စားသုံးသူကာကွယ်ရေးအတွက် ဝိုင်းဝန်းဆောင်ရွက်ပေးရေး

စားသုံးသူ ပြည်သူများ၏ ကျန်းမာရေးသည် လွန်စာအရေးကြီးပါသည်။ စားသုံးသူ ပြည်သူများအတွက် အစားအသောက်သည်
အရေးကြီးသကဲ့သို့ သုံးစွဲသော အလှအပ ပစ္စည်း များနှင့် အခြားအသုံးအဆောင်ပစ္စည်းများသည်လည်းကောင်းမွန်ရန်
လိုအပ်ပါသည်။ စားသုံး သူများ၏ ခံစားခွင့်နှင့် အပြည့်အစုံ ရရှိမှသာ ကျန်းမာရေးနှင့် ညီညွတ်ပါမည်။ စားသုံးသူ
ပြည်သူများ၏ အခွင့်အရေးများနှင့် ပတ်သက်၍ အပြည့်အဝ အကာအကွယ်ပေးရပါမည်။ သို့ရာတွင် စားသုံးသူများကလည်း
ဝိုင်းဝန်းကူညီဆောင်ရွက်ရန် လိုအပ်ပါသည်။

(၁) စားသုံးသူဆိုသည်မှာ
စားသုံးသူဆိုသည်မှာ ကုန်စည် (သို့မဟုတ်) ဝန်ဆောင်မှုကို ကုန်သွယ်၊ ရောင်းဝယ်မှု အတွက် မဟုတ်ဘဲ စားသောက်ခြင်း
(သို့မဟုတ်) သုံးစွဲခြင်း ပြုသူကို ဆိုလိုပါသည်။

(၂) စားသုံးသူ အကာအကွယ်ပေးရေးဆိုသည်မှာ
ကုန်စည်း(သို့မဟုတ်) ဝန်ဆောင်မှုနှင့် စပ်လျဉ်း၍ စားသုံးသူအား ဥပဒေဆိုင်ရာ အကာအကွယ်ပေးရေး၊ ကျန်းမာရေးနှင့်
ဘေးဥပဒ် အန္တာရာယ်ကင်းရှင်းရေးဆိုင်ရာ အာမခံ ချက်ပေးကို စားသုံးသူ အကာအကွယ်ပေးရေးဟု ဆိုလိုပါသည်။

(၃) အစားအသောက်လိုင်စင်
အများပြည်သူများ စားသုံးရန် အလိုငှာ၊ ထုတ်ကုန်ရောင်းချနေသော အစားအသောက် များ ဘေးအန္တရာယ်ကင်းရှင်းစွာ
ရောင်းချနိုင်ရေးအတွက် ဥပဒေ၊ နည်းဥပဒေ၊ အမိန့်နှင့် ညွှန်ကြားချက်များကို လိုက်နာရပါမည်။ အစားအသောက်ထုတ်လုပ်ခြင်း၊
အစားအစာ သိုလှောင်ခြင်း လုပ်ငန်း၊ လုပ်ကိုင်လိုသူများသည် အစားအသောက် လိုင်စင် လျှောက်ထားပြီး သတ်မှတ်ထားသော
စည်းကမ်းများကို အပြည့်အဝ လိုက်နာရပါမည်။
အများပြည်သူများအား အသံအားဖြင့်လည်းကောင်း၊ အနံ့အားဖြင့်လည်းကောင်း၊ ပတ်ဝန်းကျင်အား အနှောက်
အယှက်ဖြစ်စေနိုင်သော လုပ်ငန်းများ လုပ်ကိုင်ခြင်းကို ရှောင်ကြဉ် ရပါမည်။ လုပ်ငန်းဆောင်ရွက်မှုကြောင့် လမ်းများ၊
ရေမြောင်းများ၊ နောက်ဖေးလမ်းကြားအား ပိတ်ဆို့ပျက်စီးစေခြင်း မဖြစ်အောင် ဆောင်ရွက်ရပါမည်။ လုပ်ငန်းမှ
စွန့်ထုတ်လိုက်သည့် စွန့် ပစ်ပစ္စည်းများ၊ အနံ့ထွက်အရည်များ၊ အညစ်အကြေးများ ကြောင့် ပြည်သူများ၏ နေအိမ်နှင့်
ပတ်ဝန်းကျင်၏ သန့်ရှင်းသာယာမှုကို ထိခိုက်စေပြီး၊ အများပြည်သူများအား အနှောက် အယှက် တစ်မျိုးမျိုး ဖြစ်စေသည့်
လုပ်ငန်းများကို လူနေရပ်ကွက်အတွင်း လုပ်ကိုင်ဆောင်ရွက် ခြင်းကို မပြုလုပ်သင့်ပါ။
အစားအသောက်လိုက်စင်ပြုလုပ်ရာတွင် စည်ပင်သာယာရေးကော်မတီများ၊ တိုင်းနှင့် ပြည်နယ်များ၏ စည်ပင်သာယာရေး
အဖွဲ့များ၊ ဝန်ကြီးဌာနများ၊ အစားအသောက်နှင့် ဆေးဝါး ကွပ်ကဲရေး ဥိးစီးဌာန၊ ကျန်းမားရေးဦးစီးဌာနများ၊ မီးသတ်ဌာန၊
လျှပ်စစ်ဌာနနှင့် အခြားဌာန များ၏ ခွင့်ပြုချက်နှင့် ထောက်ခံချက်များကို ရယူထားရပါမည်။
အစားအသောက် လိုင်စင်ရရှိထားသော ဆိုင်များများအနေဖြင့် ဆိုင်အတွင်း အပြင်သန့်ရှင်ရေး ဆောင်ရွက်ရပါမည်။
အစားအသောက်ချက်ပြုတ်ရာတွင် အသုံးပြုသည့် ပစ္စည်းများနှင့် အစားအစာများသန့်ရှင်ရပါမည်။ သန့်ရှင်သော
သောက်သုံးရေးကို သုံးစွဲရ ပါမည်။ အစားအသောက်များသိုလှောင်ခြင်းနှင့် အညစ်အကြေးစွန့်ပစ်ခြင်းတို့ကိုလည်း
စနစ် တကျ ဆောင်ရွက်ရပါမည်။ အများပြည်သူများ ဘေးအန္တရာယ်ကင်းသော အစား အသောက်များ ရရှိရေးအတွက်
ကူညီဆောင်ရွက်ရပါမည်။

(၄) စားသောက်ဆိုင်များလိုက်နာရမည့် အချက်များ
စားသောက်ဆိုင်များတွင် ချက်ပြုတ်ရာတွင် အသုံးပြုသော ရေသည် သန့်ရှင်းသော ရေဖြစ်ရပါမည်။ ထိုအပြင်
လုံလောက်စွာ ရရှိနိုင်ရန် စီစဉ်ထားရပါမည်။ ရေကို သိုလှောင် ထားပါကလည်း စနစ်တကျ ဖုံးအုပ်ပြီး သန့်ရှင်းစွာ
သိုလှောင်ထားရပါမည်။
စားသောက်ဆိုင်များတွင် သန့်ရှင်းလတ်ဆတ်သော အစားအစားနှင့် ကုန်ကြမ်းများကို သာ အသုံးပြုရပါမည်။
ခွင့်မပြုဆိုးဆေး၊ ခွင့်မပြုတာရှည်ခံဆေး၊ လုပ်ငန်းသုံး ရေခဲ၊ သက်တမ်း ကုန်ဆုံးသော စားသောက်ကုန်များနှင့်
အမျာပြည်သူ စားသုံးရန် မသင့်၍ တားမြစ်ထားသော စားသောက်ကုန်များကို အသုံးမပြုရပါ။
စားသောက်ဆိုင်များတွင် အသုံးပြုသော အိုး၊ ခွက်၊ ပန်းကန်နှင့် ဇွန်းများကို ရေပိုက် ခေါင်းပါရေဆေးကန်
(သို့မဟုတ်) ရေဇလုံ တစ်ခုဖြင့် သန့်စင်အောင် ဆေးကြောရပါမည်။ အညစ်အကြေးရေးများကို သက်ဆိုင်ရာ ဌာနက
သတ်မှတ်ထားသော ရေမြောင်းထဲသို့ တိုက်ရိုက် ကောင်းမွန်စွာ စီးဆင်းနိုင်ရန် ဆောင်ရွက်ထားရပါမည်။
စားသောက်ဆိုင်များတွင် အသုံးပြုသည့် စားပွဲ၊ ကုလားထိုင်၊ ဘီဒို အစရှိသည့် အသုံး အဆောင်များကို
သန့်ရှင်းစွာထားရပါမည်။ သုံးစွဲသော အိုး၊ ခွက်၊ ပန်းကန်၊ဇွန်း၊ ခက်ရင်း၊ တူ၊ စဉ်တီတုံး များသည် အက်ကွဲခြင်းနှင့်
ပဲ့ခြင်းများမရှိစေရပါ။ သ န့်ရှင်းစင်ကြယ်စွာ ဆေးကြောပြီး အိုး၊ ခွက်၊ ပန်းကန်များကို မြင့်သော နေရာတွင် ခြောက်သွေ့
အောင် မှောက်ထားရပါမည်။
စားသောက်ဆိုင်၏ မီးဖိုဆောင်တွင် လူနေထိုင်အိပ်စက်ခြင်း မပြုလုပ်ရပါ။ အခြား မသက်ဆိုင်သော ပစ္စည်းများ
မထားရပါ။ စားသောက်ခန်းနှင့် တိုက်ရိုက်ဆက်သွယ်မှု မရှိစေရန် ပိုင်းခြားကာရံထားရပါမည်။
အစားအသောက်ချက်ပြုတ်ရာတွင် အသုံးပြုသည့် ထင်း၊ မီးသွေး အစရှိသည့် လောင်စားပစ္စည်းများကို မီးဖိုဆောင်တွင်
သိုလှောင်ခြင်း မပြုလုပ်ရပါ။ ဓာတ်ငွေ့ မီးဖို၊ လျှပ်စစ် မီးဖိုး အသုံးပြုပါက သတ်မှတ်ချက်နှင့် အညီ စနစ်တကျ ထားရပါမည်။
စားသောက်ဆိုင်များအတွင်း တိရိစ္ဆာများ (ဥပမာ – ခွေး၊ကြောင်၊ ကြက်) ဝင်ရောက်ခြင်း မရှိစေရပါ။ ပိုးဟပ်၊ ခြင်၊
ယင်၊ ကြွက် နှိမ်နင်းရေး ပုံမှန် စီမံဆောင်ရွက်ရပါမည်။
စားသောက်ဆိုင်အတွင်း လေဝင်လေထွက်နှင့် အလင်းရောင်ကောင်းစွာရရှိရပါမည်။ အိပ်ဇောဖန်များ တပ်ရပါမည်။
မီးခိုးတိုင်များ တပ်ဆင်ထားရပါမည်။ ကြမ်းခင်းကို သန့်ရှင်းရန် လွယ်ကူသော သမံတလင်း (သို့မဟုတ်) ကျောက်ပြား
ခင်းထားရပါမည်။
အစားအသောက်ပြင်ဆင်ချက်ပြုတ်သူများသည် ခေါင်းစီးရင်ကာများကို စနစ်တကျ ဝတ်ဆင်ရပါမည်။ တစ်ကိုယ်ရေ
သန့်ရှင်းမှု ကောင်းမွန်ရမည့်အပြင် ကျန်းမာရေးစစ်ဆေးမှု ခံယူပြီး သူဖြစ်ရပါမည်။ ရောဂါ ( ဥပမာ- အသည်းရောင်အသားဝါ
၊ဝမ်းပျက်ဝမ်းလျော၊ သန်ကောင်စွဲခြင်း။ အစာအဆိပ့်သင့်ခြင်း စသည်) နှင့် ကူးစက်ရောဂါပိုးများ ( ဥပမာ- ကာလသား
ဝမ်းရောဂါပိုး၊ အူရောင့်ငန်းဖျားရောဂါပိုး) တွေ့ရှိပါက အလုပ်မှ ခေတ္တ ဖယ်ရှား၍ ဆေးကုသမှု ခံယူရပါမည်။
စားသုံးရန်အသင့်ဖြစ်နေသော အစားအစာများကို နောက်ပိတ်ပါသော မှန်အိမ်ဖြင့် အနည်းဆုံး( ၂) ပေအမြင့်တွင်
ထားရပါမည်။ သန့်ရှင်သော တူ၊ ဇွန်း၊ ခက်ရင်း၊ ညှပ်၊ တစ်ခါသုံး လက်အိတ်ဖြင့် (သို့မဟုတ်) သန့်ရှင်းစွာ ဆေးကြောသော
လက်ဖြင့်ကိုင်တွယ် ရပါ မည်။ မှန်အိမ်အတွင်း အစားအသောက်မှလွဲ၍ အခြားပစ္စည်းများ မထားရပါ။
စားသောက်ဆိုင်တွင် ရှိသော အိမ်သာသည် အစားအသောက်ပစ္စည်းများ သိုလှောင် ခန်း၊ ချက်ပြုတ်ထားသော အခန်းနှင့်
တိုက်ရိုက်ဆက်သွယ်ခြင်း မရှိစေရပါ။ အိမ်သာ အဆင်းတွင် လက်ဆေးကြွေခွက်၊ ဆက်ပြာနှင့် လက်သုတ်ရန်
စီစဉ်ထားရပါမည်။
ဆိုင်အတွင်းမှ ထွက်လာသော စွန့်ပစ်အမှိုက်နှင့် စားကြွှင်းစာကျန်များကို အဖုံးပါသော (ယင်လုံ၊ ရေလုံ၊ အနံ့လုံ)
အမှိုက်ပုံးအတွင်း၌ ယာယီစုစည်းထားပြီး သက်ဆိုင်ရာဌာနမှ သတ်မှတ်ထားသော နေရာသို့ တိုရိုက်စွန့်ရပါမည်။

(၅)ကျန်းမာရေးနှင့် ညီညွတ်ရန် ဓာတ်ခွဲစစ်ဆေးခြင်း
အစားအသောက်ကိုင်တွယ်သူများကို ၎င်းတို့မှ တစ်ဆင့် စားသုံးသူများသို့ ကူးစက် ရောဂါများ (ဥပမာ- အစာ
အဆိပ်သင့်ခြင်း) မကူးစက်စေရန် ကြိုတင်ကာကွယ်သည့် အနေဖြင့် ကျန်းမာရေးစစ်ဆေးပေးရပါမည်။ တစ်ကိုယ်ရေ
သန့်ရှင်းရေး စစ်ဆေးရပါမည်။ အစာအဆိပ် ဖြစ်စေနိုင်သော ပိုးရှိ မရှိကို နှာတို့ရည်နမူနာ (NASAL SWAB) ယူ၍
ဓါတ်ခွဲစစ်ဆေးခြင်းများ ပြုလုပ်ရပါမည်။ ရောဂါပိုးတွေ့ပါက ပဋိဇိ၀ ဆေးသောက်ရပါမည်။ သန့်ချဆေး သောက်ရ ပါမည်။
စားသောက်ဆိုင်တွင် အသုံးပြုလျှက်ရှိသော ရေများကို သောက်သုံး၍ သင်မသင့် သိရှိ စေရန် ဓါတ်ခွဲခန်းတွင်
အဏုဇီဝနှင့် ဓါတုဗေဒဓါတ်ခွဲစစ်ဆေးရပါမည်။ ရေတွင် ပါဝင်သော အာစင်းနစ်၊ ကတ်မီယမ်၊ ခဲနှင့် အခြားဓါတ်သတ္တုမျာ
ကိုလည်း စစ်ဆေးရပါမည်။
စားသောက်ဆိုင်တွင် အသုံးပြုသည့် ဆီအရည်အသွေးအမျိုးအစားနှင့် စားသုံးရန် သင့် မသင့် စစ်ဆေးရပါမည်။
စားသောက်ကုန်များတွင် ခွင့်မပြုဆိုးဆေးပါဝင်မှု ရှိမရှိ စစ်ဆေးရပါ မည်။ ထိုအပြင် ဖော်မလင်ကို စစ်ဆေးတားရပါမည်။
အစားအသောက်တွင် ပါဝင်သော အစာအဆိမ်သင့်ဖို့ ရှိမရှိကို စစ်ဆေးရပါမည်။ မြေပဲ၊ ကိတ်မုန့်၊ ငရုတ်သီး စသည့်တိုတွင်
အယ်လ်ဖာတောက်စင်မှိုပါဝင်မှု ရှိမရှိ စစ်ဆေးရပါမည်။ ဟင်းသီးဟင်းရွက်တွင် ပါဝင်သော ပိုးသတ်ဆေးဓါတ်ကြွင်းနှင့်
ငါးခြောက်တွင် ပါဝင်သော ပိုးသတ်ဆေးများကို စစ်ဆေးထားရပါမည်။

(၆) ကျန်းမာရေးပညာပေးခြင်း
စားသောက်ဆိုင်များတွင် ရှိသော တာဝန်ခံများ စားဖိုးမှူးများကို ဘေးအန္တရာယ် ကင်းရှင်း၍ စားသုံးရန် သင့်လျော်သော
အစားအစာရရှိရေးသင်တန်းများကို ဖွင့်လှစ်သင်ကြား ပေးရပါမည်။ အစားအစာ မသန့်ရှင်မှုမျ ကူးစက်သော ရောဂါများ၊
ရေမှတစ်ဆင့် ကူးစက် သောရောဂါများ၊ တစ်ကိုယ်ရေသန့်ရှင်းမှု၊ စားသောက်ဆိုင်များလိုက်နာရန် စည်းကမ်းများ
အစားအစာအဆိပ်ဖြစ်စေနိုင်သော အဏုဇီဝပိုးများအကြောင်း စာတွေ့၊ လက်တွေ့ သင်ကြား သင့်ပါသည်။
စားသုံးသူ ဘေးအန္တရာယ်ကင်းစေရေးအတွက် ဆောင်ရွက်ရာတွင် ကျောင်းနေအရွယ် ကလေးများ၏ အစား
အသောက်များမှလည်း အရေးကြီးသော အစိတ်အပိုင်းတစ်ခု ဖြစ်ပါ သည်။ ထို့ကြောင့် အခြေခံပညာကျောင်းများတွင်
ရှိသော ကျောင်းမုန့်ဈေးဆိုင်များ စနစ်တကျ သန့်ရှင်းစွာ ရောင်းချခြင်း၊ အစားအသောက်ရောင်းချသူများ၏ တစ်ကိုယ်ရေ
သန့်ရှင်းရေးနှင့် အစားအသောက် ကိုင်တွယ်ချက်ပြုတ်ရောင်းချသူများနှင့် အမူအကျင့်များကို စစ်ဆေးရပါမည်။
ကျန်းမာရေး အသိပညာပေး ပို့စတာနှင့် လက်ကမ်းစာစောင်များကို ဖြန့်ဝေရပါမည်။ ရုပ်မြင်သံကြား၊ FM၊
အင်တာနက်ဖေ့စ်ဘုတ်စာမျက်နှာ၊ သတင်းစာ၊ ဂျာနည်၊ မဂ္ဂဇင်း စသည် တို့တွင်လည်း ကျန်းမာရေး ပညာရေး မှုများ
ဆောင်ရွက်ရပါမည်။

(၇) အသား ငါးများကို စနစ်တကျ ထုတ်လုပ်ခြင်း
စားသုံးပြည်သူများ သန့်ရှင်းလတ်ဆက်၍ ကျန်းမာရေးနှင့် ညီညွတ်ပြီး အာမခံချက် ပြည့်ဝသော အမဲ၊ သိုး၊ ဆိတ်၊
ဝက်နှင့် ငါးများ စားသုံးနိုင်ရေးအတွက် တိရစ္ဆာဆေးကုနှင့် သားသက် ရုံဌာနှနှင့် ငါးလုပ်ငန်းဦးစီးဌာနတို့မှ စစ်ဆေး၍
နေ့စဉ်ထုတ်လုပ်ရောင်းချပေးရ ပါမည်။ ကျန်းမာရေးနှင့်ညီညွတ် စားသုံးရန်သင့်သည် အသားများ ထုတ်လုပ်နိုင်ရန်
အသား ထုတ်လုပ်မည့် တိရစ္ဆာန်များကို တိရစ္ဆာန်ဆေးကုဆရာဝန်များမှ စစ်ဆေးရပါမည်။ အာဟာရ ပြည့်ဝပြီး၊ ကျန်းမာရေး
ညီညွတ်သော ရောဂါကင်းစင်သော ငါးများဖြစ်စေရန် ငါးလုပ်ငန်းဦးစီး ဌာနအအရာရှိများမှ စစ်ဆေးရပါမည်။

(၈) အစားအသောက်နှင့် ဆေးဝါးကွပ်ကဲရေးဦးစီးဌာန (FDA)
ကျန်းမာရေးနှင့် အားကစားဝန်ကြီးဌာန၊ အစားအသောက်နှင့် ဆေးဝါးကွပ်ကဲရေးဦးစီး ဌာန(FDA)မှ ဆောင်ရွက်
လျက်ရှိသော အစားအသောက်ထုတ်လုပ်သော လုပ်ငန်းများကို ကောင်းမွနသော ကျင့်စဉ်ဖြင့် ထုတ်လုပ်ခြင်း ရှိမရှိ
စစ်ဆေး၍ အစားအသောက် ထောက်ခံချက် လက်မှတ်များ ထုတ်ပေးရာတွင် စည်ပင်သာယာရေးအဖွဲ့များ ၊ စားသုံးသူ
ရေးရာအဖွဲ့များနှင့် တိုင်း၊ ပြည်နယ်၊ မြို့နယ် ပြည်သူ့ကျန်းမာရေး ဦးစီးဌာနများ ပူးပေါင်းပါဝင် ဆောင်ရွက်သင့်ပါသည်။

(၉) ဈေးများ စူပါမားကတ်များ၊ စတိုးဆိုင်များ စစ်ဆေးခြင်း
စားသုံးသူ ပြည်သူ့များ ဘေးအန္တရာယ်ကင်းရှင်သော အစားအစာများ ရရှိရေးအတွက် ဈေးများတွင် ရောင်းချနေသော
သား၊ ငါးနှင့် ဟင်းသီးဟင်းရွက်များ သန့်ရှင်းရပါမည်။ သန်းရှင်းလုံလောက်သော ရေရရှိရပါမည်။ အညစ်အကြေးများကို
စနစ်တကျ စွန့်ပစ်ရပါမည်။ ဈေးအတွင်း စားသုံးသူပြည်သူများကို အန္တရာယ်ဖြစ်စေမည့် အသုံးပြုခွင့်မရှိသော စက်မှုလုပ်ငန်း
သုံး ဆိုးဆေးများ၊ ဖော်မလင်များ၊ ဆီရောများရှိမရှိ စစ်ဆေးရပါမည်။ စူပါမားကတ်များနှင့် စတိုးဆိုင်များတွင် ရောင်းချနေသော
စားသောက်ကုန်ပစ္စည်းများ ရက်လွန်ခြင်း၊ ပေါက်ပြဲခြင်း၊ FDA ခွင့်ပြုချက် မရှိခြင်းများ စစ်ဆေးရပါမည်။ သောက်သုံးရန်
မသင့်သော ရေသန့်အမှတ် တံဆိပ်များကိုလည်း စစ်ရပါမည်။ နေ့စဉ် သုံးပစ္စည်းများအရည်အသွေး ပြည့်ဝခြင်း ရှိ မရှိ
စစ်ဆေးရပါမည်။ အလှကုန် ပစ္စည်းများကိုလည်း စစ်ဆေးရပါမည်။

(၁၀) အကြံပြုချက်
စားသုံးသူပြည်သူများအတွက် ဘေးအန္တရာယ်ကင်းရှင်သော အစားအစာရရှိစေရန် ဆောင်ရွက်ရပါမည်။
လမ်းဘေးဈေးသည်များ စနစ်တကျ သန့်ရှင်းစွာ ရောင်းရပါမည်။ စားသုံး သူတို့အခွင့်အရေးကို ထိရောက်စွာ
ကာကွယ်ရပါမည်။ စားသောက်ကုန်ပစ္စည်းများနှင့် ပတ်သက်၍ အသိပညာဖြန့်ဖြူးရပါမည်။ သို့ဖြစ်ပါ၍ စားသုံးသူ
ကာကွယ်ရေးအတွက် ကျန်းမာရေး ဝန်ထမ်းများသာမက ပြည်သူအားလုံးဝိုင်းဝန်းဆောင်ရွက်သင့်ကြောင်း အကြံပြု အပ်ပါသည်။

ဒေါက်တာမြင့်သန်းထွန်း

စားသုံးသူကာကြယ္ေရးအတြက္ ဝိုင္းဝန္း​ေဆာင္ရြက္​ေပး​ေရး

စားသုံးသူ ျပည္သူမ်ား၏ က်န္းမာေရးသည္ လြန္စာအေရးႀကီးပါသည္။ စားသုံးသူ ျပည္သူမ်ားအတြက္ အစားအေသာက္သည္
အေရးႀကီးသကဲ့သို႔ သုံးစြဲေသာ အလွအပ ပစၥည္း မ်ားႏွင့္ အျခားအသုံးအေဆာင္ပစၥည္းမ်ားသည္လည္းေကာင္းမြန္ရန္
လိုအပ္ပါသည္။ စားသုံး သူမ်ား၏ ခံစားခြင့္ႏွင့္ အျပည့္အစုံ ရရွိမွသာ က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီညြတ္ပါမည္။ စားသုံးသူ
ျပည္သူမ်ား၏ အခြင့္အေရးမ်ားႏွင့္ ပတ္သက္၍ အျပည့္အဝ အကာအကြယ္ေပးရပါမည္။ သို႔ရာတြင္ စားသုံးသူမ်ားကလည္း
၀ုိင္းဝန္းကူညီေဆာင္ရြက္ရန္ လိုအပ္ပါသည္။

(၁) စားသုံးသူဆိုသည္မွာ
စားသုံးသူဆိုသည္မွာ ကုန္စည္ (သို႔မဟုတ္) ၀န္ေဆာင္မွုကို ကုန္သြယ္၊ ေရာင္းဝယ္မွု အတြက္ မဟုတ္ဘဲ စားေသာက္ျခင္း
(သို႔မဟုတ္) သုံးစြဲျခင္း ျပဳသူကို ဆိုလိုပါသည္။

(၂) စားသုံးသူ အကာအကြယ္ေပးေရးဆိုသည္မွာ
ကုန္စည္း(သို႔မဟုတ္) ၀န္ေဆာင္မွုႏွင့္ စပ္လ်ဥ္း၍ စားသုံးသူအား ဥပေဒဆိုင္ရာ အကာအကြယ္ေပးေရး၊ က်န္းမာေရးႏွင့္
ေဘးဥပဒ္ အႏၲာရာယ္ကင္းရွင္းေရးဆိုင္ရာ အာမခံ ခ်က္ေပးကို စားသုံးသူ အကာအကြယ္ေပးေရးဟု ဆိုလိုပါသည္။

(၃) အစားအေသာက္လိုင္စင္
အမ်ားျပည္သူမ်ား စားသုံးရန္ အလိုငွာ၊ ထုတ္ကုန္ေရာင္းခ်ေနေသာ အစားအေသာက္ မ်ား ေဘးအႏၲရာယ္ကင္းရွင္းစြာ
ေရာင္းခ်နိုင္ေရးအတြက္ ဥပေဒ၊ နည္းဥပေဒ၊ အမိန႔္ႏွင့္ ညႊန္ၾကားခ်က္မ်ားကို လို္က္နာရပါမည္။ အစားအေသာက္ထုတ္လုပ္ျခင္း၊
အစားအစာ သိုေလွာင္ျခင္း လုပ္ငန္း၊ လုပ္ကိုင္လိုသူမ်ားသည္ အစားအေသာက္ လိုင္စင္ ေလၽွာက္ထားၿပီး သတ္မွတ္ထားေသာ
စည္းကမ္းမ်ားကို အျပည့္အဝ လိုက္နာရပါမည္။
အမ်ားျပည္သူမ်ားအား အသံအားျဖင့္လည္းေကာင္း၊ အနံ့အားျဖင့္လည္းေကာင္း၊ ပတ္ဝန္းက်င္အား အေႏွာက္
အယွက္ျဖစ္ေစနိုင္ေသာ လုပ္ငန္းမ်ား လုပ္ကိုင္ျခင္းကို ေရွာင္ၾကဥ္ ရပါမည္။ လုပ္ငန္းေဆာင္ရြက္မွုေၾကာင့္ လမ္းမ်ား၊
ေရေျမာင္းမ်ား၊ ေနာက္ေဖးလမ္းၾကားအား ပိတ္ဆို႔ပ်က္စီးေစျခင္း မျဖစ္ေအာင္ ေဆာင္ရြက္ရပါမည္။ လုပ္ငန္းမွ
စြန႔္ထုတ္လိုက္သည့္ စြန႔္ ပစ္ပစၥည္းမ်ား၊ အနံ့ထြက္အရည္မ်ား၊ အညစ္အေၾကးမ်ား ေၾကာင့္ ျပည္သူမ်ား၏ ေနအိမ္ႏွင့္
ပတ္ဝန္းက်င္၏ သန႔္ရွင္းသာယာမွုကို ထိခိုက္ေစၿပီး၊ အမ်ားျပည္သူမ်ားအား အေႏွာက္ အယွက္ တစ္မ်ိဳးမ်ိဳး ျဖစ္ေစသည့္
လုပ္ငန္းမ်ားကို လူေနရပ္ကြက္အတြင္း လုပ္ကိုင္ေဆာင္ရြက္ ျခင္းကို မျပဳလုပ္သင့္ပါ။
အစားအေသာက္လိုက္စင္ျပဳလုပ္ရာတြင္ စည္ပင္သာယာေရးေကာ္မတီမ်ား၊ တိုင္းႏွင့္ ျပည္နယ္မ်ား၏ စည္ပင္သာယာေရး
အဖြဲဲ့မ်ား၊ ၀န္ႀကီးဌာနမ်ား၊ အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆးဝါး ကြပ္ကဲေရး ဥိးစီးဌာန၊ က်န္းမားေရးဦးစီးဌာနမ်ား၊ မီးသတ္ဌာန၊
လၽွပ္စစ္ဌာနႏွင့္ အျခားဌာန မ်ား၏ ခြင့္ျပဳခ်က္ႏွင့္ ေထာက္ခံခ်က္မ်ားကို ရယူထားရပါမည္။
အစားအေသာက္ လိုင္စင္ရရွိထားေသာ ဆိုင္မ်ားမ်ားအေနျဖင့္ ဆိုင္အတြင္း အျပင္သန႔္ရွင္ေရး ေဆာင္ရြက္ရပါမည္။
အစားအေသာက္ခ်က္ျပဳတ္ရာတြင္ အသုံးျပဳသည့္ ပစၥည္းမ်ားႏွင့္ အစားအစာမ်ားသန႔္ရွင္ရပါမည္။ သန႔္ရွင္ေသာ
ေသာက္သုံးေရးကို သုံးစြဲရ ပါမည္။ အစားအေသာက္မ်ားသိုေလွာင္ျခင္းႏွင့္ အညစ္အေၾကးစြန႔္ပစ္ျခင္းတို႔ကိုလည္း
စနစ္ တက် ေဆာင္ရြက္ရပါမည္။ အမ်ားျပည္သူမ်ား ေဘးအႏၲရာယ္ကင္းေသာ အစား အေသာက္မ်ား ရရွိေရးအတြက္
ကူညီေဆာင္ရြက္ရပါမည္။

(၄) စားေသာက္ဆိုင္မ်ားလိုက္နာရမည့္ အခ်က္မ်ား
စားေသာက္ဆိုင္မ်ားတြင္ ခ်က္ျပဳတ္ရာတြင္ အသုံးျပဳေသာ ေရသည္ သန႔္ရွင္းေသာ ေရျဖစ္ရပါမည္။ ထိုအျပင္
လုံေလာက္စြာ ရရွိနိုင္ရန္ စီစဥ္ထားရပါမည္။ ေရကို သိုေလွာင္ ထားပါကလည္း စနစ္တက် ဖုံးအုပ္ၿပီး သန႔္ရွင္းစြာ
သိုေလွာင္ထားရပါမည္။
စားေသာက္ဆိုင္မ်ားတြင္ သန႔္ရွင္းလတ္ဆတ္ေသာ အစားအစားႏွင့္ ကုန္ၾကမ္းမ်ားကို သာ အသုံးျပဳရပါမည္။
ခြင့္မျပဳဆိုးေဆး၊ ခြင့္မျပဳတာရွည္ခံေဆး၊ လုပ္ငန္းသုံး ေရခဲ၊ သက္တမ္း ကုန္ဆုံးေသာ စားေသာက္ကုန္မ်ားႏွင့္
အမ်ာျပည္သူ စားသုံးရန္ မသင့္၍ တားျမစ္ထားေသာ စားေသာက္ကုန္မ်ားကို အသုံးမျပဳရပါ။
စားေသာက္ဆိုင္မ်ားတြင္ အသုံးျပဳေသာ အိုး၊ ခြက္၊ ပန္းကန္ႏွင့္ ဇြန္းမ်ားကို ေရပိုက္ ေခါင္းပါေရေဆးကန္
(သို႔မဟုတ္) ေရဇလုံ တစ္ခုျဖင့္ သန႔္စင္ေအာင္ ေဆးေၾကာရပါမည္။ အညစ္အေၾကးေရးမ်ားကို သက္ဆိုင္ရာ ဌာနက
သတ္မွတ္ထားေသာ ေရေျမာင္းထဲသို႔ တိုက္ရိုက္ ေကာင္းမြန္စြာ စီးဆင္းနိုင္ရန္ ေဆာင္ရြက္ထားရပါမည္။
စားေသာက္ဆိုင္မ်ားတြင္ အသုံးျပဳသည့္ စားပြဲ၊ ကုလားထိုင္၊ ဘီဒို အစရွိသည့္ အသုံး အေဆာင္မ်ားကို
သန႔္ရွင္းစြာထားရပါမည္။ သုံးစြဲေသာ အိုး၊ ခြက္၊ ပန္းကန္၊ဇြန္း၊ ခက္ရင္း၊ တူ၊ စဥ္တီတုံး မ်ားသည္ အက္ကြဲျခင္းႏွင့္
ပဲ့ျခင္းမ်ားမရွိေစရပါ။ သ န႔္ရွင္းစင္ၾကယ္စြာ ေဆးေၾကာၿပီး အိုး၊ ခြက္၊ ပန္းကန္မ်ားကို ျမင့္ေသာ ေနရာတြင္ ေျခာက္ေသြ႕
ေအာင္ ေမွာက္ထားရပါမည္။
စားေသာက္ဆိုင္၏ မီးဖိုေဆာင္တြင္ လူေနထိုင္အိပ္စက္ျခင္း မျပဳလုပ္ရပါ။ အျခား မသက္ဆိုင္ေသာ ပစၥည္းမ်ား
မထားရပါ။ စားေသာက္ခန္းႏွင့္ တိုက္ရိုက္ဆက္သြယ္မွု မရွိေစရန္ ပိုင္းျခားကာရံထားရပါမည္။
အစားအေသာက္ခ်က္ျပဳတ္ရာတြင္ အသုံးျပဳသည့္ ထင္း၊ မီးေသြး အစရွိသည့္ ေလာင္စားပစၥည္းမ်ားကို မီးဖိုေဆာင္တြင္
သိုေလွာင္ျခင္း မျပဳလုပ္ရပါ။ ဓာတ္ေငြ႕ မီးဖို၊ လၽွပ္စစ္ မီးဖိုး အသုံးျပဳပါက သတ္မွတ္ခ်က္ႏွင့္ အညီ စနစ္တက် ထားရပါမည္။
စားေသာက္ဆိုင္မ်ားအတြင္း တိရိစၧာမ်ား (ဥပမာ – ေခြး၊ေၾကာင္၊ ၾကက္) ၀င္ေရာက္ျခင္း မရွိေစရပါ။ ပိုးဟပ္၊ ျခင္၊
ယင္၊ ႂကြက္ ႏွိမ္နင္းေရး ပုံမွန္ စီမံေဆာင္ရြက္ရပါမည္။
စားေသာက္ဆိုင္အတြင္း ေလဝင္ေလထြက္ႏွင့္ အလင္းေရာင္ေကာင္းစြာရရွိရပါမည္။ အိပ္ေဇာဖန္မ်ား တပ္ရပါမည္။
မီးခိုးတိုင္မ်ား တပ္ဆင္ထားရပါမည္။ ၾကမ္းခင္းကို သန႔္ရွင္းရန္ လြယ္ကူေသာ သမံတလင္း (သို႔မဟုတ္) ေက်ာက္ျပား
ခင္းထားရပါမည္။
အစားအေသာက္ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္သူမ်ားသည္ ေခါင္းစီးရင္ကာမ်ားကို စနစ္တက် ၀တ္ဆင္ရပါမည္။ တစ္ကိုယ္ေရ
သန႔္ရွင္းမွု ေကာင္းမြန္ရမည့္အျပင္ က်န္းမာေရးစစ္ေဆးမွု ခံယူၿပီး သူျဖစ္ရပါမည္။ ေရာဂါ ( ဥပမာ- အသည္းေရာင္အသားဝါ
၊၀မ္းပ်က္ဝမ္းေလ်ာ၊ သန္ေကာင္စြဲျခင္း။ အစာအဆိပ့္သင့္ျခင္း စသည္) ႏွင့္ ကူးစက္ေရာဂါပိုးမ်ား ( ဥပမာ- ကာလသား
၀မ္းေရာဂါပိုး၊ အူေရာင့္ငန္းဖ်ားေရာဂါပိုး) ေတြ႕ရွိပါက အလုပ္မွ ေခတၱ ဖယ္ရွား၍ ေဆးကုသမွု ခံယူရပါမည္။
စားသုံးရန္အသင့္ျဖစ္ေနေသာ အစားအစာမ်ားကို ေနာက္ပိတ္ပါေသာ မွန္အိမ္ျဖင့္ အနည္းဆုံး( ၂) ေပအျမင့္တြင္
ထားရပါမည္။ သန႔္ရွင္ေသာ တူ၊ ဇြန္း၊ ခက္ရင္း၊ ညႇပ္၊ တစ္ခါသုံး လက္အိတ္ျဖင့္ (သို႔မဟုတ္) သန႔္ရွင္းစြာ ေဆးေၾကာေသာ
လက္ျဖင့္ကိုင္တြယ္ ရပါ မည္။ မွန္အိမ္အတြင္း အစားအေသာက္မွလြဲ၍ အျခားပစၥည္းမ်ား မထားရပါ။
စားေသာက္ဆိုင္တြင္ ရွိေသာ အိမ္သာသည္ အစားအေသာက္ပစၥည္းမ်ား သိုေလွာင္ ခန္း၊ ခ်က္ျပဳတ္ထားေသာ အခန္းႏွင့္
တိုက္ရိုက္ဆက္သြယ္ျခင္း မရွိေစရပါ။ အိမ္သာ အဆင္းတြင္ လက္ေဆးေႂကြခြက္၊ ဆက္ျပာႏွင့္ လက္သုတ္ရန္
စီစဥ္ထားရပါမည္။
ဆိုင္အတြင္းမွ ထြက္လာေသာ စြန႔္ပစ္အမွိုက္ႏွင့္ စားႂကႊင္းစာက်န္မ်ားကို အဖုံးပါေသာ (ယင္လုံ၊ ေရလုံ၊ အနံ့လုံ)
အမွိုက္ပုံးအတြင္း၌ ယာယီစုစည္းထားၿပီး သက္ဆိုင္ရာဌာနမွ သတ္မွတ္ထားေသာ ေနရာသို႔ တို္ရိုက္စြန႔္ရပါမည္။

(၅)က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီညြတ္ရန္ ဓာတ္ခြဲစစ္ေဆးျခင္း
အစားအေသာက္ကိုင္တြယ္သူမ်ားကို ၎တို႔မွ တစ္ဆင့္ စားသုံးသူမ်ားသို႔ ကူးစက္ ေရာဂါမ်ား (ဥပမာ- အစာ
အဆိပ္သင့္ျခင္း) မကူးစက္ေစရန္ ႀကိဳတင္ကာကြယ္သည့္ အေနျဖင့္ က်န္းမာေရးစစ္ေဆးေပးရပါမည္။ တစ္ကိုယ္ေရ
သန႔္ရွင္းေရး စစ္ေဆးရပါမည္။ အစာအဆိပ္ ျဖစ္ေစနိုင္ေသာ ပိုးရွိ မရွိကို ႏွာတို႔ရည္နမူနာ (NASAL SWAB) ယူ၍
ဓါတ္ခြဲစစ္ေဆးျခင္းမ်ား ျပဳလုပ္ရပါမည္။ ေရာဂါပိုးေတြ႕ပါက ပဋိဇိ၀ ေဆးေသာက္ရပါမည္။ သန႔္ခ်ေဆး ေသာက္ရ ပါမည္။
စားေသာက္ဆိုင္တြင္ အသုံးျပဳလၽွက္ရွိေသာ ေရမ်ားကို ေသာက္သုံး၍ သင္မသင့္ သိရွိ ေစရန္ ဓါတ္ခြဲခန္းတြင္
အဏုဇီဝႏွင့္ ဓါတုေဗဒဓါတ္ခြဲစစ္ေဆးရပါမည္။ ေရတြင္ ပါ၀င္ေသာ အာစင္းနစ္၊ ကတ္မီယမ္၊ ခဲႏွင့္ အျခားဓါတ္သတၱဳမ်ာ
ကိုလည္း စစ္ေဆးရပါမည္။
စားေသာက္ဆိုင္တြင္ အသုံးျပဳသည့္ ဆီအရည္အေသြးအမ်ိဳးအစားႏွင့္ စားသုံးရန္ သင့္ မသင့္ စစ္ေဆးရပါမည္။
စားေသာက္ကုန္မ်ားတြင္ ခြင့္မျပဳဆိုးေဆးပါ၀င္မွု ရွိမရွိ စစ္ေဆးရပါ မည္။ ထိုအျပင္ ေဖာ္မလင္ကို စစ္ေဆးတားရပါမည္။
အစားအေသာက္တြင္ ပါ၀င္ေသာ အစာအဆိမ္သင့္ဖို႔ ရွိမရွိကို စစ္ေဆးရပါမည္။ ေျမပဲ၊ ကိတ္မုန႔္၊ င႐ုတ္သီး စသည့္တိုတြင္
အယ္လ္ဖာေတာက္စင္မွိုပါ၀င္မွု ရွိမရွိ စစ္ေဆးရပါမည္။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္တြင္ ပါ၀င္ေသာ ပိုးသတ္ေဆးဓါတ္ႂကြင္းႏွင့္
ငါးေျခာက္တြင္ ပါ၀င္ေသာ ပိုးသတ္ေဆးမ်ားကို စစ္ေဆးထားရပါမည္။

(၆) က်န္းမာေရးပညာေပးျခင္း
စားေသာက္ဆိုင္မ်ားတြင္ ရွိေသာ တာဝန္ခံမ်ား စားဖိုးမွူးမ်ားကို ေဘးအႏၲရာယ္ ကင္းရွင္း၍ စားသုံးရန္ သင့္ေလ်ာ္ေသာ
အစားအစာရရွိေရးသင္တန္းမ်ားကို ဖြင့္လွစ္သင္ၾကား ေပးရပါမည္။ အစားအစာ မသန႔္ရွင္မွုမ် ကူးစက္ေသာ ေရာဂါမ်ား၊
ေရမွတစ္ဆင့္ ကူးစက္ ေသာေရာဂါမ်ား၊ တစ္ကိုယ္ေရသန႔္ရွင္းမွု၊ စားေသာက္ဆိုင္မ်ားလိုက္နာရန္ စည္းကမ္းမ်ား
အစားအစာအဆိပ္ျဖစ္ေစနိုင္ေသာ အဏုဇီဝပိုးမ်ားအေၾကာင္း စာေတြ႕၊ လက္ေတြ႕ သင္ၾကား သင့္ပါသည္။
စားသုံးသူ ေဘးအႏၲရာယ္ကင္းေစေရးအတြက္ ေဆာင္ရြက္ရာတြင္ ေက်ာင္းေနအရြယ္ ကေလးမ်ား၏ အစား
အေသာက္မ်ားမွလည္း အေရးႀကီးေသာ အစိတ္အပိုင္းတစ္ခု ျဖစ္ပါ သည္။ ထို႔ေၾကာင့္ အေျခခံပညာေက်ာင္းမ်ားတြင္
ရွိေသာ ေက်ာင္းမုန႔္ေစ်းဆိုင္မ်ား စနစ္တက် သန႔္ရွင္းစြာ ေရာင္းခ်ျခင္း၊ အစားအေသာက္ေရာင္းခ်သူမ်ား၏ တစ္ကိုယ္ေရ
သန႔္ရွင္းေရးႏွင့္ အစားအေသာက္ ကိုင္တြယ္ခ်က္ျပဳတ္ေရာင္းခ်သူမ်ားႏွင့္ အမူအက်င့္မ်ားကို စစ္ေဆးရပါမည္။
က်န္းမာေရး အသိပညာေပး ပို႔စတာႏွင့္ လက္ကမ္းစာေစာင္မ်ားကို ျဖန႔္ေဝရပါမည္။ ႐ုပ္ျမင္သံၾကား၊ FM၊
အင္တာနက္ေဖ့စ္ဘုတ္စာမ်က္ႏွာ၊ သတင္းစာ၊ ဂ်ာနည္၊ မဂၢဇင္း စသည္ တို႔တြင္လည္း က်န္းမာေရး ပညာေရး မွုမ်ား
ေဆာင္ရြက္ရပါမည္။

(၇) အသား ငါးမ်ားကို စနစ္တက် ထုတ္လုပ္ျခင္း
စားသုံးျပည္သူမ်ား သန႔္ရွင္းလတ္ဆက္၍ က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီညြတ္ၿပီး အာမခံခ်က္ ျပည့္ဝေသာ အမဲ၊ သိုး၊ ဆိတ္၊
၀က္ႏွင့္ ငါးမ်ား စားသုံးနိုင္ေရးအတြက္ တိရစၧာေဆးကုႏွင့္ သားသက္ ႐ုံဌာႏွႏွင့္ ငါးလုပ္ငန္းဦးစီးဌာနတို႔မွ စစ္ေဆး၍
ေန႔စဥ္ထုတ္လုပ္ေရာင္းခ်ေပးရ ပါမည္။ က်န္းမာေရးႏွင့္ညီညြတ္ စားသုံးရန္သင့္သည္ အသားမ်ား ထုတ္လုပ္နိုင္ရန္
အသား ထုတ္လုပ္မည့္ တိရစၧာန္မ်ားကို တိရစၧာန္ေဆးကုဆရာဝန္မ်ားမွ စစ္ေဆးရပါမည္။ အာဟာရ ျပည့္ဝၿပီး၊ က်န္းမာေရး
ညီညြတ္ေသာ ေရာဂါကင္းစင္ေသာ ငါးမ်ားျဖစ္ေစရန္ ငါးလုပ္ငန္းဦးစီး ဌာနအအရာရွိမ်ားမွ စစ္ေဆးရပါမည္။

(၈) အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆးဝါးကြပ္ကဲေရးဦးစီးဌာန (FDA)
က်န္းမာေရးႏွင့္ အားကစားဝန္ႀကီးဌာန၊ အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆးဝါးကြပ္ကဲေရးဦးစီး ဌာန(FDA)မွ ေဆာင္ရြက္
လ်က္ရွိေသာ အစားအေသာက္ထုတ္လုပ္ေသာ လုပ္ငန္းမ်ားကို ေကာင္းမြနေသာ က်င့္စဥ္ျဖင့္ ထုတ္လုပ္ျခင္း ရွိမရွိ
စစ္ေဆး၍ အစားအေသာက္ ေထာက္ခံခ်က္ လက္မွတ္မ်ား ထုတ္ေပးရာတြင္ စည္ပင္သာယာေရးအဖြဲ႕မ်ား ၊ စားသုံးသူ
ေရးရာအဖြဲ႕မ်ားႏွင့္ တိုင္း၊ ျပည္နယ္၊ ၿမိဳ႕နယ္ ျပည္သူ႔က်န္းမာေရး ဦးစီးဌာနမ်ား ပူးေပါင္းပါ၀င္ ေဆာင္ရြက္သင့္ပါသည္။

(၉) ေစ်းမ်ား စူပါမားကတ္မ်ား၊ စတိုးဆိုင္မ်ား စစ္ေဆးျခင္း
စားသုံးသူ ျပည္သူ႔မ်ား ေဘးအႏၲရာယ္ကင္းရွင္ေသာ အစားအစာမ်ား ရရွိေရးအတြက္ ေစ်းမ်ားတြင္ ေရာင္းခ်ေနေသာ
သား၊ ငါးႏွင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား သန႔္ရွင္းရပါမည္။ သန္းရွင္းလုံေလာက္ေသာ ေရရရွိရပါမည္။ အညစ္အေၾကးမ်ားကို
စနစ္တက် စြန႔္ပစ္ရပါမည္။ ေစ်းအတြင္း စားသုံးသူျပည္သူမ်ားကို အႏၲရာယ္ျဖစ္ေစမည့္ အသုံးျပဳခြင့္မရွိေသာ စက္မွုလုပ္ငန္း
သုံး ဆိုးေဆးမ်ား၊ ေဖာ္မလင္မ်ား၊ ဆီေရာမ်ားရွိမရွိ စစ္ေဆးရပါမည္။ စူပါမားကတ္မ်ားႏွင့္ စတိုးဆိုင္မ်ားတြင္ ေရာင္းခ်ေနေသာ
စားေသာက္ကုန္ပစၥည္းမ်ား ရက္လြန္ျခင္း၊ ေပါက္ျပဲျခင္း၊ FDA ခြင့္ျပဳခ်က္ မရွိျခင္းမ်ား စစ္ေဆးရပါမည္။ ေသာက္သုံးရန္
မသင့္ေသာ ေရသန႔္အမွတ္ တံဆိပ္မ်ားကိုလည္း စစ္ရပါမည္။ ေန႔စဥ္ သုံးပစၥည္းမ်ားအရည္အေသြး ျပည့္ဝျခင္း ရွိ မရွိ
စစ္ေဆးရပါမည္။ အလွကုန္ ပစၥည္းမ်ားကိုလည္း စစ္ေဆးရပါမည္။

(၁၀) အႀကံျပဳခ်က္
စားသုံးသူျပည္သူမ်ားအတြက္ ေဘးအႏၲရာယ္ကင္းရွင္ေသာ အစားအစာရရွိေစရန္ ေဆာင္ရြက္ရပါမည္။
လမ္းေဘးေစ်းသည္မ်ား စနစ္တက် သန႔္ရွင္းစြာ ေရာင္းရပါမည္။ စားသုံး သူတို႔အခြင့္အေရးကို ထိေရာက္စြာ
ကာကြယ္ရပါမည္။ စားေသာက္ကုန္ပစၥည္းမ်ားႏွင့္ ပတ္သက္၍ အသိပညာျဖန႔္ျဖဴးရပါမည္။ သို႔ျဖစ္ပါ၍ စားသုံးသူ
ကာကြယ္ေရးအတြက္ က်န္းမာေရး ၀န္ထမ္းမ်ားသာမက ျပည္သူအားလုံးဝိုင္းဝန္းေဆာင္ရြက္သင့္ေၾကာင္း အႀကံျပဳ အပ္ပါသည္။

ေဒါက္တာျမင့္သန္းထြန္း

MyDoctor Telemedicine Application
Related posts
All Articlesစိတ်ကျန်းမာရေးအထွေထွေရောဂါများ

Schizophrenia

1 Mins read
စိတ်ကစဉ့်ကလျားရောဂါ ( schizophrenia) သင်ဟာ ဆေးပညာအသိုုင်းအဝိုင်းနဲ့ နီးတဲ့သူတစ်ယောက်ဆို ကြားဖူးပါလိမ့်မယ်၊ အတိုကောက်အနေနဲ့ စကစ် (schip) လို့ခေါ်ကြတယ်၊ မသိတော့ (skip) လိုလို အထင်မှားကြတယ်။ မှားလဲ မှားစရာပါ၊ ခံစားနေရတဲ့သူတွေ ကလဲ ပတ်ဝန်းကျင်နဲ့ သဟဇာတမဖြစ်ပဲ ပယ်ထားခံရသူတွေများပါတယ်။…
All Articlesအခြားရောဂါများ

ရာသီတုပ်ကွေးအဖြစ်များတတ်တဲ့ ဆောင်းအခါသမယ...

1 Mins read
ရာသီတုပ်ကွေးအဖြစ်များတတ်တဲ့ ဆောင်းအခါသမယ… ရာသီတုပ်ကွေးရောဂါပိုးဆိုတာ အသက်ရှူလမ်းကြောင်းဆိုင်ရာ ဗိုင်းရပ်စ်ပိုးတစ်မျိုးဝင်တဲ့ရောဂါပါ။ ကိုယ်ခံအားသာကောင်းရင် သူ့ဟာသူ ပြန်ကောင်းသွားနိုင်ပေမယ့် ပြန်သာမကောင်းခဲ့ဘူးဆိုရင် ပန်းနာပြန်ထတာ၊ အဆုတ်ရောင် ရောဂါ၊ အဆုတ်လေပြွန်ရောင်တာ၊ နားပိုးဝင်တာ၊ နှလုံးပြဿနာတွေနဲ့ အသက်ရှုရခက်တာတွေပါဖြစ်လာတတ်ပါတယ်။ ဒီရာသီတုပ်ကွေးရောဂါဟာ…. အသက်အရမ်းငယ်လွန်း၊ ကြီးလွန်းတဲ့အခါ အသက် ၁၉ နှစ်အောက်တည်းကစပြီး…
All Articlesဆီးချိုရောဂါဖိုးဖိုးဖွားဖွား ကျန်းမာရေး

ဆီးချိုကြောင့်ဖြစ်တတ်တဲ့ ရေတိမ်၊ အတွင်းတိမ်ဆိုတာ ဘယ်လိုမျိုးလဲ

1 Mins read
ဆီးချိုကြောင့်ဖြစ်တတ်တဲ့ ရေတိမ်၊ အတွင်းတိမ်ဆိုတာ ဘယ်လိုမျိုးလဲ ❗ ဆီးချိုရောဂါဟာ အချိန်ကြာလာတဲ့အခါ သေချာသာမထိန်းနိုင်ဘူးဆိုရင် နှလုံး၊ကျောက်ကပ်၊ အာရုံကြောတွေသာမက မျက်လုံးကိုပါထိခိုက်လာနိုင်ပါတယ်။ မျက်လုံးမှာ ရေတိမ်၊ အတွင်းတိမ်ဖြစ်ရာကနေ တဆင့် နောက်ဆုံး မျက်စိအမြင်အာရုံဆုံးရှုံးသွားတဲ့ထိတောင်ဖြစ်နိုင်ပါတယ်။ အတွင်းတိမ်ဖြစ်တဲ့အခါ စစချင်းမှာ အမြင်အာရုံကိုနှောင့်ယှက်တာမျိုးမရှိပေမယ့် ကြာလာတဲ့အခါ အမြင်ဝါးလာတာမျိုး…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *