ကျန်းမာရေး( က-အ )စားသောက်မှုပုံစံအလှအပနှင့်နေထိုင်စားသောက်မှုပုံစံ

ထမင်းများများစားခြင်း (Excessive Carbohydrate Intake)

1 Mins read

ထမင်းနဲ့ဟင်းဆိုတာ မြန်မာလူမျိုးတိုင်းရဲ့ အဓိကအစားအစာတစ်မျိုးဖြစ်ပါတယ်။

ဒါပေမယ့် ထမင်းကိုအဓိကထားစားကြတာများပါတယ်။ ဒီလိုထမင်းကိုသာအဓိကထား စားကြတဲ့အတွက် ကျန်းမာရေးရှုထောင့်အရ ကောင်းကျိုးများလည်းရှိသလို ဆိုကျိုးများကိုလည်းသိထားသင့်ပါတယ်။

ကောင်းကျိုးများကတော့…

(၁) လိုအပ်သောကာဗိုဟိုက်ဒရိတ်အတွက် ကောင်းမွန်သာအစားအစာ

ထမင်းဟာ ကာဗွန်ဟိုက်ဒရိတ်ကြွယ်ဝစွာပါဝင်ပြီး ခန္ဓာကိုယ်အတွက် မရှိမဖြစ်လိုအပ်တဲ့စွမ်းအင်ကိုထောက်ပံ့ပေးပါတယ်။

(၂)အဆီပါဝင်မှုနည်းပါးခြင်း

ထမင်းရဲ့သဘာဝကိုက အဆီပါဝင်မှုနည်းတဲ့အတွက် အဆီများတဲ့အစားအစာများကို ရှောင်ကြဉ်ရသူတွေအတွက် အထူးသင့်လျော်ပါတယ်။

(၃)လိုအပ်သောအာဟာရကိုထောက်ပံ့ပေးခြင်း

ဆန်အမျိုးအစားပေါ်မူတည်ပြီး အာဟာရဓာတ်ကွာခြားမှုရှိပေမယ့် ခန္ဓာကိုယ်အတွက်လိုအပ်တဲ့ အမျှင်ဓာတ်၊ ဗီတာမင်ဘီ နဲ့ သတ္တုဓာတ်တိုအဓိကပါဝင်ပါတယ်။

(၄) Gluten ပရိုတင်း မပါဝင်ခြင်း

ထမင်းဟာသဘာဝအတိုင်း Gluten ပရိုတင်း လိုခေါ်တဲ့အသားဓါတ်မပါဝင်တဲ့အတွက် Gluten နဲ့ဓါတ်မတည့်တဲ့အူသိမ်ရောဂါ တစ်မျိုးဖြစ်တဲ့ Celiac Disease ခံစားနေရသူများအတွက် အကောင်းဆုံးရွေးချယ်မှုလည်းဖြစ်ပါတယ်။

(၅)အစာကြေလွယ်ခြင်း

အထူးသဖြင့် ဆန်လုံးညိုကဲ့သိုသော ဆန်အမျိုးအစားများမှာ အမျှင်ဓာတ်ကြွယ်ဝစွာပါဝင်တဲ့အတွက် အစာချေဖျက်ခြင်းကိုအထောက်အကူဖြစ်စေပြီး အူလမ်းကြောင်းရဲ့လုပ်ဆောင်မှုကိုကောင်းမွန်စေပါတယ်။

ဆိုးကျိုးများအနေနဲ့ကတော့…

(၁)သကြားဓါတ်ပါဝင်မှုနှုန်းမြင့်မားခြင်း

ပေါ်ဆန်းမွှေးကဲ့သိုသော ဆန်ဖြူတွေမှာ သကြားဓာတ်ပါဝင်မှုမြင့်မားတဲ့အတွက် သွေးတွင်းသကြားဓာတ်ကိုမြင့်တက်စေပါတယ်။ ဒါကြောင့် ဆီးချိုသွေးချိုဖြစ်နိုင်ခြေကို မြင့်တက်စေနိုင်တဲ့အတွက် ဆီးချိုသွေးချိုရောဂါခံစားနေရသူများကတော့ ဆင်ခြင်စားသောက်ရမှာဖြစ်ပါတယ်။

(၂)ကိုယ်အလေးချိန်တိုးစေနိုင်ခြင်း

ကိုယ်လက်လှုပ်ရှားမှုမရှိ၊ အခြားသော အဟာရပြည့်ဝတဲ့အစားအစာတွေနဲ့မျှတအောင် မစားဘဲ ထမင်းအများကြီးစားမယ်ဆိုရင် ကိုယ်အလေးချိန်သိသိသာသာတိုးစေနိုင်ပါတယ်။

(၃ )အာဆင်းနစ်အဆိပ်ဓာတ်

ဆန်တိုင်းမှာမပါဝင်ပေမယ့် စိုက်ပျိုးမြေပေါ်မူတည်ပြီး အာဆင်းနစ်အဆိပ်သင့်တာမျိုးလည်းရှိနိုင်ပါတယ်။

ဒါကြောင့် myDoctor ရဲ့ ချစ်ပရိသတ်ကြီးတိုလည်း ထမင်းအပါအဝင် ကိုယ်နေ့စဉ် စားသောက်နေရတဲ့ အစားအစာတွေကို အာဟာရပြည့်ဝဖို့ မျှတစွာစားသောက်ကြဖို့ အကြံပေးနှိုးဆော်လိုက်ပါရစေရှင်။

#myDoctor #teleMedicine #Rice #Carbohydrate

Related posts
စားသောက်မှုပုံစံအခြားရောဂါများ

ဓာတ်မတည့်ခြင်းကို ဖြစ်စေနိုင်သော အစားအစာ များ

1 Mins read
အမျိုးမျိုးသော အစားအစာ များဟာ အချို့သူတွေမှာ ဓာတ်မတည့်မှုဖြစ်စေနိုင်တဲ့ အလားအလာရှိပါတယ်။ အချို့ သောအစားအစာများတွင်ပါရှိသော ပရိုတင်းဓာတ်များကို ကိုယ်ခံအားစနစ်က ပုံမှန်မဟုတ်စွာ တုံ့ပြန်တဲ့အခါ အစားအစာနှင့် ဓာတ်မတည့်မှု ဖြစ်ပေါ်တတ်ပါတယ်။ အဖြစ်များတဲ့ ဓာတ်မတည့်ခြင်းရဲ့ လက္ခဏာများ – ပါးစပ် တစ်ဝိုက် ယားယံခြင်း၊…
စားသောက်မှုပုံစံသွေးတိုးနှင့်နှလုံးရောဂါအထွေထွေရောဂါများအလှအပနှင့်နေထိုင်စားသောက်မှုပုံစံအသည်းအားဆေးများ

အရက် ဘယ်လောက်သောက်သောက် မမူးတဲ့သူတွေမှာ ဝှက်ဖဲရှိနေလား ?

1 Mins read
လူတွေက အရက် ကိုခံနိုင်ရည်ရှိတယ် (သို့) အရက်ဘယ်လောက်သောက်သောက် မမူးဘူးဆိုရင် ကောင်းတဲ့အရာ ဆိုပြီး မကြာခဏတွေးတတ်ကြပါတယ်။ လူငယ်လူရွယ်တွေမှာဆိုရင်လည်း အဲ့လိုလူကို များများပိုသောက်ဖို့ အားပေးတတ်ကြပြီး ဘယ်လောက်သောက်သောက် မမူးတဲ့အတွက်လည်း ချီးမွမ်းတတ်ကြပါတယ်။ အရက်ကို ဘယ်လောက်သောက်သောက် မမူးတဲ့သူတွေဟာ သူများတွေထက်ယှဉ်ရင် အရက်ကို ပမာဏများများ…
စားသောက်မှုပုံစံသွေးတိုးနှင့်နှလုံးရောဂါအလှအပနှင့်နေထိုင်စားသောက်မှုပုံစံ

သရက်သီးဆားရေစိမ် ရဲ့ ကောင်းကျိုး၊ ဆိုးကျိုး

1 Mins read
သရက်သီးဆားရေစိမ် ဟာ ထမင်းမြိန်စေတဲ့ မြန်မာ့ရိုးရာ တို့စရာတစ်မျိုးပါ။ ဒါပေမယ့် သရက်သီးစဆားရေစိမ်စားခြင်းဟာတကယ်ပဲကျန်မာရေးနဲ့ညီညွတ်သလား ? အကျိုးကျေးဇူးတွေရောရှိနေမလားဆိုတာလေ့လာကြည့်လိုက်ရအောင် သရက်သီးဆားရေစိမ်ဟာ Probiotics ကြွယ်ဝတဲ့စားစရာတစ်မျိုးပါ။ ဒါကြောင့်သရက်သီးဆားရေစိမ်ကိုစားချင်းအားဖြင့် ဝမ်းချုပ်ခြင်းကင်းကာ ဝမ်းမှန်စေပြီး အစာအိမ်နှင့်အူလမ်းကြောင်းအတွက်များစွာအကျိုးကျေးဇူးရှိပါတယ်။ သရက်သီးဆားရေစိမ် ဟာ ဗီတာမင် C နှင့် Antioxidant…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *