စားသောက်မှုပုံစံအလှအပနှင့်နေထိုင်စားသောက်မှုပုံစံ

ခုခံအားအမြန်ဆုံးတက်စေမယ့် အစားအသောက်(၁၀)မျိုး – Resistance Foods

1 Mins read

ခန္ဓာကိုယ်ရဲ့ ကိုယ်ခံအားစနစ် ကို အမြန်ဆုံးပြန်လည်မြှင့်တင်ပေးနိုင်မယ့် အစားအသောက်များ (Resistance Foods) တွေကတော့…

(1)ကြက်သွန်ဖြူ

ကြက်သွန်ဖြူမှာပါဝင်တဲ့ Allicin ဆိုတဲ့ဒြပ်ပေါင်းဟာ ကူးစက်ရောဂါများနဲ့ ဘက်တီးရီးယားအချို့ကိုတိုက်ဖျက်နိုင်ပါတယ်။

(2)ချင်း

ချင်းမှာပါဝင်တဲ့ Gingerol လို့ခေါ်တဲ့ဒြပ်ပေါင်းကတော့ ရောင်ရမ်းမှုကိုသက်သာစေပြီး ဓာတ်တိုးဆန့်ကျင်ဂုဏ်သတ္တိများပါဝင်ပါတယ်။

(3)ချဉ်သောအသီး

Vitamin C ပါဝင်တဲ့အသီးတော်တော်များများဟာ ကိုယ်ခံအားစနစ်ကိုပိုမိုကောင်းမွန်အောင်ထောက်ပံ့ပေးပါတယ်။

(4)ဘယ်ရီသီး

ဘယ်ရီသီးမှာကတော့ ဓာတ်တိုးဆန့်ကျင်ဂုဏ်သတ္တိကြွယ်ဝစွာပါဝင်ပြီး အိုမင်းရင့်ရော်မှုနဲ့

ခန္ဓာကိုယ်တွင်း အန္တရာယ်ရှိတဲ့ဓာတ်ပစ္စည်းမျာ းထုတ်လုပ်မှုမှကာကွယ်ပေးပါတယ်။

(5)ဟင်းရွက်စိမ်း

အထူးသဖြင့် သံဓာတ်နဲ့ ဗီတာမင်စီ ကဲ့သို့ ဗီတာမင်နဲ့သတ္ထုဓာတ်များပါဝင်ပြီး ခန္ဓာကိုယ်ရဲ့

ခုခံအားစနစ်တည်ဆောက်ရေးမှာများစွာအထောက်ကူပြုပါတယ်။

(6)အခွံမာသီးနှင့်အစေ့အဆံ

ဗီတာမင်အီး ကြွယ်ဝစွာပါဝင်ပြီး ကိုယ်ခံအားစနစ်ကိုမြှင့်တင်ပေးနိုင်ပါတယ်။

(7)ဒိန်ချဉ်

ဒိန်ချဉ်မှာ Probiotics လို့ခေါ်တဲ့ အကျိုးပြုဘက်တီးရီးယားများပါဝင်ပြီး ရောဂါပိုးများကိုခုခံကာကွယ်ရာမှာ အဓိကအခန်းကဏ္ဍမှလုပ်ဆောင်ပေးပါတယ်။

(8)နနွင်း

Curumin ဒြပ်ပေါင်းပါဝင်တဲ့အတွက် ချင်းကဲ့သို့အလားတူ ရောင်ရမ်းခြင်းကိုသက်သာစေပြီး

ဓာတ်တိုးဆန့်ကျင်ဂုဏ်သတ္တိရှိပါတယ်။

(9)မှို

Beta-glucans လို့ခေါ်တဲ့အမျှင်ဓာတ်တစ်မျိုးပါဝင်လို့ မှိုဟာလည်း ကိုယ်ခံအားစနစ်ကိုမြှင့်တင်

ပေးနိုင်ပါတယ်။

(10) လက်ဖက်စိမ်း

Catechin လို့ခေါ်တဲ့သဘာဝဓာတ်ပစ္စည်းပါဝင်ပြီး ဓာတ်တိုးဆန့်ကျင်ဂုဏ်သတ္တိနဲ့အတူ

ကိုယ်ခံအားစနစ်ကိုထောက်ပံ့ပေးပါတယ်။

myDoctor ရဲ့ ချစ်ပရိသတ်ကြီးတို့လည်း ဒီလိုကျန်းမာရေးအတွက်အထောက်ကူပြုတဲ့အစားအသောက်တွေကို စားပေးဖို့မမေ့ကြနဲ့ဦးနော်

ယခုလိုဗဟုသုတရစရာအကြောင်းအရာတွေကို https://www.facebook.com/myDoctorMyanmar facebook channel နှင့် www.mydoctor.com.mm မှာအမြဲမပြတ်ဝင်ရောက်လေ့လာဖတ်ရှုနိုင်ပါတယ်။

#myDoctor

#teleMedicine #ResistanceFoods

Related posts
ကျန်းမာရေး( အ )စားသောက်မှုပုံစံအလှအပနှင့်နေထိုင်စားသောက်မှုပုံစံ

နေ့စဉ်ရက်ဆက်အရက်သောက်ခြင်း - Drinking Alcohol Everyday

1 Mins read
အရက် ( Alcohol )ကို နေ့စဉ်သောက်ခြင်းဟာ စိတ်ပိုင်းဆိုင်ရာနှင့် ရုပ်ပိုင်းဆိုင်ရာ ကျန်းမာရေးကို ရေတိုမှာရော၊ ရေရှည်မှာပါ ဆိုးရွားစွာ ထိခိုက်စေနိုင်ပါတယ်။ အရက်ဟာ ခန္ဓာကိုယ်အပေါ် ရှုပ်ထွေးသောအကျိုးသက်ရောက်မှုများရှိပြီး နှလုံး၊ ကျောက်ကပ်၊ အစာအိမ်နှင့် အူလမ်းကြောင်း၊ သွေးကြောစနစ်နှင့် အသည်းကဲ့သို့သော အင်္ဂါများနှင့်…
ကျန်းမာရေး( က-အ )စားသောက်မှုပုံစံအလှအပနှင့်နေထိုင်စားသောက်မှုပုံစံ

ထမင်းများများစားခြင်း (Excessive Carbohydrate Intake)

1 Mins read
ထမင်းနဲ့ဟင်းဆိုတာ မြန်မာလူမျိုးတိုင်းရဲ့ အဓိကအစားအစာတစ်မျိုးဖြစ်ပါတယ်။ ဒါပေမယ့် ထမင်းကိုအဓိကထားစားကြတာများပါတယ်။ ဒီလိုထမင်းကိုသာအဓိကထား စားကြတဲ့အတွက် ကျန်းမာရေးရှုထောင့်အရ ကောင်းကျိုးများလည်းရှိသလို ဆိုကျိုးများကိုလည်းသိထားသင့်ပါတယ်။ ကောင်းကျိုးများကတော့… (၁) လိုအပ်သောကာဗိုဟိုက်ဒရိတ်အတွက် ကောင်းမွန်သာအစားအစာ ထမင်းဟာ ကာဗွန်ဟိုက်ဒရိတ်ကြွယ်ဝစွာပါဝင်ပြီး ခန္ဓာကိုယ်အတွက် မရှိမဖြစ်လိုအပ်တဲ့စွမ်းအင်ကိုထောက်ပံ့ပေးပါတယ်။ (၂)အဆီပါဝင်မှုနည်းပါးခြင်း ထမင်းရဲ့သဘာဝကိုက အဆီပါဝင်မှုနည်းတဲ့အတွက် အဆီများတဲ့အစားအစာများကို…
ကျန်းမာရေး( အ )အလှအပနှင့်နေထိုင်စားသောက်မှုပုံစံ

အိပ်နေချိန် ဘီလူးစီးခြင်း ( Sleep Paralysis )

1 Mins read
အရပ်အခေါ် ဘီလူးစီးတယ်ဆိုတာ အိပ်တစ်ဝက်နိုးတစ်ဝက် ဒါမှမဟုတ် နိုးနေချိန်မှာ စကားပြောမရ၊ လှုပ်ရှားမရ ဖြစ်တာမျိုးကို ဆိုလိုတာပါ။ တစ်ခါတစ်ရံ စက္ကန့်ပိုင်းသာကြာတတ်ပေမယ့် တစ်ခါတစ်ရံမှာ မိနစ်ပိုင်းအထိကြာမြင့်တတ်ပါတယ်။ အိပ်စက်ခြင်းစက်ဝန်းရဲ့ ပထမအဆင့်ဖြစ်တဲ့ REM လိုခေါ်တဲ့ လုံးလုံးလျားလျားအိပ်မပျော်သေးတဲ့အဆင့်မှာ ဘီလူးစီးတာကအဖြစ်များပါတယ်။ ဦးနှောက်ဟာ အိပ်မက်ကြောင့် ခန္ဓာကိုယ်လှုပ်ရှားမှုမရှိစေရန်…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *