အအေးမိ၊တုပ်ကွေးကာကွယ်ဖို့ ဘာတွေစားကြမလဲ?
ခုတလော မိုးလေးတစ်ဖြောက်နှစ်ဖြောက်ရွာစရှိသေး …. ဟိုသူ့ကြည့်လည်း တဟွတ်ဟွတ်၊ ဒီသူ့ကြည့်လည်း နှာရည်တရွှတ်ရွှတ်၊ ကျောင်းတွေရုံးတွေမယ်လည်း နေမကောင်းလို့ ခွင့်တိုင်သူတွေအများအပြားပင်။ရာသီအကူးအပြောင်းဖြစ်သည်မို့ အအေးမိ၊တုပ်ကွေးက စလာချေပြီ။ အအေးမိ၊တုပ်ကွေးက ဖြစ်ပြီဟေ့ဆို အနည်းဆုံး သုံးလေးရက်မှ တစ်ပတ်ဆယ်ရက်ထိကြာတတ်သည်။အဖျားပျောက်သွားရက်တောင်မှ နှာစေး၊ချောင်းဆိုးက နောက်ထပ်တစ်ပတ်လောက်ထိကျန်နေနိုင်သေးသည်။ဒါကြောင့် မဖြစ်ခင်တည်းက ကြိုကာကွယ်တာ ပိုကောင်းသည်…ဖြစ်မှဆိုလျှင် လူလည်းခံရ၊ အလုပ်ပျက်အကိုင်ပျက် ခွင့်တွေယူရ၊ ဒီကြားထဲ အိမ်ကလူတွေကူးမှာ စိုးရသေး….။
ကိုယ်ခံအားကောင်းနေသူဆိုလျှင် အအေးမိ၊တုပ်ကွေးဗိုင်းရပ်စ်ပိုးတွေက လွယ်လွယ်နဲ့ဒုက္ခမပေးနိုင်။သို့ဖြစ်၍ အောက်ဖော်ပြပါ
ကိုယ်ခံအားတက်စေမည့် အစားအစာများနဲ့ကိုယ်ခံအားတက်စေမည့်အမူအကျင့်များကို အလေးပေးလိုက်နာသင့်ပေသည်:
(1) ဗီတာမင် C ကြွယ်ဝသော အသီးများ စားပေးပါ။
ဥပမာ – လိမ္မော်သီး၊ပန်းလိမ္မော်၊ သံပုရာသီး၊ရှောက်သီး၊ဂရေ့ဖရုသီး(သံပုရာသီး၊ရှောက်သီး ဆိုလို့ အလုံးလိုက်စားရမယ် မဆိုလိုပါ။ဖျော်ရည်လုပ်သောက် (သို့) အစားအစာတွေ အသုပ်တွေမှာ ရှောက်ရည် ညှစ်ထည့်ပြီးလည်း စားနိုင်ပါတယ်။)
(2)ပန်းငရုပ်/ငရုပ်ပွသီး
ငရုပ်ပွတွင် ဗီတာမင် C ပါဝင်မှုသည် သံပုရာသီး/ရှောက်သီးတို့တွင် ပါဝင်မှုထက် ၂ဆ ပိုများသည်။ငရုပ်ပွတွင် ဗီတာမင် B အုပ်စုလည်းကြွယ်ဝစွာပါဝင်သည်။
ဘီတာကယ်ရိုတင်း(beta carotene) လည်းကိုယ်ခံအားကောင်းစေသည့်အပြင် မျက်လုံးအားကောင်းပြီး အသားအရေပါလှပစေနိုင်ပါတယ်။
(3)ပန်းဂေါ်ဖီစိမ်း(Broccoli)
– ဗီတာမင် နှင့် သတ္တုဓာတ်များအပြင် ဓာတ်တိုးဆန့်ကျင်ပစ္စည်း(antioxidants) များ ကြွယ်ဝစွာပါဝင်လို့ ကိုယ်ခံအားမြင့်တက်စေဖို့ အကောင်းဆုံးအစားအစာတစ်ခုလို့ ကမ္ဘာတစ်ဝှမ်းက လက်ခံထားကြပါတယ်။
(4)ဂျင်း
(5)ကြက်သွန်ဖြူ
(6)နနွင်း/ဆနွင်း
(7) သင်္ဘောသီး၊ကီဝီသီး
(8) နေကြာစေ့
(9) ပုစွန်ထုတ်၊ကျောက်ပုစွန်၊ဂဏန်း၊ ခုံး စသည့်အခွံမာရှိသော ပင်လယ်စာများ
(10)ဒိန်ချဉ်
(11)လက်ဖက်စိမ်းဖျော်ရည် (Green Tea)
-> အထက်ဖော်ပြပါ အစားအစာတွေကို နေ့တိုင်းတစ်မျိုးတည်းစားတာထက် အမျိုးအစားစုံအောင် စားသင့်ပါတယ်။
ဒါ့အပြင်
->အိပ်ချိန်လုံလောက်အောင်အိပ်ပါ။(တစ်နေ့လျှင် အနည်းဆုံး ၈နာရီပြည့်အောင်အိပ်ပါ။)
->တစ်နေ့လျှင် အနည်းဆုံး ရေ ၂လီတာ(ရေသန့်ဘူးကြီး ၂ဘူး) သောက်ပါ။
ဒီအချက်လေးတွေ စနစ်တကျလိုက်နာမယ်ဆိုရင ်သင့်ကျန်းမာရေးက အမြဲဒေါင်ဒေါင်မြည်ပဲပေါ့ !
မေ (ဆေး ၂)
အေအးမိ၊တုပ္ေကြးကာကြယ္ဖို႔ ဘာေတြစားၾကမလဲ?
ခုတေလာ မိုးေလးတစ္ေျဖာက္ႏွစ္ေျဖာက္ရြာစ႐ွိေသး …. ဟိုသူ႔ၾကည့္လည္း တဟြတ္ဟြတ္၊ ဒီသူ႔ၾကည့္လည္း ႏွာရည္တရႊတ္ရႊတ္၊ ေက်ာင္းေတြရံုးေတြမယ္လည္း ေနမေကာင္းလို႔ ခြင့္တိုင္သူေတြအမ်ားအျပားပင္။ရာသီအကူးအေျပာင္းျဖစ္သည္မို႔ အေအးမိ၊တုပ္ေကြးက စလာေခ်ၿပီ။ အေအးမိ၊တုပ္ေကြးက ျဖစ္ၿပီေဟ့ဆို အနည္းဆံုး သံုးေလးရက္မွ တစ္ပတ္ဆယ္ရက္ထိၾကာတတ္သည္။အဖ်ားေပ်ာက္သြားရက္ေတာင္မွ ႏွာေစး၊ေခ်ာင္းဆိုးက ေနာက္ထပ္တစ္ပတ္ေလာက္ထိက်န္ေနႏိုင္ေသးသည္။ဒါေၾကာင့္ မျဖစ္ခင္တည္းက ႀကိဳကာကြယ္တာ ပိုေကာင္းသည္…ျဖစ္မွဆိုလ်ွင္ လူလည္းခံရ၊ အလုပ္ပ်က္အကိုင္ပ်က္ ခြင့္ေတြယူရ၊ ဒီၾကားထဲ အိမ္ကလူေတြကူးမွာ စိုးရေသး….။
ကိုယ္ခံအားေကာင္းေနသူဆိုလ်ွင္ အေအးမိ၊တုပ္ေကြးဗိုင္းရပ္စ္ပိုးေတြက လြယ္လြယ္နဲ႔ဒုကၡမေပးႏိုင္။သို႔ျဖစ္၍ ေအာက္ေဖာ္ျပပါ
ကိုယ္ခံအားတက္ေစမည့္ အစားအစာမ်ားနဲ့ကိုယ္ခံအားတက္ေစမည့္အမူအက်င့္မ်ားကို အေလးေပးလိုက္နာသင့္ေပသည္:
(1) ဗီတာမင္ C ႂကြယ္ဝေသာ အသီးမ်ား စားေပးပါ။
ဥပမာ – လိေမၼာ္သီး၊ပန္းလိေမၼာ္၊ သံပုရာသီး၊ေရွာက္သီး၊ဂေရ႕ဖရုသီး(သံပုရာသီး၊ေရွာက္သီး ဆိုလို႔ အလံုးလိုက္စားရမယ္ မဆိုလိုပါ။ေဖ်ာ္ရည္လုပ္ေသာက္ (သို႔) အစားအစာေတြ အသုပ္ေတြမွာ ေရွာက္ရည္ ညႇစ္ထည့္ၿပီးလည္း စားႏိုင္ပါတယ္။)
(2)ပန္းငရုပ္/ငရုပ္ပြသီး
ငရုပ္ပြတြင္ ဗီတာမင္ C ပါဝင္မႈသည္ သံပုရာသီး/ေရွာက္သီးတို႔တြင္ ပါဝင္မႈထက္ ၂ဆ ပိုမ်ားသည္။ငရုပ္ပြတြင္ ဗီတာမင္ B အုပ္စုလည္းႂကြယ္ဝစြာပါဝင္သည္။
ဘီတာကယ္ရိုတင္း(beta carotene) လည္းကိုယ္ခံအားေကာင္းေစသည့္အျပင္ မ်က္လံုးအားေကာင္းၿပီး အသားအေရပါလွပေစႏိုင္ပါတယ္။
(3)ပန္းေဂၚဖီစိမ္း(Broccoli)
– ဗီတာမင္ ႏွင့္ သတၱဳဓာတ္မ်ားအျပင္ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္း(antioxidants) မ်ား ႂကြယ္ဝစြာပါဝင္လို႔ ကိုယ္ခံအားျမင့္တက္ေစဖို႔ အေကာင္းဆံုးအစားအစာတစ္ခုလို႔ ကမၻာတစ္ဝွမ္းက လက္ခံထားၾကပါတယ္။
(4)ဂ်င္း
(5)ၾကက္သြန္ျဖဴ
(6)နႏြင္း/ဆႏြင္း
(7) သေဘၤာသီး၊ကီဝီသီး
(8) ေနၾကာေစ့
(9) ပုစြန္ထုတ္၊ေက်ာက္ပုစြန္၊ဂဏန္း၊ ခံုး စသည့္အခြံမာရွိေသာ ပင္လယ္စာမ်ား
(10)ဒိန္ခ်ဥ္
(11)လက္ဖက္စိမ္းေဖ်ာ္ရည္ (Green Tea)
-> အထက္ေဖာ္ျပပါ အစားအစာေတြကို ေန႔တိုင္းတစ္မ်ိဳးတည္းစားတာထက္ အမ်ိဳးအစားစံုေအာင္ စားသင့္ပါတယ္။
ဒါ့အျပင္
->အိပ္ခ်ိန္လံုေလာက္ေအာင္အိပ္ပါ။(တစ္ေန႔လၽွင္ အနည္းဆံုး ၈နာရီျပည့္ေအာင္အိပ္ပါ။)
->တစ္ေန႔လၽွင္ အနည္းဆံုး ေရ ၂လီတာ(ေရသန္႔ဘူးႀကီး ၂ဘူး) ေသာက္ပါ။
ဒီအခ်က္ေလးေတြ စနစ္တက်လိုက္နာမယ္ဆိုရင ္သင့္က်န္းမာေရးက အျမဲေဒါင္ေဒါင္ျမည္ပဲေပါ့ !
ေမ (ေဆး ၂)