All Articlesအလှအပအလှအပနှင့်နေထိုင်စားသောက်မှုပုံစံ

သွေးအားကောင်းစေမည့် နည်းလမ်းများ

1 Mins read

သွေးအားကောင်းစေမည့် နည်းလမ်းများ

သွေးအားနည်းရောဂါဟာ လူတိုင်းသတိထားသင့်တဲ့ရောဂါတစ်ခုပဲဖြစ်ပါတယ်။ ၎င်းရောဂါဟာ လူတိုင်းမခံစားရနိုင်ပေမယ့် ကြုံလာတဲ့အခါအသက်အန္တရာယ်ကိုပါထိခိုက်စေနိုင်တဲ့ရောဂါဖြစ်တာကြောင့် မဖြစ်ပွားစေဖို့ကြိုတင်ကာကွယ်ထားရန်လိုအပ်ပါတယ်။သွေးအားနည်းရောဂါမှာ အမျိုးအစားများစွာရှိပါတယ်၊တစ်ချို့ရောဂါတွေဟာကြိုတင်ကာကွယ်လို့မရနိုင်ပါဘူး။ဒါပေမယ့် သံဓါတ်ချို့တည့်ခြင်းနဲ့ ဗီတာမင်ဓါတ်ချို့တဲ့ခြင်းတို့ကြောင့်ဖြစ်တတ်တဲ့သွေးအားနည်းခြင်းဟာအဖြစ်အများဆုံးဖြစ်တာကြောင့် ၎င်းရောဂါမဖြစ်ပွားအောင်ကြိုတင်ကာကွယ်နိုင်တဲ့နည်းလမ်းလေးတွေကိုတော့ သိထားသင့်ပါတယ်။

သွေးအားကောင်းစေမယ့်နည်းလမ်းတွေက ဘာတွေလဲ?

သံဓါတ်စုပ်ယူမှုကောင်းမွန်စေပြီး သွေးအားကောင်းစေရန်အတွက်အောက်ပါအချက်များကိုလိုက်နာပေးနိုင်ပါတယ်-

၁။ ရှောင်ကြဉ်ရန်

(၁)အစားအစာနှင့် လဘက်ရည်၊ရေနွေးကြမ်း၊လက်ဖက်သုပ်ကို တွဲဘက်မစားသင့်ပါ။အထူးသဖြင့် သံဓါတ်ကြွယ်ဝသောအစားအစာများကို လက်ဖက်နှင့်တွဲစားလျှင် အစားအစာမှာပါဝင်သောသံဓါတ်အား အစာအိမ်အူလမ်းကြောင်းမှစုပ်ယူခြင်းကို လက်ဖက်ကလျော့ကျစေနိုင်ခြင်းကြောင့်ဖြစ်ပါတယ်။လဘက်ရည်၊ရေနွေးကြမ်း၊လက်ဖက်တို့ကို အစာစားပြီး ၂နာရီခန့်ကြာမှစားသုံးသင့်ပါတယ်။

(၂)သံဓါတ်ဖြည့်စွက်အားဆေးများကို နွားနို့၊ဒိန်ချဉ်၊ချိစ် စသောကယ်ဆီယမ်ကြွယ်ဝတဲ့အစားအသောက်များနှင့်တွဲဘက်မစားသင့်ပါ။ထိုသို့တွဲ၍စားပါက သံဓါတ်စုပ်ယူမှုလျော့ကျတတ်တာကြောင့် ၎င်းအစားအစာများကို သံဓါတ်အားဆေးမစားမီ ၁နာရီ(သို့)စားပြီး ၂နာရီကြာမှစားသုံးသင့်ပါတယ်။

(၃)သံဓါတ်အားဆေးများကို ပိုးသတ်ဆေးများနှင့်တွဲမသောက်သင့်ပါ။

၂။လုပ်ဆောင်ရန်

(၁)သံဓါတ်ပေါကြွယ်ဝသော အသား၊ငါး၊ပဲအမျိုးမျိုးနှင့်အစိမ်းရင့်ရောင်အသီးအရွက်များကိုပုံမှန်စားသုံးပေးပါ။

(၂)ဗီတာမင် ဘီ(၁၂)ပြည့်ဝသော အစားအစာများဖြစ်သည့် အသားနှင့်နို့ထွက်ပစ္စည်းများ၊ပဲပိစပ် စသည်တို့ကိုစားသုံးပေးပါ။

(၃)သံဓါတ်ဖြည့်အားဆေးများကို ဗီတာမင်စီနှင့်တွဲဖက်စားသုံးပေးပါ။ဗီတာမင်စီဟာ အစာအိမ်အူလမ်းကြောင်းမှသံဓါတ်စုပ်ယူမှုကိုအားပေးပါတယ်။ရှောက်သီး၊လိမ္မော်သီး၊စပျစ်သီး၊သဘောၤသီး၊ဟင်းနုနွယ်နဲ့ အစိမ်းရောင်ရှိသောအသီးအရွက်တွေမှာ ဗီတာမင်စီပေါကြွယ်ဝစွာပါဝင်ပါတယ်။

အထက်ပါအချက်များကိုရှောင်ကြဉ်/လုပ်ဆောင်ခြင်းအားဖြင့် သံဓါတ်နဲ့ဗီတာမင်ချို့တဲ့ခြင်းကြောင့်ဖြစ်တတ်သော သွေးအားနည်းရောဂါများကိုကာကွယ်ပေးနိုင်ပါကြောင်းရေးသားဖော်ပြလိုက်ရပါတယ်။

dr.ye’lwin mm

Related posts
စားသောက်မှုပုံစံသွေးတိုးနှင့်နှလုံးရောဂါအထွေထွေရောဂါများအလှအပနှင့်နေထိုင်စားသောက်မှုပုံစံအသည်းအားဆေးများ

အရက် ဘယ်လောက်သောက်သောက် မမူးတဲ့သူတွေမှာ ဝှက်ဖဲရှိနေလား ?

1 Mins read
လူတွေက အရက် ကိုခံနိုင်ရည်ရှိတယ် (သို့) အရက်ဘယ်လောက်သောက်သောက် မမူးဘူးဆိုရင် ကောင်းတဲ့အရာ ဆိုပြီး မကြာခဏတွေးတတ်ကြပါတယ်။ လူငယ်လူရွယ်တွေမှာဆိုရင်လည်း အဲ့လိုလူကို များများပိုသောက်ဖို့ အားပေးတတ်ကြပြီး ဘယ်လောက်သောက်သောက် မမူးတဲ့အတွက်လည်း ချီးမွမ်းတတ်ကြပါတယ်။ အရက်ကို ဘယ်လောက်သောက်သောက် မမူးတဲ့သူတွေဟာ သူများတွေထက်ယှဉ်ရင် အရက်ကို ပမာဏများများ…
စားသောက်မှုပုံစံသွေးတိုးနှင့်နှလုံးရောဂါအလှအပနှင့်နေထိုင်စားသောက်မှုပုံစံ

သရက်သီးဆားရေစိမ် ရဲ့ ကောင်းကျိုး၊ ဆိုးကျိုး

1 Mins read
သရက်သီးဆားရေစိမ် ဟာ ထမင်းမြိန်စေတဲ့ မြန်မာ့ရိုးရာ တို့စရာတစ်မျိုးပါ။ ဒါပေမယ့် သရက်သီးစဆားရေစိမ်စားခြင်းဟာတကယ်ပဲကျန်မာရေးနဲ့ညီညွတ်သလား ? အကျိုးကျေးဇူးတွေရောရှိနေမလားဆိုတာလေ့လာကြည့်လိုက်ရအောင် သရက်သီးဆားရေစိမ်ဟာ Probiotics ကြွယ်ဝတဲ့စားစရာတစ်မျိုးပါ။ ဒါကြောင့်သရက်သီးဆားရေစိမ်ကိုစားချင်းအားဖြင့် ဝမ်းချုပ်ခြင်းကင်းကာ ဝမ်းမှန်စေပြီး အစာအိမ်နှင့်အူလမ်းကြောင်းအတွက်များစွာအကျိုးကျေးဇူးရှိပါတယ်။ သရက်သီးဆားရေစိမ် ဟာ ဗီတာမင် C နှင့် Antioxidant…
နေထိုင်မှုပုံစံအခြားရောဂါများအလှအပနှင့်နေထိုင်စားသောက်မှုပုံစံ

မခံမရပ်နိုင်အောင် ဇက်ကြောတက် နေရခြင်းရဲ့ ဖြစ်နိုင်ခြေရှိသော အကြောင်းအရင်းများ

1 Mins read
ယနေ့ခေတ်လို ကွန်ပျူတာ၊ laptop၊ ဖုန်း၊ tablet စတာတွေကို အသုံးများလာတဲ့ခေတ်မှာ ဇက်ကြောတက် ခြင်းက အဖြစ် များလာတဲ့ ပြဿနာတစ်ခုပဲဖြစ်ပါတယ်။  ဇက်ကြောတက်ခြင်းကို ဖြစ်စေတဲ့အကြောင်းအရင်းတွေ ကတော့- (၁) ကြွက်သားတောင့်တင်းခြင်း သို့မဟုတ် ညောင်းညာခြင်း ကိုယ်ဟန်အနေအထား မမှန်ခြင်း၊ ရုတ်တရက်…