အစားအစာတွင် ပါဝင်သောအာဟာရဓာတ်များ

ကျွနု်ပ်တို့နေ့စဉ်စားသုံးနေသော အစာအုပ်စု ၃စုရှိပါသည်။ ထိုအစာအုပ်စု ထဲတွင် ပါဝင်သော အာဟာရဓာတ်မှာ ၆မျိုး ရှိပါသည်။ ၎င်းတို့မှာ

ကစီဓာတ်(carbohydrate)
အသားဓာတ်(protein)
အဆီဓာတ်(fat)
သက်စောင့်ဓာတ်(vitamine)
သတ္တုဓာတ်(minerals)
ရေဓာတ်(water) တို့ဖြစ်ပါသည်။

ဤအစာအာဟာရဓာတ်များသည် နေ့စဉ်လှုပ်ရှားသွားလာမှုများပြုလုပ်ရန် လိုအပ်ပါသည်။ တစ်ခါတစ်ရံ
• အစားအသောက်ပုံစံ မမှန်၍ဖြစ်စေ၊
• အာဟာရပါဝင်သောအစားအစာများကို လုံလောက်မျှတစွာ မစားသောကြောင့်ဖြစ်စေ အာဟာရဓာတ်ချို့တဲ့သောဝေဒနာ ခံစားရတတ်ပါသည်။

ချို့တဲ့သော အာဟာရဓာတ်ပေါ်မူတည်၍ ရောဂါဝေဒနာ ခံစားရပုံ ကွာလေ့ရှိပါသည်။ သာမန် အားနည်းခြင်းမှသည် ကျန်းမာရေးဆိုးရွားစွာထိခိုက်သည် အထိ ဖြစ်တတ်ပါသည်။ ထို့ကြောင့် အာဟာရဓာတ် ၆မျိုးလုံးပြည့်စုံစွာ စားရန်လိုအပ်ပါသည်။

လုံလောက်မျှတသော အစားအသောက်ပုံစံ(Balanced diet)
လုံလောက်မျှတသော အစားအသောက်ပုံစံ ဆိုသည်မှာ အစာအုပ်စု ၃စုမှ အစားအစာများ အချိုးကျ ပါဝင်၍ နေ့စဉ်လှုပ်ရှားသွားလာရန် လိုအပ်သော အာဟာရဓာတ် ၆ မျိုးလုံးပါဝင်သည့် အစာအသောက်ပုံစံကို ဆိုလိုခြင်း ဖြစ်ပါသည်။

နေ့စဉ် စားသုံးသင့်သောအစားအစာများ
ကစီဓာတ်များသောအစားအစာများ-ထမင်း၊ ပေါင်မုန့်၊ ခေါက်ဆွဲ၊ အာလူး စသည်တို့သည် စွမ်းအင်အများဆုံးပေးနိုင်သော အဓိက အစာအုပ်စုဝင်ဖြစ်ပါသည်။

ဟင်းသီးဟင်းရွက်နှင့် သစ်သီးဝလံများ- သစ်သီး ၆ စိတ် သို့ ပဲ သို့ အနည်းငယ်ချက်ထားသော အစိမ်းရောင်ဟင်းသီးဟင်းရွက်များ နေ့စဉ် စားသုံးသောအစားအစာများတွင် ပါဝင်ရန်လိုအပ်ပါသည်။ အမျှင်ဓာတ်များသော အစားအစာအုပ်စုဖြစ်၍ မပါမဖြစ်စားသုံးပေးရပါမည်။

အသား၊ ငါးများ-ဆီမပါဘဲ ချက်ပြုတ်စားနိုင်ပါက အကောင်းဆုံးဖြစ်ပါသည်။ အဆီနည်းသောအသားများ (ဥပမာ-အဆီအခေါက်မပါသော ဝက်သား)၊ ငါးများ၊ ဟင်းသီးဟင်းရွက်မှရသော အသားဓာတ်များကို ပိုမိုစားသုံးသင့်ပါသည်။

နို့ထွက်ပစ္စည်းများ-အဆီလျော့ထားသောနွားနို့၊ ဒိန်ချဉ်၊ ဒိန်ခဲများလည်း အနည်းငယ်စားသုံးပေးရန် လိုအပ်ပါသည်။

အဆီနှင့် သကြားပါသောအစားအစာများ-အဆီများများချက်ခြင်းကိုရှောင်ကြဉ်သင့်ပါသည်။ ကြော်စားသည်ထက် ပြုတ်၊ ကင်၊ ပေါင်း၊ ချက်စားခြင်းက ပိုကောင်းပါသည်။ အသင့်စားမုန့်များနှင့် အအေးများ ရှောင်ကြဉ်သင့်ပါသည်။

ရေများများ သောက်သုံးရန်လည်း လိုအပ်ပါသည်။

စားသုံးသင့်သောပမာဏ
• ကစီဓာတ်ပါသောအစားအစာများကို နေ့စဉ်စားသုံးသော အစားအစာ၏ ၃ပုံ ၁ပုံခန့် ပါဝင်ရပါမည်။
• ထို့အတူ ဟင်းသီးဟင်းရွက်နှင့် သစ်သီးဝလံများသည်လည်း ၃ပုံ ၁ပုံ ခန့်စားပေးသင့်ပါသည်။
• ကျန် ၃ပုံ ၁ပုံ တွင် အထက်ဖော်ပြပါ အစားအစာများ မျှတစွာ စားပေးခြင်းဖြင့် ကျန်းမာသောအစားအသောက်ပုံစံ ရရှိနိုင်မည်ဖြစ်ပါသည်။

ဒေါက်တာချို(ဆေး ၁)

Related posts
စားသောက်မှုပုံစံအလှအပနှင့်နေထိုင်စားသောက်မှုပုံစံ

ခုခံအားအမြန်ဆုံးတက်စေမယ့် အစားအသောက်(၁၀)မျိုး - Resistance Foods

1 Mins read
ခန္ဓာကိုယ်ရဲ့ ကိုယ်ခံအားစနစ် ကို အမြန်ဆုံးပြန်လည်မြှင့်တင်ပေးနိုင်မယ့် အစားအသောက်များ (Resistance Foods) တွေကတော့… (1)ကြက်သွန်ဖြူ ကြက်သွန်ဖြူမှာပါဝင်တဲ့ Allicin ဆိုတဲ့ဒြပ်ပေါင်းဟာ ကူးစက်ရောဂါများနဲ့ ဘက်တီးရီးယားအချို့ကိုတိုက်ဖျက်နိုင်ပါတယ်။ (2)ချင်း ချင်းမှာပါဝင်တဲ့ Gingerol လို့ခေါ်တဲ့ဒြပ်ပေါင်းကတော့ ရောင်ရမ်းမှုကိုသက်သာစေပြီး ဓာတ်တိုးဆန့်ကျင်ဂုဏ်သတ္တိများပါဝင်ပါတယ်။ (3)ချဉ်သောအသီး Vitamin…
ကျန်းမာရေး( အ )စားသောက်မှုပုံစံအလှအပနှင့်နေထိုင်စားသောက်မှုပုံစံ

နေ့စဉ်ရက်ဆက်အရက်သောက်ခြင်း - Drinking Alcohol Everyday

1 Mins read
အရက် ( Alcohol )ကို နေ့စဉ်သောက်ခြင်းဟာ စိတ်ပိုင်းဆိုင်ရာနှင့် ရုပ်ပိုင်းဆိုင်ရာ ကျန်းမာရေးကို ရေတိုမှာရော၊ ရေရှည်မှာပါ ဆိုးရွားစွာ ထိခိုက်စေနိုင်ပါတယ်။ အရက်ဟာ ခန္ဓာကိုယ်အပေါ် ရှုပ်ထွေးသောအကျိုးသက်ရောက်မှုများရှိပြီး နှလုံး၊ ကျောက်ကပ်၊ အစာအိမ်နှင့် အူလမ်းကြောင်း၊ သွေးကြောစနစ်နှင့် အသည်းကဲ့သို့သော အင်္ဂါများနှင့်…
ကျန်းမာရေး( က-အ )စားသောက်မှုပုံစံအလှအပနှင့်နေထိုင်စားသောက်မှုပုံစံ

ထမင်းများများစားခြင်း (Excessive Carbohydrate Intake)

1 Mins read
ထမင်းနဲ့ဟင်းဆိုတာ မြန်မာလူမျိုးတိုင်းရဲ့ အဓိကအစားအစာတစ်မျိုးဖြစ်ပါတယ်။ ဒါပေမယ့် ထမင်းကိုအဓိကထားစားကြတာများပါတယ်။ ဒီလိုထမင်းကိုသာအဓိကထား စားကြတဲ့အတွက် ကျန်းမာရေးရှုထောင့်အရ ကောင်းကျိုးများလည်းရှိသလို ဆိုကျိုးများကိုလည်းသိထားသင့်ပါတယ်။ ကောင်းကျိုးများကတော့… (၁) လိုအပ်သောကာဗိုဟိုက်ဒရိတ်အတွက် ကောင်းမွန်သာအစားအစာ ထမင်းဟာ ကာဗွန်ဟိုက်ဒရိတ်ကြွယ်ဝစွာပါဝင်ပြီး ခန္ဓာကိုယ်အတွက် မရှိမဖြစ်လိုအပ်တဲ့စွမ်းအင်ကိုထောက်ပံ့ပေးပါတယ်။ (၂)အဆီပါဝင်မှုနည်းပါးခြင်း ထမင်းရဲ့သဘာဝကိုက အဆီပါဝင်မှုနည်းတဲ့အတွက် အဆီများတဲ့အစားအစာများကို…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *