ခ်က္ကေလးေႂကြခ်ိန္တန္ ပံုမွန္ဂ႐ုစိုက္ႏိုင္ေစဖို႔

ေမြးကင္းစကေလးမ်ားရဲ့ခ်က္မွာ မိခင္နဲ႔ဆက္သြယ္တဲ့ခ်က္ႀကိဳးကိုျဖတ္ၿပီးတဲ့အခါ ခ်က္ႀကိဳးအပိုင္းအစကေလး က်န္ေနခဲ့ပါတယ္။ ဒီခ်က္ႀကိဳးအပိုင္းေလးဟာ ပထမတစ္ရက္ႏွစ္ရက္မွာ စိုတိုတိုေလးျဖစ္ေနၿပီး တစ္ျဖည္းျဖည္းမည္းေျခာက္လာၿပီးေနာက္ေႂကြက်သြားမွာပဲ ျဖစ္ပါတယ္။
အဲ.. ဒီလိုအခ်ိန္မွာ ခ်က္ကိုသန္႔႐ွင္းစြာမထားတဲ့အခါမွာ ခ်က္ႀကိဳးေနရာမွတစ္ဆင့္ ပိုးဝင္ၿပီး အသက္အႏၲရာယ္စိုးရိမ္ရတဲ့အထိ ဒုကၡေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ခ်က္ႏွင့္ခ်က္ႀကိဳးသန္႔႐ွင္းေရးကို ေရးသားတင္ျပလိုက္ပါတယ္။

ခ်က္ႀကိဳးအပိုင္းကေလးဟာ ေမြးဖြားၿပီ ၃ရက္မွ ႏွစ္ပတ္ (၁၄ရက္) အတြင္းေႂကြက်တတ္ပါတယ္။ ဒီၾကားထဲမေႂကြခင္အခ်ိန္ေလးမွာ ခ်က္ကိုသန္႔႐ွင္းေအာင္ ဂ႐ုစိုက္ဖို႔လိုအပ္ပါတယ္။

၁။ ဘာမွ (ဘာမွ) မထည့္ပါနဲ႔

ၾကားဖူးနားဝအယူအဆအလြဲေတြအၾကား မိခင္တို႔ဗ်ာမ်ားၿပီး နႏြင္းသိပ္ျခင္း၊ အရက္ပ်ံေလာင္းျခင္း၊ ေဆးမီးတိုမ်ားထည့္ျခင္း ျပဳမိမယ္ဆိုရင္ ပိုးဝင္ျခင္း၊ အနာက်က္ေႏွးျခင္းစသည္တို႔ျဖစ္ေပၚလာၿပီး အသက္အႏၲရာယ္ကိုထိခိုက္ႏိုင္ပါတယ္။

၂။ ခ်က္ႀကိဳးေလးေျခာက္ေသြ႔ေနပါေစ

ခ်က္ကေလးကို စိုစြတ္ျခင္း အညစ္အေၾကးေပေရျခင္း႐ွိပါက ခ်က္ခ်င္းသန္႔စင္ေပးပါ။ ေျခာက္ေသြ႔ျခင္းဟာ ခ်က္ႀကိဳးျမန္ျမန္ဆန္ဆန္ေႂကြျခင္းကို အားေပးေစမွာပါ။

၃။ ေရပတ္ေလာက္တိုက္ရင္ လံုေလာက္ပါၿပီ။

အခ်ိဳ႕မိဘမ်ားဟာ စိတ္ေလာၿပီး ေရျမန္ျမန္ခ်ိဳးေပးခ်င္တတ္ၾကပါတယ္။ ဒီလိုခ်က္ႀကိဳးမေႂကြခင္မွာေတာ့ ေတာ္ရံုေရပတ္တိုက္ျခင္းအျပင္ပို၍မျပဳလုပ္သင့္ပါဘူး။

၄။ သန္႔႐ွင္းေသာေရ

ခ်က္ႀကိဳးဖုေလးဟာ စိုစြတ္ကပ္ေစးေနတဲ့အတြက္သန္႔႐ွင္းခ်င္တယ္ဆိုရင္ သန္႔႐ွင္းေသာေရ၊ ေရက်က္ေအးကဲ့သို႔ ပြက္ပြက္ဆူေအာင္က်ိဳၿပီးမွအေအးခံထားေသာေရျဖင့္သာ သန္႔႐ွင္းေပးပါ။

၅။ မိခင္ႏို႔ရည္

မိခင္ႏို႔ရည္ရဲ႕ အံ့မခန္း အစြမ္းေတြထဲမွာ ပိုးမႊားမ်ားအႏၲရာယ္မွကာကြယ္ႏိုင္စြမ္းလဲ႐ွိတယ္အတြက္ ခ်က္ကေလး စီးကပ္စိုစြတ္ေနတဲ့အခါ မိခင္ႏို႔ရည္အနည္းငယ္ညႇစ္ခ်၍လည္း သန္႔စင္ေပးႏိုင္ပါတယ္။

အကယ္၍မ်ား ကေလး၍ခ်က္ဟာ

၁။ နီရဲ ေရာင္ရမ္းၿပီးပူေနမယ္ဆိုရင္

၂။ ဝါဝါစိမ္းစိမ္း ျပည္ေတြ႐ွိေနရင္

၃။ အနံ႔ဆိုးဆိုးမ်ားထြက္ေနရင္

၄။ ကေလးငယ္မွာ အထက္ပါမ်ားႏွင့္တကြ အဖ်ားတြဲလ်က္႐ွိေနမယ္ဆိုရင္ေတာ့ နီးစပ္ရာက်န္းမာေရးဌာနမွာ ျပသၿပီး ကုသမႈခံယူသင့္ပါတယ္။

ေမတၱာျဖင့္

စိုင္းျမတ္သူ