ေသြးတြင္းအဆီဓာတ္မ်ားေနၿပီလား

ကြၽန္ေတာ္တို႔ရဲ႕ခႏၶာကိုယ္ဟာ စားသမ်ွအစာအာဟာရေတြကို တစ္ေန႔တာ လႈပ္႐ွားသြားလာမႈအတြက္ စြမ္းအင္အျဖစ္အသံုးခ်ၿပီး ပိုလ်ွံလာတဲ့ ကယ္လိုရီေတြကို အဆီအျဖစ္နဲ႔သိမ္းထားလိုက္ပါတယ္။ ေန႔တိုင္းေန႔တိုင္း တစ္ေန႔တာလိုအပ္ခ်က္ထက္ အစားေတြအမ်ားႀကီးစားမိၿပီတိုရင္ေတာ့ ေသြးတြင္းမွာအဆီဓာတ္ေတြမ်ားလာေတာ့တာပါပဲ။ ေသြးတြင္းမွာ အဆီဓာတ္မ်ားျခင္းဟာ ေရာဂါလကၡဏာမျပပါဘူး။ တိတ္တိတ္ကေလး လူကုိဒုကၡေပးရင္း အခ်ိန္တန္တဲ့အခါမွ ႏွလံုးေရာဂါ၊ ေလျဖတ္ျခင္း စတဲ့ေဝဒနာဆိုးေတြဆီကို ဦးေဆာင္ေခၚယူသြားတတ္ပါတယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္ မိမိကုိယ္မိမိ ဝတယ္လို႔ထင္ရင္၊ အဆီႏွင့္အစားအေသာက္ပံုမွန္ထက္ပိုစားမိေနတယ္လို႔ထင္ရင္ ေသြးတြင္းအဆီစစ္ေဆးသင့္ပါတယ္။ ေသြးစစ္ၿပီးတဲ့အခါမွာ သင့္ရဲ႕အေျဖလႊာစာရြက္မွာ အဓိက ၾကည့္ရမယ့္အေျဖသံုးခုကေတာ့

(၁) LDL

(၂) HDL

(၃) Triglycerides တို႔ပဲျဖစ္ပါတယ္။

(၁) LDL သို႔မဟုတ္ မေကာင္းေသာကိုလက္စထေရာ အဆီဓာတ္

LDLမ်ားေနၿပီဆိုရင္ေတာ့ သင့္ကိုဆရာဝန္က ကိုလက္စထေရာ အဆီဓာတ္မ်ားေနၿပီလို႔ေျပာပါလိမ့္မယ္။ ဒီLDLအဆီဓာတ္ဟာမေကာင္းတဲ့အဆီဓာတ္ျဖစ္ၿပီး ႏွလံုး၊ေသြးတိုးနဲ႔ေလျဖတ္ျခင္းကိုျဖစ္ေစတဲ့ အဓိကဇာတ္ေကာင္ လို႔လဲေျပာႏိုင္ပါတယ္။

(၂) HDL သို႔မဟုတ္ ေကာင္းေသာအဆီ

အဆီဆိုေပမယ့္ ခႏၶာကိုယ္ကိုအက်ိဳးျပဳတဲ့ အဆီေတြလည္း႐ွိပါေသးတယ္ယ သူတို႔ကိုေတာ့ HDL (High Density Lipoprotein) လို႔ေခၚပါတယ္။ သူကေတာ့မေကာင္းတဲ့အဆီ LDLေတြ ေသြးေၾကာထဲမွာစုပံုၿပီးေသြးေၾကာခဲျခင္းမျဖစ္ရေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ HDL ေကာင္းတဲ့အဆီေတြဟာ သံလြင္ဆီ၊ ပဲပုတ္ဆီ၊ ငါးႀကီဆီ၊ ေထာပတ္သီး၊ ေျမပဲစေသာ အေစ့အဆံမ်ားမွာ ပါဝင္ပါတယ္။

(၃) Triglycerides ထ႐ိုင္ဂလစ္စ႐ိုက္

ထ႐ိုင္ဂလစ္စ႐ိုက္ဟာလည္း အႏၲရာယ္႐ွိတဲ့အဆီတစ္မ်ိဳးပဲျဖစ္ပါတယ္။ Triglyceridesကို စြမ္းအင္အျဖစ္ခႏၶာကိုယ္ကအသံုးျပဳပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ အစားအေသာက္ဟာ ကိုယ္လက္လႈပ္႐ွားမႈထက္မ်ားၿပီး စြမ္းအင္အျဖစ္သံုးစရာလုပ္ငန္းမ႐ွိေတာ့တဲ့အခါ ပိုလ်ွံတဲ့ ထ႐ိုင္ဂလစ္စ႐ိုက္အဆီေတြဟာ ေသြးေၾကာထဲမွာလွည့္ပတ္ၿပီး ႏွလံုးေရာဂါ၊ ေလျဖတ္ျခင္းတို႔ကိုအစပ်ိဳးေစပါတယ္။

ဒါ့ေၾကာင့္ မိမိကိုယ္ကို အဆီစားမ်ားတယ္၊ တစ္ေန႔တာကိုယ္ခႏၶာလႈပ္႐ွားမႈထက္ အစားအေသာက္ကမ်ားေနတယ္၊ ဝေနတယ္ထင္ရင္ေတာ့ မိမိတို႔ရဲ႕မိသားစုဆရာဝန္မ်ားနဲ႔တိုင္ပင္ၿပီး ေသြးစစ္ၾကည့္ၾကဖို႔အတြက္ တိုက္တြန္းလိုက္ပါတယ္။

ေမတၱာျဖင့္

စိုင္းျမတ္သူ