အမြန်ကိတ်ဖို့ ကျန်းမာရေးနဲ့ ညီညွတ်သော အစားအစာများ…

ခေတ်ကြီးကလည်း ခုတစ်မျိုး တော်ကြာ တစ်မျိုးနဲ့…

“ဝမှ လှတဲ့ ခေတ်” လည်း ရှိခဲ့သလို…. “ပိန်မှ သွယ်မှ ချစ်တဲ့ ခေတ် “လည်း ရှိလေတော့ မောင်တို့ မယ်တို့ခမျာ … ဗျာများရပြီပေါ့… ခုတော့… ဒီလို အစွန်းနှစ်ဖက်ကြား အဆင်ပြေတာလေး ပေါ်လာပါပြီ…” ကိတ်မှ ကြွေတဲ့ ခေတ်”တဲ့… ဆိုတော့ကာ.. ခန္ဓာကိုယ် အနည်းငယ် ပိန်နေတဲ့ သူတွေ အဖို့ .. အလျင်အမြန် weight တက်အောင် ကိတ်အောင်.. ကျန်းမာရေးနဲ့ ညီညွတ်ပြီး စားသုံးသင့်တဲ့ အစားအစာများကို ဖော်ပြပေးချင်ပါတယ်…

– နွားနို့ (milk )

ခန္ဓာကိုယ်အတွက် လိုအပ်တဲ့ အသားဓာတ်၊ကစီဓာတ်၊အဆီဓာတ်တွေလဲ ပါသလို အရိုး အဆစ်တွေ သန်မှာစေဖို့ ကယ်ဆီယမ်ဓာတ်လည်း ပါဝင်ပါတယ်…ဒါပြင် ဗီတာမင်နဲ့ သံဓာတ်တွေလည်း ပါဝင်တာမို့ အမှန်တကယ်အထောက်အကူ ပြုပါတယ်… “တနေ့လျှင် ဖန်ခွက် တစ်ခွက်(သို့) နှစ်ခွက် သောက်သုံးပါ”

– Red Meats(အမဲသား၊သိုးသား)

တခြားသော အသားများနဲ့မတူပဲ အမဲသားလို မချက်မီ နီမြန်းသော အရောင်ရှိတဲ့ အသားမှာဆိုရင် leucine ဓာတ်ပိုများပါတယ်.. leucine ဟာ အသားဓာတ်ထုတ်လုပ်မှုကို ပိုမိုအားပေးနိုင်ပြီး weight အလျင်အမြန်တက်စေပါတယ်…ကယ်လီရီ ပိုကြွယ်ဝတဲ့ အစားအစာတစ်မျိုးဖြစ်ပြီး ခန္ဓာကိုယ်ကြွက်သားတည်ဆောက်မှုအတွက် အသုံးဝင်ပါတယ်..

– ဥ (whole egg)

အပေါ်ယံ အကာတွင်သာမကပဲ ဥရဲ့ အနှစ်ကိုပါ စားသုံးသင့်ပါတယ်(တချို့သော လူတွေမှာ အနှစ်ကို မကြိုက်သလို တချို့က အကာကို မကြိုက်ဖူး ဖြစ်တတ်လို့ပါ)…. ဒါပြင် အနှစ်ထဲမှာ လိုအပ်သော အဟာရများ ပိုလို့တောင် ပါဝင်ပါတယ်…တနေ့ကို သုံးလုံးလောက် စားသုံးသင့်ပါတယ်… တချို့သော အားကစားသမားတွေမှာဆိုရင် တနေ့ ခြောက်လုံးနဲ့ အထက်တောင် စားသုံးကြပါတယ်…

– ဒိန်ခဲ၊ထောပတ် (cheese)

ကယ်လိုရီနဲ့ အဆီဓာတ်ပိုပါဝင်ပါတယ်… များများသုံးရင်လဲ အသားဓာတ်ကို ပိုတိုးစေပါတယ်.. ဒ့ါပြင် ဒိန်ခဲကို ပေါင်မုန့်၊ တခါတရံ ဟင်းချက်အမယ်အဖြစ်ပါ အသုံးပြုကြတာမို့ .. weight အလျင်အမြန်တက်စေသော အစားအစာကောင်း တစ်ခု ဖြစ်ပါတယ်…

– ဒိန်ချဉ် (full fat yogurt)

ခန္ဓာကိုယ်အတွက်လိုအပ်တဲ့ အဆီ၊အသား၊ကစီဓာတ်တွေ မျှတစွာ ပါဝင်ပါတယ်..အသီးမျိုးစုံနဲ့ရောစပ်စားနိုင်ပါတယ်.. ပူတင်းထဲလဲ ထည့်စားနိုင်သလို ဖျော်ရည်အစရှိတာတွေနဲ့လဲ အလျင်းသင့်သလို စားသုံးနိုင်ပါတယ်..

– ပေါင်မုန့်ကြမ်း (wholegrain bread)

အသား၊ ဥ အစရှိတာတွေကဲ့သို့ လိုအပ်တဲ့ ကယ်လိုရီနဲ့ အသားဓာတ်တွေ များစွာပါဝင်ပါတယ်…

-ထောပတ်သီး(avocado)

တခြားသော အသီးများနဲ့မတူပဲ ကျန်းမာရေးနဲ့ ညီညွတ်တဲ့ အဆီဓာတ်တွေ များစွာပါရှိလို့ပါ(အဆီဓာတ်မှာလဲ ကျန်းမာရေးနဲ့ ညီညွတ်တဲ့ အဆီဓာတ်ရှိသလို မသင့်လျော်သော အဆီဓာတ်ဆိုပြီး ရှိပါတယ်).. ဒါပြင် vitamin နဲ့. mineral တွေလဲ ကြွယ်ဝတာမို့ ထောပတ်သီးကို ဖျော်ရည် (သို့) ပေါင်မုန့်ထဲ ညှပ်စားတာမျိုး စားသုံးနိုင်ပါတယ်…

သစ်သီးခြောက်( dried fruits)

အမျိုးမျိုးသော သစ်သီးခြောက်များကို စားသုံးနိုင်ပါတယ်.. အဟာရဓာတ်များနဲ့ vitamin ၊ antioxidant တွေ များစွာပါဝင်ပါတယ်… ဒီတိုင်း စားသုံးနိုင်သလို ဒိန်ချဉ်အစရှိတဲ့ထဲ ထည့်၍ အလျင်းသင့်သလိုစားသုံးနိုင်ပါတယ်…

ယခုခေတ်တွင် protein ဓာတ်ကို ပိုမို အားကောင်းစေသော ဆေးများ ပေါ်ထွက်လာသလို… work out များ လုပ်ပြီး ခန္ဓာကိုယ် တည်ဆောက်ခြင်း ၊ gym သွားခြင်း၊ weight gain diet plan များ လည်း ပြုလုပ်နိုင်ပါသည်.. မိမိနဲ့ လိုက်ဖက်သော နည်းလမ်းများကို ရွေးချယ်ပြီး အမြန်ကိတ်အောင် လုပ်နိုင်ပြီမို့… ပိန်သူတို့ အားမငယ်ရဖို့ အတွက် ဒီစာလေး ရေးလိုက်ရပါသည်..

ပိုင်နီမောင်

အျမန္ကိတ္ဖို႔ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္ေသာ အစားအစာမ်ား…

ေခတ္ႀကီးကလည္း ခုတစ္မ်ိဳး ေတာ္ၾကာ တစ္မ်ိဳးနဲ႔…

“ဝမွ လွတဲ့ ေခတ္” လည္း ရွိခဲ့သလို…. “ပိန္မွ သြယ္မွ ခ်စ္တဲ့ ေခတ္ “လည္း ရွိေလေတာ့ ေမာင္တို႔ မယ္တို႔ခမ်ာ … ဗ်ာမ်ားရၿပီေပါ့… ခုေတာ့… ဒီလို အစြန္းႏွစ္ဖက္ၾကား အဆင္ေျပတာေလး ေပၚလာပါၿပီ…” ကိတ္မွ ေႂကြတဲ့ ေခတ္”တဲ့… ဆိုေတာ့ကာ.. ခႏၶာကိုယ္ အနည္းငယ္ ပိန္ေနတဲ့ သူေတြ အဖို႔ .. အလ်င္အျမန္ weight တက္ေအာင္ ကိတ္ေအာင္.. က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္ၿပီး စားသုံးသင့္တဲ့ အစားအစာမ်ားကို ေဖာ္ျပေပးခ်င္ပါတယ္…

– ႏြားႏို႔ (milk )

ခႏၶာကိုယ္အတြက္ လိုအပ္တဲ့ အသားဓာတ္၊ကစီဓာတ္၊အဆီဓာတ္ေတြလဲ ပါသလို အ႐ိုး အဆစ္ေတြ သန္မွာေစဖို႔ ကယ္ဆီယမ္ဓာတ္လည္း ပါဝင္ပါတယ္…ဒါျပင္ ဗီတာမင္နဲ႔ သံဓာတ္ေတြလည္း ပါဝင္တာမို႔ အမွန္တကယ္အေထာက္အကူ ျပဳပါတယ္… “တေန႔လွ်င္ ဖန္ခြက္ တစ္ခြက္(သို႔) ႏွစ္ခြက္ ေသာက္သုံးပါ”

– Red Meats(အမဲသား၊သိုးသား)

တျခားေသာ အသားမ်ားနဲ႔မတူပဲ အမဲသားလို မခ်က္မီ နီျမန္းေသာ အေရာင္ရွိတဲ့ အသားမွာဆိုရင္ leucine ဓာတ္ပိုမ်ားပါတယ္.. leucine ဟာ အသားဓာတ္ထုတ္လုပ္မႈကို ပိုမိုအားေပးႏိုင္ၿပီး weight အလ်င္အျမန္တက္ေစပါတယ္…ကယ္လီရီ ပိုႂကြယ္ဝတဲ့ အစားအစာတစ္မ်ိဳးျဖစ္ၿပီး ခႏၶာကိုယ္ႂကြက္သားတည္ေဆာက္မႈအတြက္ အသုံးဝင္ပါတယ္..

– ဥ (whole egg)

အေပၚယံ အကာတြင္သာမကပဲ ဥရဲ႕ အႏွစ္ကိုပါ စားသုံးသင့္ပါတယ္(တခ်ိဳ႕ေသာ လူေတြမွာ အႏွစ္ကို မႀကိဳက္သလို တခ်ိဳ႕က အကာကို မႀကိဳက္ဖူး ျဖစ္တတ္လို႔ပါ)…. ဒါျပင္ အႏွစ္ထဲမွာ လိုအပ္ေသာ အဟာရမ်ား ပိုလို႔ေတာင္ ပါဝင္ပါတယ္…တေန႔ကို သုံးလုံးေလာက္ စားသုံးသင့္ပါတယ္… တခ်ိဳ႕ေသာ အားကစားသမားေတြမွာဆိုရင္ တေန႔ ေျခာက္လုံးနဲ႔ အထက္ေတာင္ စားသုံးၾကပါတယ္…

– ဒိန္ခဲ၊ေထာပတ္ (cheese)

ကယ္လိုရီနဲ႔ အဆီဓာတ္ပိုပါဝင္ပါတယ္… မ်ားမ်ားသုံးရင္လဲ အသားဓာတ္ကို ပိုတိုးေစပါတယ္.. ဒ့ါျပင္ ဒိန္ခဲကို ေပါင္မုန႔္၊ တခါတရံ ဟင္းခ်က္အမယ္အျဖစ္ပါ အသုံးျပဳၾကတာမို႔ .. weight အလ်င္အျမန္တက္ေစေသာ အစားအစာေကာင္း တစ္ခု ျဖစ္ပါတယ္…

– ဒိန္ခ်ဥ္ (full fat yogurt)

ခႏၶာကိုယ္အတြက္လိုအပ္တဲ့ အဆီ၊အသား၊ကစီဓာတ္ေတြ မွ်တစြာ ပါဝင္ပါတယ္..အသီးမ်ိဳးစုံနဲ႔ေရာစပ္စားႏိုင္ပါတယ္.. ပူတင္းထဲလဲ ထည့္စားႏိုင္သလို ေဖ်ာ္ရည္အစရွိတာေတြနဲ႔လဲ အလ်င္းသင့္သလို စားသုံးႏိုင္ပါတယ္..

– ေပါင္မုန႔္ၾကမ္း (wholegrain bread)

အသား၊ ဥ အစရွိတာေတြကဲ့သို႔ လိုအပ္တဲ့ ကယ္လိုရီနဲ႔ အသားဓာတ္ေတြ မ်ားစြာပါဝင္ပါတယ္…

-ေထာပတ္သီး(avocado)

တျခားေသာ အသီးမ်ားနဲ႔မတူပဲ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္တဲ့ အဆီဓာတ္ေတြ မ်ားစြာပါရွိလို႔ပါ(အဆီဓာတ္မွာလဲ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္တဲ့ အဆီဓာတ္ရွိသလို မသင့္ေလ်ာ္ေသာ အဆီဓာတ္ဆိုၿပီး ရွိပါတယ္).. ဒါျပင္ vitamin နဲ႔. mineral ေတြလဲ ႂကြယ္ဝတာမို႔ ေထာပတ္သီးကို ေဖ်ာ္ရည္ (သို႔) ေပါင္မုန႔္ထဲ ညႇပ္စားတာမ်ိဳး စားသုံးႏိုင္ပါတယ္…

သစ္သီးေျခာက္( dried fruits)

အမ်ိဳးမ်ိဳးေသာ သစ္သီးေျခာက္မ်ားကို စားသုံးႏိုင္ပါတယ္.. အဟာရဓာတ္မ်ားနဲ႔ vitamin ၊ antioxidant ေတြ မ်ားစြာပါဝင္ပါတယ္… ဒီတိုင္း စားသုံးႏိုင္သလို ဒိန္ခ်ဥ္အစရွိတဲ့ထဲ ထည့္၍ အလ်င္းသင့္သလိုစားသုံးႏိုင္ပါတယ္…

ယခုေခတ္တြင္ protein ဓာတ္ကို ပိုမို အားေကာင္းေစေသာ ေဆးမ်ား ေပၚထြက္လာသလို… work out မ်ား လုပ္ၿပီး ခႏၶာကိုယ္ တည္ေဆာက္ျခင္း ၊ gym သြားျခင္း၊ weight gain diet plan မ်ား လည္း ျပဳလုပ္ႏိုင္ပါသည္.. မိမိနဲ႔ လိုက္ဖက္ေသာ နည္းလမ္းမ်ားကို ေ႐ြးခ်ယ္ၿပီး အျမန္ကိတ္ေအာင္ လုပ္ႏိုင္ၿပီမို႔… ပိန္သူတို႔ အားမငယ္ရဖို႔ အတြက္ ဒီစာေလး ေရးလိုက္ရပါသည္..

ပိုင္နီေမာင္

Related posts
စားသောက်မှုပုံစံအလှအပနှင့်နေထိုင်စားသောက်မှုပုံစံ

ခုခံအားအမြန်ဆုံးတက်စေမယ့် အစားအသောက်(၁၀)မျိုး - Resistance Foods

1 Mins read
ခန္ဓာကိုယ်ရဲ့ ကိုယ်ခံအားစနစ် ကို အမြန်ဆုံးပြန်လည်မြှင့်တင်ပေးနိုင်မယ့် အစားအသောက်များ (Resistance Foods) တွေကတော့… (1)ကြက်သွန်ဖြူ ကြက်သွန်ဖြူမှာပါဝင်တဲ့ Allicin ဆိုတဲ့ဒြပ်ပေါင်းဟာ ကူးစက်ရောဂါများနဲ့ ဘက်တီးရီးယားအချို့ကိုတိုက်ဖျက်နိုင်ပါတယ်။ (2)ချင်း ချင်းမှာပါဝင်တဲ့ Gingerol လို့ခေါ်တဲ့ဒြပ်ပေါင်းကတော့ ရောင်ရမ်းမှုကိုသက်သာစေပြီး ဓာတ်တိုးဆန့်ကျင်ဂုဏ်သတ္တိများပါဝင်ပါတယ်။ (3)ချဉ်သောအသီး Vitamin…
ကျန်းမာရေး( အ )စားသောက်မှုပုံစံအလှအပနှင့်နေထိုင်စားသောက်မှုပုံစံ

နေ့စဉ်ရက်ဆက်အရက်သောက်ခြင်း - Drinking Alcohol Everyday

1 Mins read
အရက် ( Alcohol )ကို နေ့စဉ်သောက်ခြင်းဟာ စိတ်ပိုင်းဆိုင်ရာနှင့် ရုပ်ပိုင်းဆိုင်ရာ ကျန်းမာရေးကို ရေတိုမှာရော၊ ရေရှည်မှာပါ ဆိုးရွားစွာ ထိခိုက်စေနိုင်ပါတယ်။ အရက်ဟာ ခန္ဓာကိုယ်အပေါ် ရှုပ်ထွေးသောအကျိုးသက်ရောက်မှုများရှိပြီး နှလုံး၊ ကျောက်ကပ်၊ အစာအိမ်နှင့် အူလမ်းကြောင်း၊ သွေးကြောစနစ်နှင့် အသည်းကဲ့သို့သော အင်္ဂါများနှင့်…
ကျန်းမာရေး( က-အ )စားသောက်မှုပုံစံအလှအပနှင့်နေထိုင်စားသောက်မှုပုံစံ

ထမင်းများများစားခြင်း (Excessive Carbohydrate Intake)

1 Mins read
ထမင်းနဲ့ဟင်းဆိုတာ မြန်မာလူမျိုးတိုင်းရဲ့ အဓိကအစားအစာတစ်မျိုးဖြစ်ပါတယ်။ ဒါပေမယ့် ထမင်းကိုအဓိကထားစားကြတာများပါတယ်။ ဒီလိုထမင်းကိုသာအဓိကထား စားကြတဲ့အတွက် ကျန်းမာရေးရှုထောင့်အရ ကောင်းကျိုးများလည်းရှိသလို ဆိုကျိုးများကိုလည်းသိထားသင့်ပါတယ်။ ကောင်းကျိုးများကတော့… (၁) လိုအပ်သောကာဗိုဟိုက်ဒရိတ်အတွက် ကောင်းမွန်သာအစားအစာ ထမင်းဟာ ကာဗွန်ဟိုက်ဒရိတ်ကြွယ်ဝစွာပါဝင်ပြီး ခန္ဓာကိုယ်အတွက် မရှိမဖြစ်လိုအပ်တဲ့စွမ်းအင်ကိုထောက်ပံ့ပေးပါတယ်။ (၂)အဆီပါဝင်မှုနည်းပါးခြင်း ထမင်းရဲ့သဘာဝကိုက အဆီပါဝင်မှုနည်းတဲ့အတွက် အဆီများတဲ့အစားအစာများကို…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *