အစားအစာတွင် ပါဝင်သောအာဟာရဓာတ်များ

ကျွနု်ပ်တို့နေ့စဉ်စားသုံးနေသော အစာအုပ်စု ၃စုရှိပါသည်။ ထိုအစာအုပ်စု ထဲတွင် ပါဝင်သော အာဟာရဓာတ်မှာ ၆မျိုး ရှိပါသည်။ ၎င်းတို့မှာ

ကစီဓာတ်(carbohydrate)
အသားဓာတ်(protein)
အဆီဓာတ်(fat)
သက်စောင့်ဓာတ်(vitamine)
သတ္တုဓာတ်(minerals)
ရေဓာတ်(water) တို့ဖြစ်ပါသည်။

ဤအစာအာဟာရဓာတ်များသည် နေ့စဉ်လှုပ်ရှားသွားလာမှုများပြုလုပ်ရန် လိုအပ်ပါသည်။ တစ်ခါတစ်ရံ
• အစားအသောက်ပုံစံ မမှန်၍ဖြစ်စေ၊
• အာဟာရပါဝင်သောအစားအစာများကို လုံလောက်မျှတစွာ မစားသောကြောင့်ဖြစ်စေ အာဟာရဓာတ်ချို့တဲ့သောဝေဒနာ ခံစားရတတ်ပါသည်။

ချို့တဲ့သော အာဟာရဓာတ်ပေါ်မူတည်၍ ရောဂါဝေဒနာ ခံစားရပုံ ကွာလေ့ရှိပါသည်။ သာမန် အားနည်းခြင်းမှသည် ကျန်းမာရေးဆိုးရွားစွာထိခိုက်သည် အထိ ဖြစ်တတ်ပါသည်။ ထို့ကြောင့် အာဟာရဓာတ် ၆မျိုးလုံးပြည့်စုံစွာ စားရန်လိုအပ်ပါသည်။

လုံလောက်မျှတသော အစားအသောက်ပုံစံ(Balanced diet)
လုံလောက်မျှတသော အစားအသောက်ပုံစံ ဆိုသည်မှာ အစာအုပ်စု ၃စုမှ အစားအစာများ အချိုးကျ ပါဝင်၍ နေ့စဉ်လှုပ်ရှားသွားလာရန် လိုအပ်သော အာဟာရဓာတ် ၆ မျိုးလုံးပါဝင်သည့် အစာအသောက်ပုံစံကို ဆိုလိုခြင်း ဖြစ်ပါသည်။

နေ့စဉ် စားသုံးသင့်သောအစားအစာများ
ကစီဓာတ်များသောအစားအစာများ-ထမင်း၊ ပေါင်မုန့်၊ ခေါက်ဆွဲ၊ အာလူး စသည်တို့သည် စွမ်းအင်အများဆုံးပေးနိုင်သော အဓိက အစာအုပ်စုဝင်ဖြစ်ပါသည်။

ဟင်းသီးဟင်းရွက်နှင့် သစ်သီးဝလံများ- သစ်သီး ၆ စိတ် သို့ ပဲ သို့ အနည်းငယ်ချက်ထားသော အစိမ်းရောင်ဟင်းသီးဟင်းရွက်များ နေ့စဉ် စားသုံးသောအစားအစာများတွင် ပါဝင်ရန်လိုအပ်ပါသည်။ အမျှင်ဓာတ်များသော အစားအစာအုပ်စုဖြစ်၍ မပါမဖြစ်စားသုံးပေးရပါမည်။

အသား၊ ငါးများ-ဆီမပါဘဲ ချက်ပြုတ်စားနိုင်ပါက အကောင်းဆုံးဖြစ်ပါသည်။ အဆီနည်းသောအသားများ (ဥပမာ-အဆီအခေါက်မပါသော ဝက်သား)၊ ငါးများ၊ ဟင်းသီးဟင်းရွက်မှရသော အသားဓာတ်များကို ပိုမိုစားသုံးသင့်ပါသည်။

နို့ထွက်ပစ္စည်းများ-အဆီလျော့ထားသောနွားနို့၊ ဒိန်ချဉ်၊ ဒိန်ခဲများလည်း အနည်းငယ်စားသုံးပေးရန် လိုအပ်ပါသည်။

အဆီနှင့် သကြားပါသောအစားအစာများ-အဆီများများချက်ခြင်းကိုရှောင်ကြဉ်သင့်ပါသည်။ ကြော်စားသည်ထက် ပြုတ်၊ ကင်၊ ပေါင်း၊ ချက်စားခြင်းက ပိုကောင်းပါသည်။ အသင့်စားမုန့်များနှင့် အအေးများ ရှောင်ကြဉ်သင့်ပါသည်။

ရေများများ သောက်သုံးရန်လည်း လိုအပ်ပါသည်။

စားသုံးသင့်သောပမာဏ
• ကစီဓာတ်ပါသောအစားအစာများကို နေ့စဉ်စားသုံးသော အစားအစာ၏ ၃ပုံ ၁ပုံခန့် ပါဝင်ရပါမည်။
• ထို့အတူ ဟင်းသီးဟင်းရွက်နှင့် သစ်သီးဝလံများသည်လည်း ၃ပုံ ၁ပုံ ခန့်စားပေးသင့်ပါသည်။
• ကျန် ၃ပုံ ၁ပုံ တွင် အထက်ဖော်ပြပါ အစားအစာများ မျှတစွာ စားပေးခြင်းဖြင့် ကျန်းမာသောအစားအသောက်ပုံစံ ရရှိနိုင်မည်ဖြစ်ပါသည်။

ဒေါက်တာချို(ဆေး ၁)

Related posts
All Articlesကိုယ်ဝန်ဆောင်နှင့်မိခင် ကျန်းမာရေးမိခင်နှင့်ကလေးကျန်းမာရေး

Complication of lack of antenatal care

1 Mins read
ကိုယ်ဝန်မအပ်ခြင်းရဲ့ ပြဿနာများ မိမိရင်သွေးလေးတွေ ကျန်းကျန်းမာမာနဲ့ မွေးဖွားကြီးပြင်းလာစေချင်တာ မိဘတိုင်းရဲ့ ဆန္ဒတစ်ခုပဲဖြစ်ပါတယ်။ ကျန်းမာသန်စွမ်းတဲ့ ကလေးငယ်တွေအဖြစ် ကြီးပြင်းလာစေဖို့ ကိုယ်ဝန်ဆောင်စဉ် အချိန်တည်းက ဂရုစိုက်သင့်ပါတယ်။ တတ်ကျွမ်းနားလည်တဲ့ ကျန်းမာရေး စောင့်ရှောက်သူများနဲ့ စောလျင်စွာ ကိုယ်ဝန်အပ်ခြင်း၊ ညွှန်ကြားချက်များ လိုက်နာခြင်း၊ စနစ်တကျ ကိုယ်ဝန်စောင့်ရှောက်မှုများ…
နေထိုင်မှုပုံစံအထွေထွေရောဂါများအလှအပနှင့်နေထိုင်စားသောက်မှုပုံစံ

Why do bones and joints make noises every time they move?

1 Mins read
အရိုးနှင့် အဆစ် တွေကနေ လှုပ်ရှားလိုက်တိုင်း အသံတွေထွက်နေတာ ဘာကြောင့်လဲ… ကျွန်တော် တို့ရဲ့ အရိုးနှင့် အဆစ်တွေဟာ လှုပ်ရှားမှုလုပ်လိုက်တာနဲ့ အရိုးတွေ အဆစ်တွေကြားထဲကနေ အသံတွေထွက်လာတတ်တာ လူတိုင်း အနည်းနှင့် အများကြုံဘူး သိဘူးကြမှာပါ။ ဘာကြောင့် ဒီလိုအသံတွေ ဖြစ်ရလဲ ဘယ်လို…
စားသောက်မှုပုံစံအလှအပနှင့်နေထိုင်စားသောက်မှုပုံစံ

Vitamin B မချို့တဲ့ရအောင် ဘာတွေ စား‌ပေးရမလဲ ❓

1 Mins read
Vitamin B ဆိုတာကတော့ Vitamin B1, B2,B6 နဲ့ B12 တို့ကို ပေါင်းစပ်ပြီး B Complex လို့လဲ ခေါ်ကြပါတယ်၊B-Complex ကဆိုရင် ခန္ဓာကိုယ်မှာရှိတဲ့ အချို့သော Enzymes တွေ လုပ်ဆောင်ရန်အတွက်မရှိမဖြစ်လိုအပ်ပါတယ်၊Vitamin-B ဟာဆိုရင် ကျန်းမာရေးအတွက်အရမ်းကိုမှအရေးပါ…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *