနှင့် ရုပ်ပိုင်းဆိုင်ရာ ကျန်းမာရေးကို ရေတိုမှာရော၊ ရေရှည်မှာပါ ဆိုးရွားစွာ ထိခိုက်စေနိုင်ပါတယ်။ အရက်ဟာ ခန္ဓာကိုယ်အပေါ် ရှုပ်ထွေးသောအကျိုးသက်ရောက်မှုများရှိပြီး နှလုံး၊ ကျောက်ကပ်၊ အစာအိမ်နှင့် အူလမ်းကြောင်း၊ သွေးကြောစနစ်နှင့် အသည်းကဲ့သို့သော အင်္ဂါများနှင့်…
ကျန်းမာရေး( က-အ )စားသောက်မှုပုံစံအလှအပနှင့်နေထိုင်စားသောက်မှုပုံစံ

ထမင်းများများစားခြင်း (Excessive Carbohydrate Intake)

1 Mins read
ထမင်းနဲ့ဟင်းဆိုတာ မြန်မာလူမျိုးတိုင်းရဲ့ အဓိကအစားအစာတစ်မျိုးဖြစ်ပါတယ်။ ဒါပေမယ့် ထမင်းကိုအဓိကထားစားကြတာများပါတယ်။ ဒီလိုထမင်းကိုသာအဓိကထား စားကြတဲ့အတွက် ကျန်းမာရေးရှုထောင့်အရ ကောင်းကျိုးများလည်းရှိသလို ဆိုကျိုးများကိုလည်းသိထားသင့်ပါတယ်။ ကောင်းကျိုးများကတော့… (၁) လိုအပ်သောကာဗိုဟိုက်ဒရိတ်အတွက် ကောင်းမွန်သာအစားအစာ ထမင်းဟာ ကာဗွန်ဟိုက်ဒရိတ်ကြွယ်ဝစွာပါဝင်ပြီး ခန္ဓာကိုယ်အတွက် မရှိမဖြစ်လိုအပ်တဲ့စွမ်းအင်ကိုထောက်ပံ့ပေးပါတယ်။ (၂)အဆီပါဝင်မှုနည်းပါးခြင်း ထမင်းရဲ့သဘာဝကိုက အဆီပါဝင်မှုနည်းတဲ့အတွက် အဆီများတဲ့အစားအစာများကို…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *