အရက်အလွန် အကျွံသောက်သုံးခြင်း

အရက်သည် အနည်းငယ်မျှသာသောက်သုံးလျှင် ဆေးဖြစ်သည်ဟု ဆိုကြသော်လည်း ဘေးဖြစ်ခြင်းက ပိုများပေသည်။ အရက်ကို အလွန်အကျွံသောက်သုံးပါက

  • အရက်စွဲခြင်း
  • ကိုယ်တွင်းအင်္ဂါများကို ထိခိုက်ခြင်း တို့ဖြစ်စေနိုင်ပါသည်။

ခန္ဓာကိုယ်ရှိ မည်သည့် အစိတ်အပိုင်းများကို ထိခိုက်စေပါသနည်း။

  • ဦးနှောက်နှင့် အာရုံကြောစနစ်- အတက်ရောဂါ၊ ဗီတာမင် ဘီဝမ်းချို့တဲ့ခြင်းကြောင့်ဖြစ်သော Wernicke-Korsakoff syndrome၊ အာရုံကြောများထိခိုက်ခြင်း။
  • ကြွက်သားများ အားနည်းချိနဲ့ခြင်း
  • နှလုံးနှင့် သွေးလှည့်စနစ်တွင် နှလုံးကြွက်သားရောဂါ၊ ဘယ်ရီ ဘယ်ရီ နှလုံးရောဂါ၊ နှလုံးခုန်မမှန်ခြင်း၊ သွေးတိုးခြင်း။
  • သွေးတွင်းသကြားဓာတ်ကျဆင်းခြင်း၊ အဝလွန်ခြင်း၊ သွေးတွင်းအဆီများခြင်း၊ ဂေါက်ရောဂါဖြစ်ခြင်း
  • အသက်ရူလမ်းကြောင်း ပိုးဝင်လွယ်ခြင်း
  • အစာအိမ်နှင့်အူလမ်းကြောင်းတွင် အစာအိမ်ရောင်ခြင်း၊ အစာမျိုပြွန်နှင့် အူမကြီးကင်ဆာဖြစ်နိုင်ခြင်း၊ မုန့်ချိုအိတ်ရောင်ခြင်း၊ အသည်းရောဂါများ
  • အရိုးပွခြင်း၊ အရိုးများမခိုင်ခံ့ခြင်း
  • သွေးနီဥများကြီးလာခြင်း၊ သွေးဖြူဥနှင့် သွေးပပွှားများနည်းပါးခြင်း စသည်တို့ဖြစ်တတ်ပါသည်။

ထိုမျှမက ကျန်းမာရေးချို့တဲ့သောအခါ ဆေးညှိကုသရန် ခက်ခဲသည့်အပြင် သာမန်သူထက် ပျောက်ကင်းမှု နည်းပါးပါသည်။

ထို့အပြင် ကိုယ်ဝန်ဆောင်မိခင်များ အရက်သောက်သုံးပါက အနည်းငယ်မျှပင် ဖြစ်စေကာမူ ကလေးကို ထိခိုက်နိုင်ပါသည်။ ကလေးသေးခြင်း၊ fetal alcohol syndrome ဟုခေါ်သော ကိုယ်ဝန်ဆောင်ချိန် အရက်သောက်သုံးသောကြောင့် မွေးလာသောကလေး ဉာဏ်ရည်မပြည့်မှီခြင်း၊ မွေးပါရာ ကိုယ်အင်္ဂါချို့ယွင်းခြင်း၊ ကြီးထွားမှုပုံမမှန်ဖြစ်ခြင်းများ ဖြစ်တတ်ပါသည်။

ထို့ကြောင့် အရက်သောက်သုံးခြင်းကို ရှောင်ကြဉ်ရန် တိုက်တွန်းလိုက်ရပါသည်။

ရီချို(ဆေး ၁)

အရက္အလြန္ အကၽြံေသာက္သံုးျခင္း

အရက္သည္ အနည္းငယ္မွ်သာေသာက္သံုးလွ်င္ ေဆးျဖစ္သည္ဟု ဆိုၾကေသာ္လည္း ေဘးျဖစ္ျခင္းက ပိုမ်ားေပသည္။ အရက္ကို အလြန္အကၽြံေသာက္သံုးပါက

  • အရက္စြဲျခင္း
  • ကိုယ္တြင္းအဂၤါမ်ားကို ထိခိုက္ျခင္း တို႔ျဖစ္ေစနိုင္ပါသည္။

ခႏၶာကိုယ္ရွိ မည္သည့္ အစိတ္အပိုင္းမ်ားကို ထိခိုက္ေစပါသနည္း။

  • ဦးေႏွာက္ႏွင့္ အာရံုေၾကာစနစ္- အတက္ေရာဂါ၊ ဗီတာမင္ ဘီဝမ္းခ်ိဳ႕တဲ့ျခင္းေၾကာင့္ျဖစ္ေသာ Wernicke-Korsakoff syndrome၊ အာရံုေၾကာမ်ားထိခိုက္ျခင္း။
  • ၾကြက္သားမ်ား အားနည္းခ်ိနဲ႔ျခင္း
  • ႏွလံုးႏွင့္ ေသြးလွည့္စနစ္တြင္ နွလံုးၾကြက္သားေရာဂါ၊ ဘယ္ရီ ဘယ္ရီ နွလံုးေရာဂါ၊ ႏွလံုးခုန္မမွန္ျခင္း၊ ေသြးတိုးျခင္း။
  • ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္က်ဆင္းျခင္း၊ အဝလြန္ျခင္း၊ ေသြးတြင္းအဆီမ်ားျခင္း၊ ေဂါက္ေရာဂါျဖစ္ျခင္း
  • အသက္ရူလမ္းေၾကာင္း ပိုးဝင္လြယ္ျခင္း
  • အစာအိမ္ႏွင့္အူလမ္းေၾကာင္းတြင္ အစာအိမ္ေရာင္ျခင္း၊ အစာမ်ိဳျပြန္ႏွင့္ အူမၾကီးကင္ဆာျဖစ္နိုင္ျခင္း၊ မုန္႔ခ်ိဳအိတ္ေရာင္ျခင္း၊ အသည္းေရာဂါမ်ား
  • အရိုးပြျခင္း၊ အရိုးမ်ားမခိုင္ခံ့ျခင္း
  • ေသြးနီဥမ်ားၾကီးလာျခင္း၊ ေသြးျဖဴဥႏွင့္ ေသြးပပႊားမ်ားနည္းပါးျခင္း စသည္တို႔ျဖစ္တတ္ပါသည္။

ထိုမွ်မက က်န္းမာေရးခ်ိဳ႕တဲ့ေသာအခါ ေဆးညွိကုသရန္ ခက္ခဲသည့္အျပင္ သာမန္သူထက္ ေပ်ာက္ကင္းမႈ နည္းပါးပါသည္။

ထို႔အျပင္ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္မိခင္မ်ား အရက္ေသာက္သံုးပါက အနည္းငယ္မွ်ပင္ ျဖစ္ေစကာမူ ကေလးကို ထိခိုက္နိုင္ပါသည္။ ကေလးေသးျခင္း၊ fetal alcohol syndrome ဟုေခၚေသာ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ခ်ိန္ အရက္ေသာက္သံုးေသာေၾကာင့္ ေမြးလာေသာကေလး ဉာဏ္ရည္မျပည့္မွီျခင္း၊ ေမြးပါရာ ကိုယ္အဂၤါခ်ိဳ႕ယြင္းျခင္း၊ ၾကီးထြားမႈပံုမမွန္ျဖစ္ျခင္းမ်ား ျဖစ္တတ္ပါသည္။

ထို႔ေၾကာင့္ အရက္ေသာက္သံုးျခင္းကို ေရွာင္ၾကဥ္ရန္ တိုက္တြန္းလိုက္ရပါသည္။

ရီခ်ိဳ(ေဆး ၁)

Related posts
စားသောက်မှုပုံစံအလှအပနှင့်နေထိုင်စားသောက်မှုပုံစံ

ခုခံအားအမြန်ဆုံးတက်စေမယ့် အစားအသောက်(၁၀)မျိုး - Resistance Foods

1 Mins read
ခန္ဓာကိုယ်ရဲ့ ကိုယ်ခံအားစနစ် ကို အမြန်ဆုံးပြန်လည်မြှင့်တင်ပေးနိုင်မယ့် အစားအသောက်များ (Resistance Foods) တွေကတော့… (1)ကြက်သွန်ဖြူ ကြက်သွန်ဖြူမှာပါဝင်တဲ့ Allicin ဆိုတဲ့ဒြပ်ပေါင်းဟာ ကူးစက်ရောဂါများနဲ့ ဘက်တီးရီးယားအချို့ကိုတိုက်ဖျက်နိုင်ပါတယ်။ (2)ချင်း ချင်းမှာပါဝင်တဲ့ Gingerol လို့ခေါ်တဲ့ဒြပ်ပေါင်းကတော့ ရောင်ရမ်းမှုကိုသက်သာစေပြီး ဓာတ်တိုးဆန့်ကျင်ဂုဏ်သတ္တိများပါဝင်ပါတယ်။ (3)ချဉ်သောအသီး Vitamin…
ကျန်းမာရေး( အ )စားသောက်မှုပုံစံအလှအပနှင့်နေထိုင်စားသောက်မှုပုံစံ

နေ့စဉ်ရက်ဆက်အရက်သောက်ခြင်း - Drinking Alcohol Everyday

1 Mins read
အရက် ( Alcohol )ကို နေ့စဉ်သောက်ခြင်းဟာ စိတ်ပိုင်းဆိုင်ရာနှင့် ရုပ်ပိုင်းဆိုင်ရာ ကျန်းမာရေးကို ရေတိုမှာရော၊ ရေရှည်မှာပါ ဆိုးရွားစွာ ထိခိုက်စေနိုင်ပါတယ်။ အရက်ဟာ ခန္ဓာကိုယ်အပေါ် ရှုပ်ထွေးသောအကျိုးသက်ရောက်မှုများရှိပြီး နှလုံး၊ ကျောက်ကပ်၊ အစာအိမ်နှင့် အူလမ်းကြောင်း၊ သွေးကြောစနစ်နှင့် အသည်းကဲ့သို့သော အင်္ဂါများနှင့်…
ကျန်းမာရေး( က-အ )စားသောက်မှုပုံစံအလှအပနှင့်နေထိုင်စားသောက်မှုပုံစံ

ထမင်းများများစားခြင်း (Excessive Carbohydrate Intake)

1 Mins read
ထမင်းနဲ့ဟင်းဆိုတာ မြန်မာလူမျိုးတိုင်းရဲ့ အဓိကအစားအစာတစ်မျိုးဖြစ်ပါတယ်။ ဒါပေမယ့် ထမင်းကိုအဓိကထားစားကြတာများပါတယ်။ ဒီလိုထမင်းကိုသာအဓိကထား စားကြတဲ့အတွက် ကျန်းမာရေးရှုထောင့်အရ ကောင်းကျိုးများလည်းရှိသလို ဆိုကျိုးများကိုလည်းသိထားသင့်ပါတယ်။ ကောင်းကျိုးများကတော့… (၁) လိုအပ်သောကာဗိုဟိုက်ဒရိတ်အတွက် ကောင်းမွန်သာအစားအစာ ထမင်းဟာ ကာဗွန်ဟိုက်ဒရိတ်ကြွယ်ဝစွာပါဝင်ပြီး ခန္ဓာကိုယ်အတွက် မရှိမဖြစ်လိုအပ်တဲ့စွမ်းအင်ကိုထောက်ပံ့ပေးပါတယ်။ (၂)အဆီပါဝင်မှုနည်းပါးခြင်း ထမင်းရဲ့သဘာဝကိုက အဆီပါဝင်မှုနည်းတဲ့အတွက် အဆီများတဲ့အစားအစာများကို…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *