long term intake of junk food

အသင့်စားအစာတွေ အရမ်းစားရင် ဘာတွေ ဖြစ်နိုင်သလဲ?

အသင့်စား အစားအစာ အမျိုးအစားပေါ်လိုက်ပြီး ဒါလေးတွေ ဖြစ်တတ်လို့ သတိထားကြရအောင်လား!

၁။ အစာအိမ်နဲ့ အူလမ်းကြောင်း

အသင့်သောက် အအေးတွေနဲ့ ခေါက်ဆွဲခြောက်တွေဟာ ကစီဓာတ်များစွာ သိပ်သည်းပါဝင်နေပြီး အမျှင်ဓာတ်မပါသလောက်ရှိတဲ့အတွက် ဝမ်းချုပ်ခြင်း၊ သွေးတွင်း သကြားဓာတ်ပမာဏ ကမောက်ကမဖြစ်ခြင်း၊ ကိုယ်အလေးချိန် မြင့်တက်ခြင်း၊ အဝလွန်ခြင်း၊ ဆီးချိုရောဂါဖြစ်ခြင်းတို့ကို ဖြစ်စေတတ်ပါတယ်။

၂။ နှလုံးနဲ့ သွေးလှည့်စနစ်

အာလူးကြော်၊ ပီဇာ၊ ဟန်ဘာဂါ၊ ခရက်ကာ၊ ကွတ်ကီး စတဲ့ ဂျုံပမာဏများစွာပါဝင်တဲ့ ဆီကြော်မုန့်တွေမှာ အသွင်ပြောင်းအဆီတွေ များစွာပါဝင်နေပါတယ်။ အသွင်ပြောင်းအဆီတွေကို စားတာ များလာတာနဲ့အမျှ နှလုံးသွေးကြောကျဉ်းရောဂါ၊ နှလုံးအဆီဖုံးခြင်း၊ သွေးကြောကျဉ်းသောကြောင့် ဖြစ်ပေါ်သော နောက်ဆက်တွဲရောဂါများ၊ ကိုလက်စရော တက်ခြင်း၊ သွေးတိုးရောဂါတို့နဲ့ ရင်ဆိုင်ရနိုင်ပါတယ်။

၃။ ဆား များသောအခါ…

ဆားများများပါမှ အရသာရှိတာ မှန်ပါတယ်။ ဒါပေမယ့် ဆားများများ စားတဲ့အခါ သွေးတွင်း ဆိုဒီယမ်ပမာဏ များလာပါတယ်။ ဒါကြောင့် အသင့်စား အစားအစာ စားတာများလာရင် လူက ဖောသွပ်သွပ် ဖြစ်လာတတ်ပါတယ်။ ဒါ့အပြင် သွေးတိုးရောဂါ ရနိုင်တယ်။

ဆားစားရင် ရေငတ်တယ်လို့ လူတိုင်း ထင်ကြပါတယ်။ ဒါပေမယ့် ဆိုဒီယမ်ပမာဏများလာရင် ရေတင်ဆာတာ မဟုတ်ပါဘူး။ ဗိုက်ပါ ဆာလာတာပါ။ ဒီတော့ ဆာလိုက်၊ စားလိုက်နဲ့ အဝလွန်လာနိုင်ပါတယ်။ အသင့်စားအစားအစာ တစ်ပွဲထဲမှာ တစ်နေ့စားသင့်တဲ့ ဆားပမာဏရဲ့ ထက်ဝက်လောက် ပါနေတာမို့ ခေါင်းကိုက်တာတွေ၊ ခြေထောက်ယောင်တာတွေပါ ဖြစ်လာနိုင်ပါတယ်။

၄။ အသက်ရှူလမ်းကြောင်း…

အသင့်စား အစားအစာတွေ စားများလို့ အဝလွန်လာတာနဲ့ အမောမခံနိုင်တော့ပါဘူး။ အဝလွန်ခြင်းဟာ အဆုတ်နဲ့ နှလုံးကို ဒဏ်ပိစေပါတယ်။ အချိန်တွေ ကြာလာတာနဲ့အမျှ လှုပ်လှုပ်ရှားရှား လုပ်တာနဲ့ မောပြီး လှုပ်ရှားရင်ဖောက်တဲ့ ပန်းနာရင်ကြပ်ရောဂါတွေ၊ အိပ်လိုက်တာနဲ့ အသက်ရှူကြပ်တာတွေ ဖြစ်လာနိုင်ပါတယ်။

ဒါကြောင့် အသင့်စား အစားအစာကို အမြဲ စွဲမစားသင့်ပါကြောင်း…

ဒေါက်တာယမင်း(ဆေး ၁)

Related posts
စားသောက်မှုပုံစံအခြားရောဂါများ

ဓာတ်မတည့်ခြင်းကို ဖြစ်စေနိုင်သော အစားအစာ များ

1 Mins read
အမျိုးမျိုးသော အစားအစာ များဟာ အချို့သူတွေမှာ ဓာတ်မတည့်မှုဖြစ်စေနိုင်တဲ့ အလားအလာရှိပါတယ်။ အချို့ သောအစားအစာများတွင်ပါရှိသော ပရိုတင်းဓာတ်များကို ကိုယ်ခံအားစနစ်က ပုံမှန်မဟုတ်စွာ တုံ့ပြန်တဲ့အခါ အစားအစာနှင့် ဓာတ်မတည့်မှု ဖြစ်ပေါ်တတ်ပါတယ်။ အဖြစ်များတဲ့ ဓာတ်မတည့်ခြင်းရဲ့ လက္ခဏာများ – ပါးစပ် တစ်ဝိုက် ယားယံခြင်း၊…
စားသောက်မှုပုံစံသွေးတိုးနှင့်နှလုံးရောဂါအထွေထွေရောဂါများအလှအပနှင့်နေထိုင်စားသောက်မှုပုံစံအသည်းအားဆေးများ

အရက် ဘယ်လောက်သောက်သောက် မမူးတဲ့သူတွေမှာ ဝှက်ဖဲရှိနေလား ?

1 Mins read
လူတွေက အရက် ကိုခံနိုင်ရည်ရှိတယ် (သို့) အရက်ဘယ်လောက်သောက်သောက် မမူးဘူးဆိုရင် ကောင်းတဲ့အရာ ဆိုပြီး မကြာခဏတွေးတတ်ကြပါတယ်။ လူငယ်လူရွယ်တွေမှာဆိုရင်လည်း အဲ့လိုလူကို များများပိုသောက်ဖို့ အားပေးတတ်ကြပြီး ဘယ်လောက်သောက်သောက် မမူးတဲ့အတွက်လည်း ချီးမွမ်းတတ်ကြပါတယ်။ အရက်ကို ဘယ်လောက်သောက်သောက် မမူးတဲ့သူတွေဟာ သူများတွေထက်ယှဉ်ရင် အရက်ကို ပမာဏများများ…
စားသောက်မှုပုံစံသွေးတိုးနှင့်နှလုံးရောဂါအလှအပနှင့်နေထိုင်စားသောက်မှုပုံစံ

သရက်သီးဆားရေစိမ် ရဲ့ ကောင်းကျိုး၊ ဆိုးကျိုး

1 Mins read
သရက်သီးဆားရေစိမ် ဟာ ထမင်းမြိန်စေတဲ့ မြန်မာ့ရိုးရာ တို့စရာတစ်မျိုးပါ။ ဒါပေမယ့် သရက်သီးစဆားရေစိမ်စားခြင်းဟာတကယ်ပဲကျန်မာရေးနဲ့ညီညွတ်သလား ? အကျိုးကျေးဇူးတွေရောရှိနေမလားဆိုတာလေ့လာကြည့်လိုက်ရအောင် သရက်သီးဆားရေစိမ်ဟာ Probiotics ကြွယ်ဝတဲ့စားစရာတစ်မျိုးပါ။ ဒါကြောင့်သရက်သီးဆားရေစိမ်ကိုစားချင်းအားဖြင့် ဝမ်းချုပ်ခြင်းကင်းကာ ဝမ်းမှန်စေပြီး အစာအိမ်နှင့်အူလမ်းကြောင်းအတွက်များစွာအကျိုးကျေးဇူးရှိပါတယ်။ သရက်သီးဆားရေစိမ် ဟာ ဗီတာမင် C နှင့် Antioxidant…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *