အစားအသောက်နှင့် ဆိုးဆေးအန္တရာယ်

ကျွန်တော်တို့သည် အသက်ရှင်ရပ်တည်နိုင်ရေးအတွက် အစားအသောက်များကိုနေ့စဉ် စားသုံးနေရပါသည်။ စားသုံးသူများအနေဖြင့် အစားအသောက်များ၏ အရောင်လှပမှုုကို သဘောကျနှစ်သက်ခြင်း နှင့် အရောင်တောက်ပမှသာ ပစ္စည်းကောင်းသည်ဟု ယူဆခြင်း ရှိနေကြပါသည်။ အစားအသောက် ရောင်းချသူများမှလည်း အရောင်မျိုးစုံခြယ်ပြီး၊ အစား အသောက်များ ပြုပြင်ရောင်းချကြပါသည်။ စားသုံးသူများကို ဆွဲဆောင်ကြပါသည်။ ဤသို့ဖြင့် အစားအသောက်များကို အရောင်ဆိုးကြပါသည်။ အရောင်ဆိုးထားသော အစားအသောက် များကို စားသုံးမိ၍ ရောဂါအန္တရာယ်များဖြစ်ပွားလျက် ရှိကြပါသည်။

(၁) ဆိုးဆေးအသုံးပြုခြင်း

အစားအသောက်ပြုပြင်၊ ထုတ်လုပ်ရောင်းချသူများသည် စားသုံးသူများ ပိုမိုနှစ်သက်စေရန် အရောင်ဆိုးကြပါသည်။ သို့ရာတွင် အစားအသောက်များတွင် အသုံးပြုသော အစားအစာ အရောင် (FOOD COLOUR) များသည် ဈေးကြီးသောကြောင့် အရောင်တောက်ပပြီး ဈေးနည်းသော ဆိုးဆေး များ (အဝတ်အထည်ရက်လုပ်ချည်ဆိုးဆေးများ)ကို အသုံးပြုကြ ပါသည်။ လူကို အန္တရာယ်ဖြစ်နိုင် သည်ကို မသိခြင်း၊ နားမလည်ခြင်းကြောင့် သုံးစွဲသကဲ့သို့၊ စီးပွားရေးသမားပီပီ။ ” ဘယ်သူသေသေ၊ ငတေမာရင်ပြီးရော” စိတ်ဖြင့် သုံးစွဲသူများလည်း ရှိနေကြပါသည်။

(၂) အရောင် (COLOUR)

အရောင်သည် အစားအသောက်များတွင် ထပ်ဖြည့်ပစ္စည်း( FOOD ADDITVES) တစ်ခုသာ ဖြစ်ပြီး အာဟာရတန်ဘိုးမရှိပါ။ အရောင်များကို သဘာဝအရောင် (NATURAL COLOR) နှင့် ဓါတုပစ္စည်းများမှ ထုတ်လုပ်သောအရောင်(SYNTHETIC COLOUR) ဟူ၍ (၂) မျိုးခွဲထားပါသည်။ သ ဘာဝအရောင်ကို သစ်ပင်၊သစ်သီးနှင့် ဟင်းသီးဟင်းရွက်မှ ရရှိနိုင်ပါ သည်။ ဓါတုပစ္စည်းများမှ ထုတ်လုပ်သောအရောင်များတွင် အစားအသောက်တွင် သုံးရန် ခွင့်ပြုထားသော ဆိုးဆေး (PERMITTED COLOUR IN FOOD) အစားအသောက်တွင် သုံးရန် မပြုထားသော ဆိုးဆေး (NON- PERMITTED COLORU IN FOOD) များ ပါရှိပါသည်။

ဓါတုပစ္စည်းများမှ ထုတ်လုပ်ထားသော ဆိုးဆေးများသည် သဘာဝအရောင်များထက် ပို၍ အရောင်လှပြီး တာရှည်ခံခြင်းကြောင့် အသုံးများကြပါသည်။ ဓါတု ဆိုးဆေးများကို ၁၈၅၆ ခုနှစ်က စတင်တွေ့ရှိပြီး၊ ၁၉၀၀ ပြည့်နှစ်တွင် အမျိုးပေါင်း (၈၀) ကို အချိုရည်၊ ဂျယ်လီ၊ ဝိုင်နှင့် သကြားလုံး စသည့် အစားအသောက်များတွင် စတင်သုံးစွဲ နေပြီး ဖြစ်ပါသည်။

(၃) သုံးစွဲရန်ခွင့်မပြုထားသော ဆိုးဆေး

ကျွန်တော်တို့နိုင်ငံတွင် ရှိသော ဈေးကွက်များတွင် အစားအသောက်များ၌ သုံးစွဲရန် ခွင့်မပြု ထားသော ဆိုးဆေးများကို သုံးစွဲထားကြောင်း တွေ့ရှိရသည်မှာဝမ်းနည်းစရာ ကောင်းလှပါသည်။ စက်ရုံးသုံး INDUSTRIAL DYE များကို ဆိုးဆေးများအဖြစ် အသုံးပြုထား ပါသည်။ သုံးစွဲရန် ခွင့်မပြု ထားသော ဆိုးဆေး(၃)မျိုးရှိပြီး၊ အနီရောင် RHODAMINE -B အဝါရောင် AURAMINE-O နှင့် လိမ္မော်ရောင် ORANGE II တို့ ဖြစ်ပါသည်။ RHODAMINE-B ကို ငါးပိ၊ ပုဇွန်ခြောက်၊ မျှစ်နီ၊ ငါးဖယ်ချွန်၊ ပုဇွန်ချဉ်၊ငရုတ်သီးမှုန့်နှင့် ခရမ်းချဉ်သီးဆော့စ် များတွင် တွေ့ရပါသည်။ AURAMIN0-0 U လက်ဖက်နှင့် မျှစ်ဝါတို့တွင် တွေ့ရှိရပါသည်။ ORANGE II အချိုရည်၊ အသားကင်၊ ပဲနီလေးနှင့် ပဲကြီးလှော်များတွင်တွေ့ရပါသည်။ AURAMINE – O သည် ဓါတ်ခွဲခန်းများတွင် အသုံးပြုသော အဝါရောင်တောက်တောက် FLUORESENCE DYE ဖြစ်ပါသည်။

ထို့အပြင် SUDAN III ဆိုသော ဆိုးဆေးသည် အိန္ဒိယနိုင်ငံမှ ထုတ်လုပ်သော ငြုပ်သီးမှုန့်နှင့် ဟင်းသီးဟင်းအနှစ်မှုန့်များတွင် ပါရှိပါသည်။ ထိုဆိုးဆေးသည် ဓါတ်ခွဲခန်းများ တွင် ဆေးဆိုး STAINING ပြုလုပ်ရန်နှင့် အရောင်တင်ဆီများတွင် အရောင်တင်ရာ၌ အသုံးပြုပါသည်။

(၄) သုံးစွဲရန်ခွင့်ပြုထားသော ဆိုးဆေး

အစားအသောက်တွင် သုံးစွဲရန် ခွင့်ပြုထားသော ဆိုးဆေး (၃) မျိုးမှာ အနီရောင် PONCEAU 4 R, ENYTHROSIINE-B (အဝါရောင်(TARTRAZINE) နှင့် လိမ္မော်ရောင် (SUNSET YELLOW FCF) နှင့် လိမ္မော် (SUNSET YELLOW FCF) တို့ ဖြစ်ပါသည်။

(၅) အစားအသောက်တွင် ပါဝင်သော ခွင့်မပြုသော ဆိုးဆေးနှင့် ကျန်းမာရေး

ကျွန်တော်တို့ နေ့စဉ်စားသောက်နေသော အစားအသောက်တွင် ပါဝင်သော ခွင့်မပြုသော ဆိုးဆေးများကြောင့် ကျန်းမာရေးထိခိုက်နိုင်ပါသည်။ မျက်စိ၊ နှာခေါင်းနှင့် လည်ချောင်းများကို ယားယံ စေပါသည်။ အသက်ရှုလမ်းကြောင်း၊ အစာအိမ်လမ်းကြောင်း အသည်းနှင့် ကျောက်ကပ်များတွင် အဆိပ်ဖြစ်တတ်ပါသည်။ ခွင့်မပြုဆိုးဆေးများကို ရေရှည်သုံးစွဲပါက ကင်ဆာရောဂါများဖြစ်ပွားနိုင်ပါ သည်။ မျိုးရိုးဗီဇလိုလည်း အဆိပ်အတောက်ဖြစ်နိုင်ပါသည်။

(၆) အမျိုးသားအစားအသောက် ဥပဒေ

ကျွန်တော်တို့ မြန်မာနိုင်ငံတွင် ၁၉၉၇ ခုနှစ် မတ်လ(၃) ရက် နေ့တွင် အမျိုးသား အစား အသောက်ဥပဒေကို ပြဌာန်းခဲပါသည်။ ယခုအချိန်အခါတွင်လည်း ထပ်မံရေး ဆွဲရန် ဆောင်ရွက်လျက် ရှိပါသည်။ ဥပဒေတွင် အရည်အသွေး စစ်မှန်ကောင်းမွန်ပြီး၊ ဘေးဥပုဒ်၊ အန္တရာယ်ကင်းရှင်းသော အစားအသောက်ကို အများပြည်သူစားသုံးနိုင်ရန် ဘေးဥပုဒ် အန္တရာယ်ဖြစ်စေသော ကျန်းမာရေးကို ထိခိုက်စေနိုင်သော အစားအသောက်များကို အများ ပြည်သူတို့ စားသုံးမိခြင်းမှ ကာကွယ်ရန် ဖြစ်ပါ သည်။

ထိုဥပဒေ အရ စားသုံးသူပြည်သူတို့အား အန္တရာယ်ဖြစ်စေနိုင်သော (သို့မဟုတ်) ကျန်းမာရေး ထိခိုက်စေနိုင်သော အစားအသောက်နှင့် အစားအသောက်ထပ်ဖြည့်ပစ္စည်းကို သတ်မှတ်ချက်ထက် ပိုမိုအသုံးပြုထားသော အစားအသောက်များကို ထုတ်လုပ်၊ ဖြန့်ဖြူး၊ ရောင်းချပါက အရေးယူခံရမည် ဖြစ်ပါသည်။

(၇) ကို ဒတ်ကော်မရှင်

အစားအသောက် အမျိုးအစားပေါ်မူတည်၍ ဆိုးဆေးပါရှိရမည့် ဆိုးဆေးကို ကိုဒတ် (CODEX) မှ သတ်မှတ်ခွင့်ပြုထားချက်ရှိပါသည်။ ထိုသတ်မှတ်ချက်ထက်ပို၍ အသုံးပြုခြင်း မပြုလုပ်ရပါ။သတ်မှတ်ချက်ထက်ပိုနေပါက စားသုံးသူတို့၏ ကျန်းမာရေးကိုထိခိုက်စေနိုင် ပါသည်။

(၈) အစားအသောက်တွင် ဆိုးဆေးအန္တရာယ်ကင်းဝေးစေရန်

စားသုံးသူပြည်သူများအနေဖြင့် ဆိုးဆေးနှင့် ပတ်သက်၍ ကျန်းမာရေးအသိများသိရှိရန် လိုအပ်ပါသည်။ ဆောင်ရန် လိုအပ်ပါသည်။ ဆောင်ရန်၊ ရှောင်ရန် အချက်များကို တိကျစွာ လိုက်နာရန် သင့်ပါသည်။

အစားအသောက်ထုတ်လုပ်ရောင်းချသူများအနေဖြင့်လည်းအစားအသောက်ဆေးမသုံးရန် ပြုလုပ်ရပါမည်။ ဆိုးဆေးအသုံးပြုပါကလည်း အစားအသောက်တွင် သုံးရန် ခွင့်ပြုထား သော ဆိုးဆေး (PERMITTED FOOD COLOUR) မပြုလုပ်ရန်နှင့် အရောင်တောက်၍ များများထည့်၍ သုံးခြင်း မပြုလုပ်ရန် ဂရုစိုက်ရပါမည်။

(၉) အကြံပြုချက်

စားသုံးသူပြည်သူများသည် အရောင်ရှိသော အရောင်များသောအစားအသောက် များကို ဝယ်စားခြင်းမပြုလုပ်ပါက အရောင်ပါဝင်သော အစားအသောက်များသည် ဈေးကွက် များမှ ပျောက်ကွယ်သွားနိုင်ပါမည်။ စားသုံးခြင်း မပြုလုပ်သည့်အတွက် ဆိုးဆေးကြောင့် ဖြစ်ပေါ်လာမည့် အန္တရာယ်မှ ကင်းဝေးနိုင်မည်ဖြစ်ကြောင်း အကြံပြုအပ်ပါသည်။

ဒေါက်တာမြင့်သန်းထွန်း (ပြည်သူ့ကျန်းမာရေး)

အစားအေသာက္ႏွင့္ ဆုိးေဆးအႏၱရာယ္

ကၽြန္ေတာ္တုိ႕သည္ အသက္ရွင္ရပ္တည္ႏုိင္ေရးအတြက္ အစားအေသာက္မ်ားကိုေန႕စဥ္ စားသုံးေနရပါသည္။ စားသုံးသူမ်ားအေနျဖင့္ အစားအေသာက္မ်ား၏ အေရာင္လွပမႈုကုိ သေဘာက်ႏွစ္သက္ျခင္း ႏွင့္ အေရာင္ေတာက္ပမွသာ ပစၥည္းေကာင္းသည္ဟု ယူဆျခင္း ရွိေနၾကပါသည္။ အစားအေသာက္ ေရာင္းခ်သူမ်ားမွလည္း အေရာင္မ်ဳိးစုံျခယ္ၿပီး၊ အစား အေသာက္မ်ား ျပဳျပင္ေရာင္းခ်ၾကပါသည္။ စားသုံးသူမ်ားကုိ ဆြဲေဆာင္ၾကပါသည္။ ဤသို႕ျဖင့္ အစားအေသာက္မ်ားကို အေရာင္ဆုိးၾကပါသည္။ အေရာင္ဆုိးထားေသာ အစားအေသာက္ မ်ားကို စားသုံးမိ၍ ေရာဂါအႏၱရာယ္မ်ားျဖစ္ပြားလ်က္ ရွိၾကပါသည္။

(၁) ဆုိးေဆးအသုံးျပဳျခင္း

အစားအေသာက္ျပဳျပင္၊ ထုတ္လုပ္ေရာင္းခ်သူမ်ားသည္ စားသုံးသူမ်ား ပုိမုိႏွစ္သက္ေစရန္ အေရာင္ဆုိးၾကပါသည္။ သုိ႕ရာတြင္ အစားအေသာက္မ်ားတြင္ အသုံးျပဳေသာ အစားအစာ အေရာင္ (FOOD COLOUR) မ်ားသည္ ေစ်းႀကီးေသာေၾကာင့္ အေရာင္ေတာက္ပၿပီး ေစ်းနည္းေသာ ဆုိးေဆး မ်ား (အ၀တ္အထည္ရက္လုပ္ခ်ည္ဆုိးေဆးမ်ား)ကုိ အသုံးျပဳၾက ပါသည္။ လူကုိ အႏၱရာယ္ျဖစ္ႏုိင္ သည္ကုိ မသိျခင္း၊ နားမလည္ျခင္းေၾကာင့္ သုံးစြဲသကဲ့သုိ႕၊ စီးပြားေ၇းသမားပီပီ။ ” ဘယ္သူေသေသ၊ ငေတမာရင္ၿပီးေရာ” စိတ္ျဖင့္ သုံးစြဲသူမ်ားလည္း ရွိေနၾကပါသည္။

(၂) အေရာင္ (COLOUR)

အေရာင္သည္ အစားအေသာက္မ်ားတြင္ ထပ္ျဖည့္ပစၥည္း( FOOD ADDITVES) တစ္ခုသာ ျဖစ္ၿပီး အာဟာရတန္ဘုိးမရွိပါ။ အေရာင္မ်ားကုိ သဘာ၀အေရာင္ (NATURAL COLOR) ႏွင့္ ဓါတုပစၥည္းမ်ားမွ ထုတ္လုပ္ေသာအေရာင္(SYNTHETIC COLOUR) ဟူ၍ (၂) မ်ဳိးခြဲထားပါသည္။ သ ဘာ၀အေရာင္ကုိ သစ္ပင္၊သစ္သီးႏွင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မွ ရရွိႏုိ္င္ပါ သည္။ ဓါတုပစၥည္းမ်ားမွ ထုတ္လုပ္ေသာအေရာင္မ်ားတြင္ အစားအေသာက္တြင္ သုံးရန္ ခြင့္ျပဳထားေသာ ဆုိးေဆး (PERMITTED COLOUR IN FOOD)   အစားအေသာက္တြင္ သုံးရန္ မျပဳထားေသာ ဆုိးေဆး (NON- PERMITTED COLORU IN FOOD) မ်ား ပါရွိပါသည္။

ဓါတုပစၥည္းမ်ားမွ ထုတ္လုပ္ထားေသာ ဆုိးေဆးမ်ားသည္ သဘာ၀အေရာင္မ်ားထက္ ပုိ၍ အေရာင္လွၿပီး တာရွည္ခံျခင္းေၾကာင့္ အသုံးမ်ားၾကပါသည္။ ဓါတု ဆုိးေဆးမ်ားကုိ ၁၈၅၆ ခုႏွစ္က စတင္ေတြ႕ရွိၿပီး၊ ၁၉၀၀ ျပည့္ႏွစ္တြင္ အမ်ဳိးေပါင္း (၈၀) ကို အခ်ဳိရည္၊ ဂ်ယ္လီ၊ ၀ုိင္ႏွင့္ သၾကားလုံး စသည့္ အစားအေသာက္မ်ားတြင္ စတင္သုံးစြဲ ေနၿပီး ျဖစ္ပါသည္။

(၃) သုံးစြဲရန္ခြင့္မျပဳထားေသာ ဆုိးေဆး

ကၽြန္ေတာ္တို႕ႏုိင္ငံတြင္ ရွိေသာ ေစ်းကြက္မ်ားတြင္ အစားအေသာက္မ်ား၌ သုံးစြဲရန္ ခြင့္မျပဳ ထားေသာ ဆုိးေဆးမ်ားကုိ သုံးစြဲထားေၾကာင္း ေတြ႕ရွိရသည္မွာ၀မ္းနည္းစရာ ေကာင္းလွပါသည္။ စက္႐ုံးသုံး INDUSTRIAL DYE မ်ားကုိ ဆုိးေဆးမ်ားအျဖစ္ အသုံးျပဳထား ပါသည္။ သုံးစြဲရန္ ခြင့္မျပဳ ထားေသာ ဆုိးေဆး(၃)မ်ဳိးရွိၿပီး၊ အနီေရာင္ RHODAMINE -B အ၀ါေရာင္ AURAMINE-O ႏွင့္ လိေမၼာ္ေရာင္ ORANGE II တုိ႕ ျဖစ္ပါသည္။ RHODAMINE-B ကို ငါးပိ၊ ပုဇြန္ေျခာက္၊ မွ်စ္နီ၊ ငါးဖယ္ခၽြန္၊ ပုဇြန္ခ်ဥ္၊င႐ုတ္သီးမႈန္႕ႏွင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့စ္ မ်ားတြင္ ေတြ႕ရပါသည္။ AURAMIN0-0 U လက္ဖက္ႏွင့္ မွ်စ္၀ါတုိ႕တြင္ ေတြ႕ရွိရပါသည္။ ORANGE II အခ်ဳိရည္၊ အသားကင္၊ ပဲနီေလးႏွင့္ ပဲႀကီးေလွာ္မ်ားတြင္ေတြ႕ရပါသည္။ AURAMINE – O သည္ ဓါတ္ခြဲခန္းမ်ားတြင္ အသံုးျပဳေသာ အ၀ါေရာင္ေတာက္ေတာက္ FLUORESENCE DYE ျဖစ္ပါသည္။

ထို႕အျပင္ SUDAN III ဆုိေသာ ဆုိးေဆးသည္ အိႏိၵယႏုိင္ငံမွ ထုတ္လုပ္ေသာ ျငဳပ္သီးမႈန္႕ႏွင့္ ဟင္းသီးဟင္းအႏွစ္မႈန္႕မ်ားတြင္ ပါရွိပါသည္။ ထုိဆုိးေဆးသည္ ဓါတ္ခြဲခန္းမ်ား တြင္ ေဆးဆုိး STAINING ျပဳလုပ္ရန္ႏွင့္ အေရာင္တင္ဆီမ်ားတြင္ အေရာင္တင္ရာ၌ အသုံးျပဳပါသည္။

(၄) သုံးစြဲရန္ခြင့္ျပဳထားေသာ ဆုိးေဆး

အစားအေသာက္တြင္ သုံးစြဲရန္ ခြင့္ျပဳထားေသာ ဆုိးေဆး (၃) မ်ဳိးမွာ အနီေရာင္ PONCEAU 4 R, ENYTHROSIINE-B (အ၀ါေရာင္(TARTRAZINE) ႏွင့္ လိေမၼာ္ေရာင္ (SUNSET YELLOW FCF) ႏွင့္ လိေမၼာ္ (SUNSET YELLOW FCF) တုိ႕ ျဖစ္ပါသည္။

(၅) အစားအေသာက္တြင္ ပါ၀င္ေသာ ခြင့္မျပဳေသာ ဆုိးေဆးႏွင့္ က်န္းမာေရး

ကၽြန္ေတာ္တုိ႕ ေန႕စဥ္စားေသာက္ေနေသာ အစားအေသာက္တြင္ ပါ၀င္ေသာ ခြင့္မျပဳေသာ ဆုိးေဆးမ်ားေၾကာင့္ က်န္းမာေရးထိခိုက္ႏုိင္ပါသည္။ မ်က္စိ၊ ႏွာေခါင္းႏွင့္ လည္ေခ်ာင္းမ်ားကို ယားယံ ေစပါသည္။ အသက္႐ႈလမ္းေၾကာင္း၊ အစာအိမ္လမ္းေၾကာင္း အသည္းႏွင့္ ေက်ာက္ကပ္မ်ားတြင္ အဆိပ္ျဖစ္တတ္ပါသည္။ ခြင့္မျပဳဆုိးေဆးမ်ားကုိ ေရရွည္သုံးစြဲပါက ကင္ဆာေရာဂါမ်ားျဖစ္ပြားႏုိင္ပါ သည္။ မ်ဳိး႐ုိးဗီဇလုိလည္း အဆိပ္အေတာက္ျဖစ္ႏုိင္ပါသည္။

(၆) အမ်ဳိးသားအစားအေသာက္ ဥပေဒ

ကၽြန္ေတာ္တုိ႕ ျမန္မာႏုိင္ငံတြင္ ၁၉၉၇ ခုႏွစ္ မတ္လ(၃) ရက္ ေန႕တြင္ အမ်ဳိးသား အစား အေသာက္ဥပေဒကုိ ျပဌာန္းခဲပါသည္။ ယခုအခ်ိန္အခါတြင္လည္း ထပ္မံေရး ဆြဲရန္ ေဆာင္ရြက္လ်က္ ရွိပါသည္။ ဥပေဒတြင္ အရည္အေသြး စစ္မွန္ေကာင္းမြန္ၿပီး၊ ေဘးဥပုဒ္၊ အႏၱရာယ္ကင္းရွင္းေသာ အစားအေသာက္ကို အမ်ားျပည္သူစားသုံးႏုိင္ရန္ ေဘးဥပုဒ္ အႏၱရာယ္ျဖစ္ေစေသာ က်န္းမာေရးကုိ ထိခိုက္ေစႏုိင္ေသာ အစားအေသာက္မ်ားကို အမ်ား ျပည္သူတုိ႕ စားသုံးမိျခင္းမွ ကာကြယ္ရန္ ျဖစ္ပါ သည္။

ထုိဥပေဒ အရ စားသုံးသူျပည္သူတုိ႕အား အႏၱရာယ္ျဖစ္ေစႏုိင္ေသာ (သို႕မဟုတ္) က်န္းမာေရး ထိခုိက္ေစႏုိင္ေသာ အစားအေသာက္ႏွင့္ အစားအေသာက္ထပ္ျဖည့္ပစၥည္းကုိ သတ္မွတ္ခ်က္ထက္ ပုိမိုအသုံးျပဳထားေသာ အစားအေသာက္မ်ားကို ထုတ္လုပ္၊ ျဖန္႕ျဖဴး၊ ေရာင္းခ်ပါက အေရးယူခံရမည္ ျဖစ္ပါသည္။

(၇) ကုိ ဒတ္ေကာ္မရွင္

အစားအေသာက္ အမ်ဳိးအစားေပၚမူတည္၍ ဆုိးေဆးပါရွိရမည့္ ဆုိးေဆးကုိ ကုိဒတ္ (CODEX) မွ သတ္မွတ္ခြင့္ျပဳထားခ်က္ရွိပါသည္။ ထုိသတ္မွတ္ခ်က္ထက္ပုိ၍ အသုံးျပဳျခင္း မျပဳလုပ္ရပါ။သတ္မွတ္ခ်က္ထက္ပုိေနပါက စားသုံးသူတို႕၏ က်န္းမာေရးကုိထိခုိက္ေစႏုိင္ ပါသည္။

(၈) အစားအေသာက္တြင္ ဆုိးေဆးအႏၱရာယ္ကင္းေ၀းေစရန္

စားသုံးသူျပည္သူမ်ားအေနျဖင့္ ဆုိးေဆးႏွင့္ ပတ္သက္၍ က်န္းမာေရးအသိမ်ားသိရွိရန္ လုိအပ္ပါသည္။ ေဆာင္ရန္ လိုအပ္ပါသည္။ ေဆာင္ရန္၊ ေရွာင္ရန္ အခ်က္မ်ားကို တိက်စြာ လိုက္နာရန္ သင့္ပါသည္။

အစားအေသာက္ထုတ္လုပ္ေရာင္းခ်သူမ်ားအေနျဖင့္လည္းအစားအေသာက္ေဆးမသုံးရန္ ျပဳလုပ္ရပါမည္။ ဆုိးေဆးအသုံးျပဳပါကလည္း အစားအေသာက္တြင္ သုံးရန္ ခြင့္ျပဳထား ေသာ ဆုိးေဆး (PERMITTED FOOD COLOUR) မျပဳလုပ္ရန္ႏွင့္ အေရာင္ေတာက္၍ မ်ားမ်ားထည့္၍ သုံးျခင္း မျပဳလုပ္ရန္ ဂ႐ုစုိက္ရပါမည္။

(၉) အႀကံျပဳခ်က္

စားသုံးသူျပည္သူမ်ားသည္ အေရာင္ရွိေသာ အေရာင္မ်ားေသာအစားအေသာက္ မ်ားကုိ ၀ယ္စားျခင္းမျပဳလုပ္ပါက အေရာင္ပါ၀င္ေသာ အစားအေသာက္မ်ားသည္ ေစ်းကြက္ မ်ားမွ ေပ်ာက္ကြယ္သြားႏုိင္ပါမည္။ စားသုံးျခင္း မျပဳလုပ္သည့္အတြက္ ဆုိးေဆးေၾကာင့္ ျဖစ္ေပၚလာမည့္ အႏၱရာယ္မွ ကင္းေ၀းႏုိင္မည္ျဖစ္ေၾကာင္း အႀကံျပဳအပ္ပါသည္။

ေဒါက္တာျမင့္သန္းထြန္း (ျပည္သူ႕က်န္းမာေရး)

Related posts
စားသောက်မှုပုံစံအလှအပနှင့်နေထိုင်စားသောက်မှုပုံစံ

ခုခံအားအမြန်ဆုံးတက်စေမယ့် အစားအသောက်(၁၀)မျိုး - Resistance Foods

1 Mins read
ခန္ဓာကိုယ်ရဲ့ ကိုယ်ခံအားစနစ် ကို အမြန်ဆုံးပြန်လည်မြှင့်တင်ပေးနိုင်မယ့် အစားအသောက်များ (Resistance Foods) တွေကတော့… (1)ကြက်သွန်ဖြူ ကြက်သွန်ဖြူမှာပါဝင်တဲ့ Allicin ဆိုတဲ့ဒြပ်ပေါင်းဟာ ကူးစက်ရောဂါများနဲ့ ဘက်တီးရီးယားအချို့ကိုတိုက်ဖျက်နိုင်ပါတယ်။ (2)ချင်း ချင်းမှာပါဝင်တဲ့ Gingerol လို့ခေါ်တဲ့ဒြပ်ပေါင်းကတော့ ရောင်ရမ်းမှုကိုသက်သာစေပြီး ဓာတ်တိုးဆန့်ကျင်ဂုဏ်သတ္တိများပါဝင်ပါတယ်။ (3)ချဉ်သောအသီး Vitamin…
ကျန်းမာရေး( အ )စားသောက်မှုပုံစံအလှအပနှင့်နေထိုင်စားသောက်မှုပုံစံ

နေ့စဉ်ရက်ဆက်အရက်သောက်ခြင်း - Drinking Alcohol Everyday

1 Mins read
အရက် ( Alcohol )ကို နေ့စဉ်သောက်ခြင်းဟာ စိတ်ပိုင်းဆိုင်ရာနှင့် ရုပ်ပိုင်းဆိုင်ရာ ကျန်းမာရေးကို ရေတိုမှာရော၊ ရေရှည်မှာပါ ဆိုးရွားစွာ ထိခိုက်စေနိုင်ပါတယ်။ အရက်ဟာ ခန္ဓာကိုယ်အပေါ် ရှုပ်ထွေးသောအကျိုးသက်ရောက်မှုများရှိပြီး နှလုံး၊ ကျောက်ကပ်၊ အစာအိမ်နှင့် အူလမ်းကြောင်း၊ သွေးကြောစနစ်နှင့် အသည်းကဲ့သို့သော အင်္ဂါများနှင့်…
ကျန်းမာရေး( က-အ )စားသောက်မှုပုံစံအလှအပနှင့်နေထိုင်စားသောက်မှုပုံစံ

ထမင်းများများစားခြင်း (Excessive Carbohydrate Intake)

1 Mins read
ထမင်းနဲ့ဟင်းဆိုတာ မြန်မာလူမျိုးတိုင်းရဲ့ အဓိကအစားအစာတစ်မျိုးဖြစ်ပါတယ်။ ဒါပေမယ့် ထမင်းကိုအဓိကထားစားကြတာများပါတယ်။ ဒီလိုထမင်းကိုသာအဓိကထား စားကြတဲ့အတွက် ကျန်းမာရေးရှုထောင့်အရ ကောင်းကျိုးများလည်းရှိသလို ဆိုကျိုးများကိုလည်းသိထားသင့်ပါတယ်။ ကောင်းကျိုးများကတော့… (၁) လိုအပ်သောကာဗိုဟိုက်ဒရိတ်အတွက် ကောင်းမွန်သာအစားအစာ ထမင်းဟာ ကာဗွန်ဟိုက်ဒရိတ်ကြွယ်ဝစွာပါဝင်ပြီး ခန္ဓာကိုယ်အတွက် မရှိမဖြစ်လိုအပ်တဲ့စွမ်းအင်ကိုထောက်ပံ့ပေးပါတယ်။ (၂)အဆီပါဝင်မှုနည်းပါးခြင်း ထမင်းရဲ့သဘာဝကိုက အဆီပါဝင်မှုနည်းတဲ့အတွက် အဆီများတဲ့အစားအစာများကို…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *