“မန်ကျည်းသီး၏ အကျိုးအာနိသင်များ”
မန်ကျည်းသီး….မြန်မာတို့တတွေ မန်ကျည်းသီးကို ပုံစံမျိုးစုံဖြင့် စားသုံးကြသည်။
အဓိကအားဖြင့်တော့ အချဉ်ဓာတ်လေးရရန်ငှာ ဟင်းထဲထည့်ချက်ကြသည်။
ထန်းလျက်လေးနဲ့ မန်ကျည်းသီးဖျော်ရည် ဖျော်သောက်ကြသည်။
တစ်ချို့လည်း မန်ကျည်းသီးမှည့်ကို ဆားလေးနဲ့တို့စားကြသည်။
နောက်….မန်ကျည်းတော်ဖီ…မန်ကျည်းဖလိတ်…စသဖြင့် …အမျိုးစုံစွာရနိုင်သည်။
ကဲ…ဒါဖြင့် ….ဒီမန်ကျည်းသီးဟာ ကျန်းမာရေးရှုထောင့်ကနေကြည့်ရင်ရော စားသင့်ရဲ့လား? အကျိုးရရဲ့လား?
ကြည့်လိုက်ကြဦးစို့ !
(1)မန်ကျည်းသီးဟာ အစာကြေလွယ်ပါသတဲ့။
မန်ကျည်းသီးမှာ အမျှင်ဓာတ်ကြွယ်ဝစွာ ပါဝင်တာကြောင့် ဝမ်းမှန်စေပြီး အစာကြေလွယ်တယ်။အူမကြီးကင်ဆာကိုလည်း ကာကွယ်ပေးပါတယ်။
(2)သွေးပေါင်ချိန်ကိုလည်း ထိန်းညှိပေးပါတယ်။
ဆိုဒီယမ်ဓာတ်ပါဝင်မှုနည်းပြီး သွေးကြောနံရံလေးတွေကို အနားပေးခြင်းအားဖြင့် ပုံမှန်သွေးပေါင်ချိန်ရရှိစေဖို့ ကူညီပေးပါတယ်။
(3)ကျောက်ကပ်တွေရဲ့ လုပ်ငန်းဆောင်တာတွေကိုလည်း ပိုမိုကောင်းမွန်စေတယ်။
ကျောက်ကပ်မှာရှိတဲ့ အညစ်အကြေးတွေကို သန့်စင်ဖယ်ရှားပေးပါတယ်။
(4)ကိုယ်ခံအားလည်း တက်စေပါတယ်တဲ့နော်။
မန်ကျည်းသီးမှာ ဗီတာမင် စီ ကြွယ်ဝစွာပါဝင်တာကြောင့် ခန္ဓာကိုယ်တွင်းသို့ ပိုးမွှားများ၊ကင်ဆာဖြစ်စေတဲ့ ပစ္စည်းများ ဝင်ရောက်လာပါက တိုက်ခိုက်စွန့်ထုတ်ပေးပါတယ်။
(5)အသားအရေနဲ့ ဆံပင်တွေကိုလည်း တင်းရင်းကောင်းမွန်စေပါတယ်။
အထက်မှာပြောထားခဲ့သလိုပဲ….ဓာတ်တိုးဆန့်ကျင်ပစ္စည်းတစ်မျိုးဖြစ်တဲ့ ဗီတာမင် စီ ကြောင့် အသားအရေနဲ့ ဆံပင်တွေကို ကောင်းမွန်စေပါတယ်။
(6)ညဘက်တွေမှာလည်း ကောင်းမွန်စွာ အိပ်အျော်စေပါတယ်။
မန်ကျည်းသီးဟာ အိပ်မပျော်ခြင်း၊ အိပ်စက်မှုပုံမမှန်ခြင်း စတဲ့ ပြသနာတွေကို လျှော့ချပေးပြီး…..သင့်ခန္ဓာကိုယ်ကို လုံလောက်နှစ်ခြိုက်စွာ အိပ်စက်နိုင်အောင် ကူညီပေးပါသတဲ့။
(7)ခန္ဓာကိုယ်အတွက်လိုအပ်တဲ့ ဗီတာမင် ဘီ တွေလည်း ဖြည့်စွမ်းပေးပါသတဲ့။
ရလဒ်အနေနဲ့ နှလုံးသွေးကြောကျဉ်းစောဂါကို ကာကွယ်ပေးတယ်။သွေးအားနည်းစောဂါကို ကာကွ်းပေးပါတယ်။ ဖောလစ်အက်ဆစ်ပါဝင်တာကြောင့်….ကိုယ်ဝန်ဆောင်ချိန်မှာ မန်ကျည်းသီးစားမယ်ပါက ကလေးတွင် ပေါင်မပြည့်ခြင်း၊အာရုံကြောပြနာများဖြစ်ခြင်းကို ကာကွယ်ပေးနိုင်တ်းလို့ ဆိုပါတယ်။
ကဲ…..မန်ကျည်းသီးဆိုတာ…..ဈေးကြီးတဲ့ အစားအစာထဲမှာ မပါပေမယ့်…..ရရှိနိုင်တဲ့ ကျန်းမာရေး အကျိုးကျေးဇူးတွေကတော့ အများကြီးပါပဲ။
ဒါကြောင့် မန်ကျည်းသီးကို တန်ဖိုးနည်းတယ်ဆိုပြီး အထင်မသေးလိုက်ဖို့ ပြောလိုက်ပါရစေနော်။
ပိုင်နီမေ
“မန္က်ည္းသီး၏ အက်ိဳးအာနိသင္မ်ား”
မန္က်ည္းသီး….ျမန္မာတို႔တေတြ မန္က်ည္းသီးကို ပံုစံမ်ိဳးစံုျဖင့္ စားသံုးၾကသည္။
အဓိကအားျဖင့္ေတာ့ အခ်ဥ္ဓာတ္ေလးရရန္ငွာ ဟင္းထဲထည့္ခ်က္ၾကသည္။
ထန္းလ်က္ေလးနဲ႔ မန္က်ည္းသီးေဖ်ာ္ရည္ ေဖ်ာ္ေသာက္ၾကသည္။
တစ္ခ်ိဳ႕လည္း မန္က်ည္းသီးမွည့္ကို ဆားေလးနဲ႔တို႔စားၾကသည္။
ေနာက္….မန္က်ည္းေတာ္ဖီ…မန္က်ည္းဖလိတ္…စသျဖင့္ …အမ်ိဳးစံုစြာရႏိုင္သည္။
ကဲ…ဒါျဖင့္ ….ဒီမန္က်ည္းသီးဟာ က်န္းမာေရးရႈေထာင့္ကေနၾကည့္ရင္ေရာ စားသင့္ရဲ႕လား? အက်ိဳးရရဲ႕လား?
ၾကည့္လိုက္ၾကဦးစို႔ !
(1)မန္က်ည္းသီးဟာ အစာေၾကလြယ္ပါသတဲ့။
မန္က်ည္းသီးမွာ အမၽွင္ဓာတ္ႂကြယ္ဝစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ဝမ္းမွန္ေစၿပီး အစာေၾကလြယ္တယ္။အူမႀကီးကင္ဆာကိုလည္း ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
(2)ေသြးေပါင္ခ်ိန္ကိုလည္း ထိန္းညႇိေပးပါတယ္။
ဆိုဒီယမ္ဓာတ္ပါဝင္မႈနည္းၿပီး ေသြးေၾကာနံရံေလးေတြကို အနားေပးျခင္းအားျဖင့္ ပံုမွန္ေသြးေပါင္ခ်ိန္ရရွိေစဖို႔ ကူညီေပးပါတယ္။
(3)ေက်ာက္ကပ္ေတြရဲ႕ လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြကိုလည္း ပိုမိုေကာင္းမြန္ေစတယ္။
ေက်ာက္ကပ္မွာရွိတဲ့ အညစ္အေၾကးေတြကို သန္႔စင္ဖယ္ရွားေပးပါတယ္။
(4)ကိုယ္ခံအားလည္း တက္ေစပါတယ္တဲ့ေနာ္။
မန္က်ည္းသီးမွာ ဗီတာမင္ စီ ႂကြယ္ဝစြာပါဝင္တာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္တြင္းသို႔ ပိုးမႊားမ်ား၊ကင္ဆာျဖစ္ေစတဲ့ ပစၥည္းမ်ား ဝင္ေရာက္လာပါက တိုက္ခိုက္စြန္႔ထုတ္ေပးပါတယ္။
(5)အသားအေရနဲ႔ ဆံပင္ေတြကိုလည္း တင္းရင္းေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။
အထက္မွာေျပာထားခဲ့သလိုပဲ….ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္းတစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့ ဗီတာမင္ စီ ေၾကာင့္ အသားအေရနဲ႔ ဆံပင္ေတြကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။
(6)ညဘက္ေတြမွာလည္း ေကာင္းမြန္စြာ အိပ္ေအ်ာ္ေစပါတယ္။
မန္က်ည္းသီးဟာ အိပ္မေပ်ာ္ျခင္း၊ အိပ္စက္မႈပံုမမွန္ျခင္း စတဲ့ ျပသနာေတြကို ေလၽွာ့ခ်ေပးၿပီး…..သင့္ခႏၶာကိုယ္ကို လံုေလာက္ႏွစ္ၿခိဳက္စြာ အိပ္စက္ႏိုင္ေအာင္ ကူညီေပးပါသတဲ့။
(7)ခႏၶာကိုယ္အတြက္လိုအပ္တဲ့ ဗီတာမင္ ဘီ ေတြလည္း ျဖည့္စြမ္းေပးပါသတဲ့။
ရလဒ္အေနနဲ႔ ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္းေစာဂါကို ကာကြယ္ေပးတယ္။ေသြးအားနည္းေစာဂါကို ကာကြး္ေပးပါတယ္။ ေဖာလစ္အက္ဆစ္ပါဝင္တာေၾကာင့္….ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ခ်ိန္မွာ မန္က်ည္းသီးစားမယ္ပါက ကေလးတြင္ ေပါင္မျပည့္ျခင္း၊အာရံုေၾကာျပနာမ်ားျဖစ္ျခင္းကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္တး္လို႔ ဆိုပါတယ္။
ကဲ…..မန္က်ည္းသီးဆိုတာ…..ေစ်းႀကီးတဲ့ အစားအစာထဲမွာ မပါေပမယ့္…..ရရွိႏိုင္တဲ့ က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူးေတြကေတာ့ အမ်ားႀကီးပါပဲ။
ဒါေၾကာင့္ မန္က်ည္းသီးကို တန္ဖိုးနည္းတယ္ဆိုၿပီး အထင္မေသးလိုက္ဖို႔ ေျပာလိုက္ပါရေစေနာ္။
ပိုင္နီေမ