All Articlesကလေးကျန်းမာရေးစားသောက်မှုပုံစံမိခင်နှင့်ကလေးကျန်းမာရေးအလှအပနှင့်နေထိုင်စားသောက်မှုပုံစံ

ကလေးများအတွက် ဆိတ်နို့၏ ပိုမိုကောင်းမွန်သော အကျိုးကျေးဇူး ၃ ချက်

1 Mins read

ကလေးများအတွက် ဆိတ်နို့၏ ပိုမိုကောင်းမွန်သော အကျိုးကျေးဇူး ၃ ချက်

နို့ သောက်ပါလို့ပြောလိုက်ရင် တော်တော်များများက နွားနို့ကိုပဲ အလွယ်တကူ သတိရတက်ကြတယ်။ လွယ်လွယ်ကူကူ ပေါပေါများများလည်း ဝယ်လို့ရနိုင်တာကို… ဆိတ်နို့က နွားနို့ထက် ပိုပြီးအာဟာရဓာတ်တွေ ပါဝင်တယ်ဆိုတာ လက်ခံထားကြပေမယ့် လက်ဆတ်တဲ့ ဆိတ်နို့ကို လွယ်လွယ်ကူကူ ရနိုင်ဖို့က မလွယ်လှပါဘူး…

တကယ်လည်း ဆိတ်နို့မှာ နွားနို့ထက် ပိုမိုပြည့်စုံတဲ့ အာဟာရဓာတ်တွေ ပါဝင်ပါတယ်။ ဆိတ်နို့ရဲ့ နွားနို့ထက် ပိုမိုကောင်းမွန်တဲ့ အကျိုးကျေးဇူးတွေအများကြီးထဲကမှ ကလေးတွေအတွက် အဓိက အကျိုးကျေးဇူး ၃ ချက်အကြောင်း ပြောပြချင်ပါတယ်။

၁ ။ လွယ်ကူစွာ အစာချေဖျက်နိုင်ခြင်း

ဆိတ်နို့နဲ့ နွားနို့ရဲ့ အဆီပါဝင်မှုခြင်းတူပေမယ့် ဆိတ်နို့မှာပါဝင်တဲ့ အဆီတွေက နွားနို့မှာပါဝင်တဲ့ အဆီတွေထက် ပိုပြီးသေးငယ်ပါတယ်။ ဒါကြောင့်မို့ ဆိတ်နို့အဆီကို ခနာကိုယ်ကနေ အလွယ်အတူ ချေဖျက်နိုင်တာပဲဖြစ်ပါတယ်။

ဆိတ်နို့က အစာအိမ်ထဲရောက်သွားတဲ့အခါ နူးညံ့ပျော့ပြောင်းတဲ့ နို့ခဲလေးတွေအဖြစ် ပြောင်းလဲသွားလို့ ကလေးတွေရဲ့ ဝမ်းဗိုက်ကို သက်သောင့်သက်ဖြစ်စေပါတယ်။ ရလာဒ်အနေနဲ့ကတော့ ကလေးတွေမှာ အစာမကြေလို့ ဗိုက်အောင့် ဗိုက်နာတာတွေမဖြစ်တော့ပါဘူး။ နှစ်ခြိုက်စွာအိပ်ပျော်စေပါတယ်။

၂ ။ အာဟာရဓာတ်တွေကို ပိုမိုစုပ်ယူနိုင်သည်

ဆိတ်နို့၏ ပရိုတိန်းနှင့် အဆီဓာတ်များက လွယ်ကူစွာချေဖျက်နိုင်သောကြောင့် ကလေးငယ်များ၏ ဦးနှောက်နှင့် ခနာကိုယ် ကြီးထားဖွ့ံ့ဖြီုးဖို့အတွက် လိုအပ်သော အာဟာရများကို ပြည့်ဝစွာ စုပ်ယူနိုင်သည်။ ထို့ကြောင့် ကလေးငယ်များ၏ ဦးနှောက်နှင့် ခနာကိုယ် ကြီးထားဖွ့ံ့ဖြီုးဖို့အတွက် ဆိတ်နို့မှ ကူညီပေးနိုင်သည်။

၃။ ဓာတ်မတည့်ဖြစ်ခြင်းကို လျှော့ချပေးသည်။

ဆိတ်နို့တွင် ဓာတ်မတည်ဖြစ်ခြင်းကို ဖြစ်စေနိုင်သော ပရိုတင်းဓာတ်များ ပါဝင်မှုနည်းပါးသည်။ ဆိတ်နို့တွင် Beta Lactoglobulin နှင့် Alpha S1 casine ကဲ့သိသော ဓာတ်မတည့်ခြင်းကို ဖြစ်စေနိုင်သော ပရိုတင်းဓာတ်များနည်းပါစွာပါဝင်သောကြောင့် ဝမ်းလျှောခြင်း၊ ဝမ်းမာခြင်း၊ အနီ အဖုအပိမ့် များဖြစ်ခြင်းကို လျော့ချပေးနိုင်သည်။

Related posts
စားသောက်မှုပုံစံအလှအပနှင့်နေထိုင်စားသောက်မှုပုံစံ

ခုခံအားအမြန်ဆုံးတက်စေမယ့် အစားအသောက်(၁၀)မျိုး - Resistance Foods

1 Mins read
ခန္ဓာကိုယ်ရဲ့ ကိုယ်ခံအားစနစ် ကို အမြန်ဆုံးပြန်လည်မြှင့်တင်ပေးနိုင်မယ့် အစားအသောက်များ (Resistance Foods) တွေကတော့… (1)ကြက်သွန်ဖြူ ကြက်သွန်ဖြူမှာပါဝင်တဲ့ Allicin ဆိုတဲ့ဒြပ်ပေါင်းဟာ ကူးစက်ရောဂါများနဲ့ ဘက်တီးရီးယားအချို့ကိုတိုက်ဖျက်နိုင်ပါတယ်။ (2)ချင်း ချင်းမှာပါဝင်တဲ့ Gingerol လို့ခေါ်တဲ့ဒြပ်ပေါင်းကတော့ ရောင်ရမ်းမှုကိုသက်သာစေပြီး ဓာတ်တိုးဆန့်ကျင်ဂုဏ်သတ္တိများပါဝင်ပါတယ်။ (3)ချဉ်သောအသီး Vitamin…
ကျန်းမာရေး( အ )စားသောက်မှုပုံစံအလှအပနှင့်နေထိုင်စားသောက်မှုပုံစံ

နေ့စဉ်ရက်ဆက်အရက်သောက်ခြင်း - Drinking Alcohol Everyday

1 Mins read
အရက် ( Alcohol )ကို နေ့စဉ်သောက်ခြင်းဟာ စိတ်ပိုင်းဆိုင်ရာနှင့် ရုပ်ပိုင်းဆိုင်ရာ ကျန်းမာရေးကို ရေတိုမှာရော၊ ရေရှည်မှာပါ ဆိုးရွားစွာ ထိခိုက်စေနိုင်ပါတယ်။ အရက်ဟာ ခန္ဓာကိုယ်အပေါ် ရှုပ်ထွေးသောအကျိုးသက်ရောက်မှုများရှိပြီး နှလုံး၊ ကျောက်ကပ်၊ အစာအိမ်နှင့် အူလမ်းကြောင်း၊ သွေးကြောစနစ်နှင့် အသည်းကဲ့သို့သော အင်္ဂါများနှင့်…
ကျန်းမာရေး( က-အ )စားသောက်မှုပုံစံအလှအပနှင့်နေထိုင်စားသောက်မှုပုံစံ

ထမင်းများများစားခြင်း (Excessive Carbohydrate Intake)

1 Mins read
ထမင်းနဲ့ဟင်းဆိုတာ မြန်မာလူမျိုးတိုင်းရဲ့ အဓိကအစားအစာတစ်မျိုးဖြစ်ပါတယ်။ ဒါပေမယ့် ထမင်းကိုအဓိကထားစားကြတာများပါတယ်။ ဒီလိုထမင်းကိုသာအဓိကထား စားကြတဲ့အတွက် ကျန်းမာရေးရှုထောင့်အရ ကောင်းကျိုးများလည်းရှိသလို ဆိုကျိုးများကိုလည်းသိထားသင့်ပါတယ်။ ကောင်းကျိုးများကတော့… (၁) လိုအပ်သောကာဗိုဟိုက်ဒရိတ်အတွက် ကောင်းမွန်သာအစားအစာ ထမင်းဟာ ကာဗွန်ဟိုက်ဒရိတ်ကြွယ်ဝစွာပါဝင်ပြီး ခန္ဓာကိုယ်အတွက် မရှိမဖြစ်လိုအပ်တဲ့စွမ်းအင်ကိုထောက်ပံ့ပေးပါတယ်။ (၂)အဆီပါဝင်မှုနည်းပါးခြင်း ထမင်းရဲ့သဘာဝကိုက အဆီပါဝင်မှုနည်းတဲ့အတွက် အဆီများတဲ့အစားအစာများကို…