ကိုလက်စထရောအကြောင်း သိကောင်းစရာ

ကိုလက်စထရောဆိုသည်မှာ သင့်ခန္ဓာကိုယ်ဆဲလ်များအတွင်းရှိ ဖယောင်းကဲ့သို့ အဆီလေးများပင်ဖြစ်သည် ။ ကိုလက်စထရောကို ဟော်မုန်းများ ထုတ်လုပ်ခြင်း ဗီတာမင် ဒီ ဖွဲ့စည်းချင်းများအပါအဝင် ခန္ဓာကိုယ်၏ လုပ်ဆောင်ချက်တော်တော်များများတွင် လိုအပ်ပါတယ် ။ ထို့အပြင် အာရုံကြောစနစ်တွေအတွက်ရော အဆီတွင်ပျော်ဝင်သော ဗီတာမင်ဓာတ်များစုပ်ယူရာတွင်ပါ အရေးကြီးလှပါတယ် ။

Americans Heart Association (AHA) အရ ကျွန်ုပ်တို့ခန္ဓာကိုယ်အတွက် လိုအပ်သော ကိုလက်စထရောကို အသည်းမှ တဆင့် ထုတ်ပေးနေပြီး ပြင်ပအစားအစာများ စားသုံးခြင်းမှ တဆင့်လဲ ရရှိနေပါတယ် ။ကိုလက်စထရောအစားများပါက အသည်းမှ လျှော့၍ ထုတ်ပြီး ကိုလက်စထရောနည်းသည့်အစားအစာများစားပါက အသည်းမှ ပိုထုတ်ပါတယ် ။ အဓိကရရှိသော အစားအစာရင်းမြစ်များမှာ တိရစ္ဆာန်ထွက်ပစ္စည်းများဖြစ်ပြီး အများအားဖြင့်

•အသား

•ဥ

•ပြည့်ဝဆီထွက်ကုန်များ

•အုန်းဆီ စာအုန်းဆီ

မှရရှိလေ့ရှိပါတယ် ။

ကိုလက်စထရောကို lipoproteins ဆိုတဲ့ အရာလေးတွေက တဆင့် ခန္ဓာကိုယ်တွင်း လှည့်လည်ပါတယ် ။ အဲ့ lipoprotein လေးတွေကို နှစ်အုပ်စုခွဲထားပြီး HDL နဲ့ LDL ဆိုလူသိများကြပါတယ် ။

HDL ဟာ ကောင်းတဲ့ ကိုလက်စထရောလို့ အလွယ် သတ်မှတ်ကြပါတယ် ။ သူက ခန္ဓာကိုယ်က ပိုလျှံတဲ့အဆီတွေကို အသည်းဆီသယ်သွားပြီး ဖျက်ဆီးပစ်လို့ဖြစ်တယ် ။

LDL ကတော့ မကောင်းတဲ့ ကိုလက်စထရော လို့သတ်မှတ်ကြတယ် ။ သွေးထဲမှာ အရမ်းများလာတဲ့အခါ သွေးကြောနံရံတွေမယ် အဆီဖတ်ကလေးတွေဖြစ်စေပြီး သွေးကြောကျဉ်းရောရါဖြစ်စေလို့ပါ ။ အချိန်ကြာလာတာနဲ့အမျှ အဆီတွေ နံရံမှာ တွယ်ကပ်လာမှုကြောင့် နှလုံးကို သွေးစီးဆင်းမှုဟာ အဟန့်အတားဖြစ်စေလာပြီး နှလုံးရောဂါတွေ လေဖြတ်တာ သွေးကြောပိတ်ဆို့တာ အစရှိတဲ့ ရောဂါတွေဖြစ်ပွားလာစေပါတယ် ။

စားသုံးရန်မသင့်တဲ့ ပြည့်ဝဆီ ( saturated fat ) တွေ trans fat တွေများစွာပါဝင်နေတဲ့ အစားအစာများကိုစားပါက သွေးတွင်းကိုလက်စထရော ပမာဏများပြားလာစေပြီး နှလုံးသွေးကြောကျဉ်းရောဂါ နှလုံးရောဂါ ရုတ်တရက်လေဖြတ်သွားတာ ခြေလက်များရှိ သွေးကြောများပိတ်ဆို့ကုန်တာ အစရှိသဖြင့် ဖြစ်ပွားလာစေနိုင်ပါတယ် ။ဒါ့အပြင်ဆေးလိပ်သောက်ခြင်းဟာလဲ ကိုလက်စထရောတက်စေတဲ့အကြောင်းအရင်းတစ်ခုပဲ ဖြစ်ပါတယ် ။

သို့အတွက် ကိုလက်စထရောဟာ လျှော့ချသင့်ပြီး အထူးသဖြင့် နေထိုင်မှုပုံစံပြောင်းလဲခြင်းဖြင့် အစပြုသင့်ပါတယ်

ပုံမှန်လေ့ကျင့်ခန်းလုပ်ခြင်း

ဆေးလိပ်ဖြတ်ခြင်း

သွေးပေါင်ချိန် ပုံမှန်ထိန်းထားခြင်း

အစေ့အဆံများများ စားသုံးခြင်း

အမျှင်ဓာတ်ပါဝင်သော အသီးအရွက် အသီးအနှံများ စားသုံးခြင်း

ငါးများများ တစ်ပတ်နှစ်ကြိမ် အနည်းဆုံးစားပေးခြင်း

စားအုန်းဆီအစား နေကြာဆီ သံလွင်ဆီများ အစားထိုးသုံးစွဲခြင်း

အသင့်ထုတ်ပိုးထားသော အာလူးကြော်များ မုန့်များ ရှောင်ရှားခြင်း များဖြင့် ကိုလက်စထရောမြင့်တက်ခြင်းကို ကာကွယ်နိုင်ပါတယ် ။

Dr. ရှိန်းသူဟန်

ကိုလက္စထေရာအေၾကာင္း သိေကာင္းစရာ

ကိုလက္စထေရာဆိုသည္မွာ သင့္ခႏၶာကိုယ္ဆဲလ္မ်ားအတြင္းရွိ ဖေယာင္းက့ဲသို႔ အဆီေလးမ်ားပင္ျဖစ္သည္ ။ ကိုလက္စထေရာကို ေဟာ္မုန္းမ်ား ထုတ္လုပ္ျခင္း ဗီတာမင္ ဒီ ဖြဲ႕စည္းခ်င္းမ်ားအပါအဝင္ ခႏၶာကိုယ္၏ လုပ္ေဆာင္ခ်က္ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားတြင္ လိုအပ္ပါတယ္ ။ ထို႔အျပင္ အာရံုေၾကာစနစ္ေတြအတြက္ေရာ အဆီတြင္ေပ်ာ္ဝင္ေသာ ဗီတာမင္ဓာတ္မ်ားစုပ္ယူရာတြင္ပါ အေရးႀကီးလွပါတယ္ ။

Americans Heart Association (AHA) အရ ကြ်ႏ္ုပ္တို႔ခႏၶာကိုယ္အတြက္ လိုအပ္ေသာ ကိုလက္စထေရာကို အသည္းမွ တဆင့္ ထုတ္ေပးေနၿပီး ျပင္ပအစားအစာမ်ား စားသံုးျခင္းမွ တဆင့္လဲ ရရွိေနပါတယ္ ။ကိုလက္စထေရာအစားမ်ားပါက အသည္းမွ ေလွ်ာ့၍ ထုတ္ၿပီး ကိုလက္စထေရာနည္းသည့္အစားအစာမ်ားစားပါက အသည္းမွ ပိုထုတ္ပါတယ္ ။ အဓိကရရွိေသာ အစားအစာရင္းျမစ္မ်ားမွာ တိရစာၦန္ထြက္ပစၥည္းမ်ားျဖစ္ၿပီး အမ်ားအားျဖင့္

•အသား

•ဥ

•ျပည့္ဝဆီထြက္ကုန္မ်ား

•အုန္းဆီ စာအုန္းဆီ

မွရရွိေလ့ရွိပါတယ္ ။

ကိုလက္စထေရာကို lipoproteins ဆိုတ့ဲ အရာေလးေတြက တဆင့္ ခႏၶာကိုယ္တြင္း လွည့္လည္ပါတယ္ ။ အ့ဲ lipoprotein ေလးေတြကို ႏွစ္အုပ္စုခြဲထားၿပီး HDL နဲ႔ LDL ဆိုလူသိမ်ားၾကပါတယ္ ။

HDL ဟာ ေကာင္းတ့ဲ ကိုလက္စထေရာလို႔ အလြယ္ သတ္မွတ္ၾကပါတယ္ ။ သူက ခႏၶာကိုယ္က ပိုလွ်ံတ့ဲအဆီေတြကို အသည္းဆီသယ္သြားၿပီး ဖ်က္ဆီးပစ္လို႔ျဖစ္တယ္ ။

LDL ကေတာ့ မေကာင္းတ့ဲ ကိုလက္စထေရာ လို႔သတ္မွတ္ၾကတယ္ ။ ေသြးထဲမွာ အရမ္းမ်ားလာတ့ဲအခါ ေသြးေၾကာနံရံေတြမယ္ အဆီဖတ္ကေလးေတြျဖစ္ေစၿပီး ေသြးေၾကာက်ဥ္းေရာ႐ါျဖစ္ေစလို႔ပါ ။ အခ်ိန္ၾကာလာတာနဲ႔အမွ် အဆီေတြ နံရံမွာ တြယ္ကပ္လာမႈေၾကာင့္ ႏွလံုးကို ေသြးစီးဆင္းမႈဟာ အဟန္႔အတားျဖစ္ေစလာၿပီး ႏွလံုးေရာဂါေတြ ေလျဖတ္တာ ေသြးေၾကာပိတ္ဆို႔တာ အစရွိတ့ဲ ေရာဂါေတြျဖစ္ပြားလာေစပါတယ္ ။

စားသုုံးရန္မသင့္တ့ဲ ျပည့္ဝဆီ ( saturated fat ) ေတြ trans fat ေတြမ်ားစြာပါဝင္ေနတ့ဲ အစားအစာမ်ားကိုစားပါက ေသြးတြင္းကိုလက္စထေရာ ပမာဏမ်ားျပားလာေစၿပီး ႏွလံုးေသြးေျကာက်ဥ္းေရာဂါ ႏွလံုးေရာဂါ ႐ုတ္တရက္ေလျဖတ္သြားတာ ေျခလက္မ်ားရွိ ေသြးေၾကာမ်ားပိတ္ဆို႔ကုန္တာ အစရွိသျဖင့္ ျဖစ္ပြားလာေစႏိုင္ပါတယ္ ။ဒါ့အျပင္ေဆးလိပ္ေသာက္ျခင္းဟာလဲ ကိုလက္စထေရာတက္ေစတ့ဲအေၾကာင္းအရင္းတစ္ခုပဲ ျဖစ္ပါတယ္ ။

သို႔အတြက္ ကိုလက္စထေရာဟာ ေလွ်ာ့ခ်သင့္ၿပီး အထူးသျဖင့္ ေနထိုင္မႈပံုစံေျပာင္းလဲျခင္းျဖင့္ အစျပဳသင့္ပါတယ္

ပံုမွန္ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္ျခင္း

ေဆးလိပ္ျဖတ္ျခင္း

ေသြးေပါင္ခ်ိန္ ပံုမွန္ထိန္းထားျခင္း

အေစ့အဆံမ်ားမ်ား စားသံုးျခင္း

အမွ်င္ဓာတ္ပါဝင္ေသာ အသီးအရြက္ အသီးအႏွံမ်ား စားသံုးျခင္း

ငါးမ်ားမ်ား တစ္ပတ္ႏွစ္ႀကိမ္ အနည္းဆံုးစားေပးျခင္း

စားအုန္းဆီအစား ေနၾကာဆီ သံလြင္ဆီမ်ား အစားထိုးသံုးစြဲျခင္း

အသင့္ထုတ္ပိုးထားေသာ အာလူးေၾကာ္မ်ား မုန္႔မ်ား ေရွာင္ရွားျခင္း မ်ားျဖင့္ ကိုလက္စထေရာျမင့္တက္ျခင္းကို ကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္ ။

Dr. ရွိန္းသူဟန္

Related posts
All Articlesကိုယ်ဝန်ဆောင်နှင့်မိခင် ကျန်းမာရေးမိခင်နှင့်ကလေးကျန်းမာရေး

Complication of lack of antenatal care

1 Mins read
ကိုယ်ဝန်မအပ်ခြင်းရဲ့ ပြဿနာများ မိမိရင်သွေးလေးတွေ ကျန်းကျန်းမာမာနဲ့ မွေးဖွားကြီးပြင်းလာစေချင်တာ မိဘတိုင်းရဲ့ ဆန္ဒတစ်ခုပဲဖြစ်ပါတယ်။ ကျန်းမာသန်စွမ်းတဲ့ ကလေးငယ်တွေအဖြစ် ကြီးပြင်းလာစေဖို့ ကိုယ်ဝန်ဆောင်စဉ် အချိန်တည်းက ဂရုစိုက်သင့်ပါတယ်။ တတ်ကျွမ်းနားလည်တဲ့ ကျန်းမာရေး စောင့်ရှောက်သူများနဲ့ စောလျင်စွာ ကိုယ်ဝန်အပ်ခြင်း၊ ညွှန်ကြားချက်များ လိုက်နာခြင်း၊ စနစ်တကျ ကိုယ်ဝန်စောင့်ရှောက်မှုများ…
နေထိုင်မှုပုံစံအထွေထွေရောဂါများအလှအပနှင့်နေထိုင်စားသောက်မှုပုံစံ

Why do bones and joints make noises every time they move?

1 Mins read
အရိုးနှင့် အဆစ် တွေကနေ လှုပ်ရှားလိုက်တိုင်း အသံတွေထွက်နေတာ ဘာကြောင့်လဲ… ကျွန်တော် တို့ရဲ့ အရိုးနှင့် အဆစ်တွေဟာ လှုပ်ရှားမှုလုပ်လိုက်တာနဲ့ အရိုးတွေ အဆစ်တွေကြားထဲကနေ အသံတွေထွက်လာတတ်တာ လူတိုင်း အနည်းနှင့် အများကြုံဘူး သိဘူးကြမှာပါ။ ဘာကြောင့် ဒီလိုအသံတွေ ဖြစ်ရလဲ ဘယ်လို…
Covid - 19ကူးစက်တတ်သောရောဂါများအထွေထွေရောဂါများ

ကိုဗစ်ကာကွယ်ဆေး Booster ဆိုတာဘာလဲ

1 Mins read
လူတိုင်းထိုးစရာလို‌နေပြီလား??? 💉💉💉💉💉💉💉💉💉💉💉💉💉 အရင်ကကာကွယ်ဆေး ကို နှစ်ကြိမ်ထိုးပြီးသူတွေရဲ့ ရှိပြီးသား ကာကွယ်ဆေးအစွမ်းမကျသွားအောင် ခန္ဓာကိုယ်ထဲမှာ တိုက်ပွဲဝင်ဖို့အသင့်ဖြစ်အောင် လေ့ကျင့်တဲ့သဘောနဲ့ ထပ်ပြီးBooster Dose ကို တတိယအကြိမ်(1st booster) သာမက အခု စတ္ထုထအကြိမ် (2nd booster) ပါ တခြားနိုင်ငံတွေမှာထိုးနေကြပြီဖြစ်ပါတယ်။…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *