ကိုယ္၀န္ေဆာင္မိခင္မ်ား ေရွာင္ရွားသင့္သည္တဲ့ အစားအေသာက္မ်ား

ကိုယ္၀န္ေဆာင္ကာလဟာ၊ မိခင္နဲ႕ ကေလးအတြက္ ၊ အေရးႀကီးဆုံးအခ်ိန္ျဖစ္လုိ႕၊ အမွားမခံႏုိင္ပါဘူး။ အစားမေတာ္ တစ္လုတ္ ဆုိတာကုိ၊ အစားမွားရင္၊ မိခင္ေရာ ကေလးပါ အႏၱရာယ္ႀကီးပါတယ္။ က်န္းမာ အားရွိေစမဲ့အစာေတြ ေရြးခ်ယ္စားဖို႕ လုိအပ္သလုိ၊ မတည့္တဲ့ အစားေတြ ေဖ်ာ္ရည္ေတြကုိ၊ ေရွာင္ရွားဘုိ႕လည္း အေရးႀကီးပါတယ္။ တခ်ဳိ႕ကို အနည္း အက်ဥ္းေရွာင္ဘုိ႕၊ လုိအပ္သလုိ၊ တခ်ဳိ႕ကုိက်ေတာ့ လုံး၀ကို ေရွာင္ဘုိ႕ အေရးႀကီးပါတယ္။

ကိုယ္၀န္ေဆာင္ကာလမွာ မိခင္ေရာ သေႏၶသားပါ က်န္းမာမွ၊ ႀကီးထြားသန္မာတဲ့ ကေလး ေလးကုိ ေခ်ာေမာစြာ ေမြးဖြာလာႏိုင္မွာ ျဖစ္တယ္။ အဲဒါေၾကာင့္ က်န္းမာေရးနဲ႕ ညီညြတ္ေစဘုိ႕၊ ကိုယ္၀န္ေဆာင္မိခင္ေတြ အေနနဲ႕ေအာက္ပါတုိ႕ကုိ ေရွာင္က်ဥ္ႏုိင္ဘုိ႕ ေဖာ္ျပ လုိက္ပါတယ္။

(၁) ျပဒါးအပါမ်ားတဲ့ ငါးေတြ (high Mecrury fish)

ျပဒါးဆုိတာ အလြန္ျပင္းတဲ့ အဆိပ္အေတာက္ သတၱဳေလး heavy metal တစ္မ်ဳိးျဖစ္ၿပီး၊ ဘယ္ေလာက္ပမာဏေလးပဲ၊ ကိုယ္ခႏၡာထဲ၀င္ရင္ အႏၱရာယ္ မျဖစ္ႏုိင္ဘူးဆုိတာ ေသခ်ာ ေရရာတဲ့ ကိန္းဂဏန္းမရွိပါဘူး။ ဆုိလိုတာက နည္းနည္း၀င္၀င္ မ်ားမ်ား၀င္၀င္ အႏၱရာယ္ မျဖစ္ ဘူးဆုိတာ ေသခ်ာေရရာတဲ့ ကိန္းဂဏန္းေပးတာခ်ည္းပဲျဖစ္ပါတယ္။ ျပဒါးကုိ မသန္႕ရွင္းတဲ့ ေရျပင္ေတြမွာ၊အေတြ႕ရမ်ားပါတယ္။ အဲဒီလို ေရျပင္ေတြကရတဲ့၊ ငါးေတြနဲ႕ စားစရာေတြမွာ ျပဒါးကို မသန္႕ရွင္းတဲ့ ေရျပင္ေတြမွာ၊ အေတြ႕ရမ်ားပါတယ္။ အဲဒီလုိ ေရျပင္ေတြကရတဲ့ ငါးေတြနဲ႕ စားစရာေတြမွာ ျပဒါးအပါမ်ားရင္၊ အာ႐ုံေၾကာအဖြဲ႕၊ ကိုယ္ခံအားစနစ္နဲ႕ ေက်ာက္ကပ္လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြကုိ၊ ထိခိုက္ပ်က္စီးေစတယ္။

ေရထုညစ္ညမ္းေနတဲ့ ပင္လယ္ကရတဲ့၊ ငါးႀကီးသားေတြမွာ ျပဒါးေတြက၊ အမ်ားႀကီး ပါ၀င္တာေတြ႕ရတယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္ ၊ မိခင္ေလာင္းေတြအေနနဲ႕၊ ျပဒါးေတြပါ၀င္တဲ့ ငါးေတြကုိ ေရွာင္သင့္တယ္။ မေရွာင္ႏုိင္ရင္လည္း၊ တစ္လေနမွ တစ္ႀကိမ္ ႏွစ္ႀကိမ္ေလာက္ပဲ စားသင့္တယ္။ ျပဒါးအပါမ်ားတာေတြက၊ ငါးမန္း၊ တူနာငါး၊ ဓါးလုိႏႈတ္သီးရွည္ငါး swordfish၊ မက္ကရယ္ ပင္လယ္ငါး King Mackeral စတာေတြကုိ ေရွာင္ဘုိ႕လုိတယ္။ ဒါေပမဲ့ ငါးတုိင:္ ျပဒါး အပါမ်ားတာ မဟုတ္လုိ႕ အဲဒါေတြကလြဲရင္ က်န္ငါးေတြနဲ႕ေ ရခ်ုဳိငါးေတြကို အသင့္ အတင့္မွ အေတာ္အတန္ထိ စာေပးႏုိင္ပါတယ္။ ဘာလို႕လဲဆုိေတာ့၊ ကုိယ္၀န္ေဆာင္ကာလမွာ ျပဒါးအပါနည္းတဲ့ ငါးေတြကို တစ္ပတ္ ၂ ႀကိမ္စားေပးတာက မိခင္ေရာ၊ ကေလးေပါ က်န္းမာေစ ပါတယ္။ အုိမီဂါ ဖက္တီးအက္စစ္ေတြ၊ ၾကြယ္၀တဲ့အတြက္၊ ႀကီးထြားဆဲသေႏၶသား အတြက္ အေရးႀကီးတဲ့အဆီဓါတ္ ရရွိေစလုိ႕ ျဖစ္တယ္။

(၂) မက်က္တက်က္ ငါးနဲ႕ ငါးအသားလႊာ အစိမ္းလုိက္

ပင္လယ္ငါးေတြ ေမြးျမဴေရးငါးေတြ၊ ငါးအသားလႊာေတြ အခြံပါ ပင္လယ္ သတၱ၀ါေတြ၊ ကမာမုတ္ေကာင္ ဂဏန္း၊ စတာေတြကုိ အစိမ္းလုိက္(သုိ႕) မက်က္တက်က္ စားမယ္ဆုိရင္၊ ေရာဂါပုိးအမ်ဳိးမ်ဳိး ရေစပါတယ္။ ဥပမာ ၀မ္းေရာဂါပုိး ၀မ္းကိုက္ပုိးေတြနဲ႕ ကပ္ပါး ေကာင္သန္ေကာင္အမ်ဳိးမ်ဳိး ရေစပါတယ္။ ၀မ္းပ်က္၀မ္းေလွ်ာျဖစ္တဲ့အခါ၊ ေရဓါတ္ ဆုံး႐ႈံးမႈေတြျဖစ္ၿပီး၊ မိခင္ေရာကေလးပါ ေနမေကာင္းျဖစ္ေစ႐ုံမက၊ တခ်ဳိ႕ပုိး၀င္တာေတြက၊ ကေလး အသက္ေတာင္ထိခိုက္ႏိုင္ပါတယ္။ Listeria ေရာဂါပုိးရဘုိ႕လည္း သာမာန္ အခ်ိန္ထက္ အဆ ၂၀ ပိုမ်ားေသးတယ္။ အဲဒီပုိးဟာ၊ ေျမႀကီးထဲ၊ ေရထဲနဲ႕ သစ္ပင္ၿခံဳပင္ ေတြက တဆင့္ ငါးေတြကုိ ၾကာရွည္ခံေအာင္ ျပဳလုပ္ရာ၊ ၾကပ္တင္ရာ အေျခာက္ခံတဲ့ အခ်ိန္ ေတြမွာ၊ ကူးစက္ၿပီး အစိမ္းနဲ႕ မက်က္တက်က္ စားတဲ့အခါ၊ လူကုိ ေရာဂါ ရေစတာျဖစ္တယ္။

ပုိဆုိးတာက မိခင္ေလာင္းမွာ ေရာဂါလကၡ မျပပဲ၊ သေႏၶသားဆီသုိ႕၊ လစ္စ္တီးရီးယား ေရာဂါေရာက္ရွိသြားႏုိင္တာပါ။ အဲဒါအခါ လမေစ့ ေပါင္မျပည့္ အခ်ိန္ေစာ ေမြးျခင္း၊ သားေလ်ာ သားပ်က္ျခင္း၊ ကေလး အေသ ေမြးျခင္းနဲ႕ တျခားျပင္းထန္တဲ့ ေနာက္ဆက္တြဲေတြ ျဖစ္ေပၚ ေစတယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္ မိခင္ေလာင္းေတြအေနနဲ႕၊ ဆူရွိ အပါအ၀င္ ငါးစိမ္လႊာေတြ မက်က္တက်က္ေတြ လုံး၀ မစားသ့င္ဘူး။

(၃) မက်က္တက်က္အသား၊ အသားစိမ္းနဲ႕ ၾကာရွည္ခံေအာင္ ျပဳလုပ္ထားတဲ့ အသားမ်ား

အဲဒါေတြစားရင္လည္း ေရာဂါပုိးမြားေတြ ပါရာဆုိက္ ကပ္ပါးေကာင္ သန္ေကာင္ေတြ စြဲကပ္တာ ဒုကၡေပးေစတယ္။ ဥပမာ Toxoplasmosis, Listeria,   salmonella, E. coli စတာေတြ ေၾကာင့္၊ အစာအဆိပ္သင့္ေစ ၀မ္းပ်က္ ေစပါတယ္။ အဲဒီပုိးေတြေၾကာင့္ ကေလးအသက္ထိ ခုိင္ႏိုင္ၿပီး၊ကေလးအေသေမြးျခင္း၊ ဦးေႏွာက္နဲ႕ အာ႐ုံေၾကာထိခိုက္ျခင္း၊ စိတ္ပုိင္းဆုိင္ရာ ဖြံ႕ၿဖိိဳးမႈ ေနာက္က်ျခင္း၊ ၀က္႐ူးျပန္ေရာဂါနဲ႕ မ်က္စိမျမင္ရတာေတြအထိ၊ ေမြးလာတဲ့ ကေလးေတြကုိ ထိခိုက္ေစပါတယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္ အမဲသား ၀က္သား ဆိတ္သားသုိးသားစတဲ့ အသားေတြကို မက်က္တက်က္ျဖစ္ျဖစ္ အစိမ္းျဖစ္ျဖစ္ မိခင္ေလာင္းေတြ လုံး၀ မစားသင့္ဘူး။ ေဟာ့ေဒါ့ ဟန္ဘာဂါ၊ေတြလုပ္တဲ့အခါနဲ႕ အသားေတြ သိမ္းဆည္းထားတဲ့အခါမွာလည္း၊ အဆုိပါ ပုိးေတြပါလာႏုိင္လို႕ အသားစားရင္ ေသခ်ာႏူးနပ္ ေသခ်ာ အိေနေအာင္ ခ်က္ျပဳတ္ စားသင့္တယ္။ ၾကာရွည္ခံေအာင္ျပဳျပင္ထားတဲ့ processed food ေတြကိုလည္း၊ ေရွာင္သင့္ တယ္။

(၄) ၾကက္ဥအစိမ္း

ၾကက္ဥအစိမ္းရဲ႕ အခြံမွာ ဆာမုိနဲ႕လား( salmonella) ၀မ္းကိုက္ပုိးေတြ ကပ္လာႏုိင္လို႕၊ အစိမ္း မေသာက္သင့္သလုိ မက်က္တက်က္လည္း ေၾကာ္မစားသင့္ဘူး။ အစိမ္းေသာက္လုိ႕ မက်က္ တက်က္စားမိလုိ႕ Salmonella ၀မ္းကိုက္ေရာဂါ ရလာရင္၊ အဖ်ားေသြး၀င္ကုိယ္ပူလာၿပီး၊ ပ်ုဳိ႕အန္ တာ ဗိုက္နာတာ၊ ၀မ္းပ်က္၀မ္းေလ်ာတာေတြ ျဖစ္ေပၚလာတယ္။ တခါတေလ သိပ္ဆုိး ရြာရင္၊ သားအိမ္ကုိပါ ညႇစ္အားျဖစ္လာေစၿပီး၊ လမေစ့ေလးေမြးျခင္း ကေလးေသးေလး ေမြးျခင္း စတာေတြ ျဖစ္ေပၚလာႏုိင္တယ္။

ဒါ့ေၾကာင့္ ကုိယ္၀န္ေဆာင္ေတြအေနနဲ႕ ၾကက္ဥေရေႏြးစိမ္၊ ဟတ္ဘိြဳင္ေၾကာ္၊ မက်က္တက်က္ ၾကက္ဥေမႊေၾကာ္၊ အိမ္တြင္လုပ္တဲ့ မယိုးနိစ္၊ အသုပ္စုံ၊ ေရခဲမုန္႕နဲ႕ ကိတ္မုန္႕ စတာေတြ ေရွာင္သင့္တယ္။ ၾကက္ဥစားခ်င္ရင္ က်က္ေအာင္ျပဳတ္စားသင့္သလုိ၊ ပါစခ်ာ႐ုိက္ နည္းနဲ႕ ပုိးသတ္ထားတဲ့ ဥေတြကုိသာ၊ သုံးစြဲစားေသာက္သင့္ပါတယ္။

(၅) ကလီစာ အသားမ်ား

အသည္းႏွလုံး ေက်ာက္ကပ္ အူစုံစတဲ့ ကလီစာအသားေတြမွာ အာဟာရျဖစ္တဲ့၊ သံဓါတ္ ဗီတာမင္ ဘီ ၁၂ နဲ႕ ေအ နဲ႕ ေၾကးနီဓါတ္ေတြၾကြယ္၀ေပမဲ့၊ အမ်ားႀကီးစားရင္၊ ဗီတာမင္ ေအေတြ ကုိယ္ခႏၶာခြ်တ္ယြင္းခ်က္နဲ႕ အသည္းထိခိုက္ပ်က္စီးတာေတြ၊ ျဖစ္ေစႏုိင္တယ္။ ဒါေၾကာင့္ တပက္ တစ္ႀကိမ္ေလာက္သာ ကလီစာ အသားေတြကုိ ေသခ်ာ နပ္ေအာင္ခ်က္ ျပဳတ္စားသင့္တယ္။

(၆) ေကာ္ဖီ

လူအမ်ားႀကိဳက္္ႏွစ္သက္ၾကတဲ့ ေကာ္ဖီ( ကဖီး caffeine) ဓါတ္ဟာ၊ လဘက္ရည္ ခ်ဳိခ်ည္, ေခ်ာကလက္, အခ်ဳိရည္ေတြနဲ႕ ကိုကာကုိလာ ေဖ်ာ္ရည္ေတြမွာပါ၀င္တယ္။ ကိုယ္၀န္ရွိကာစ ၃-၄ လမွာေတာ့ ေကာ္ဖီလုံး၀ ျဖတ္သင့္ၿပီး၊ ေနာက္ပုိင္းမွာေတာ့၊ တစ္ေန႕ကုိ ၂၀၀မီလီဂရမ္ (ပုံမွန္ေကာ္ဖီခြက္ ၂-ခြက္)ေလာက္သာ ေသာက္သင့္တယ္။ ေကာ္ဖီမွာပါတဲ့ ကဖီးဓါတ္က၊ ေသာက္အၿပီး ခ်က္ခ်င္းဆုိသလုိ၊ အခ်င္းကတဆင့္ ကေလးဆီ အျမန္ဆုံးေရာက္သြားၿပီး၊ ကေလးဆီမွာ ကဖီးကုိေခ်ဖ်က္ႏုိင္တဲ့ အင္ဇုိင္လဲ မရွိေသးေတာ့၊ မိခင္ေလာင္း မ်ားမ်ားေသာက္ေလ ကေလးဆီမွာ ကဖီးေတြ စုပုံေနေလ ျဖစ္တယ္။ ကဖီးဓါတ္မ်ားေလေလ သေႏၶသားရဲ႕ ႀကီးထြားႏႈန္းက်ဆင္းေစၿပီး ေပါင္မျပည့္ေလးေမြးလာေစတယ္။ေမြးစအေလးခ်ိန္ ၅ ေပါင္(၂.၅ ကီလုိ) ထက္နည္းရင္၊ ေမြးကင္းစ ေသဆုံးမႈမ်ားေစ႐ုံမကပဲ၊ ႀကီးလာတဲ့အခါ ဆီးခ်ဳိအမ်ဳိးအစား ၂ နဲ႕ ႏွလုံးေရာဂါလုိနာတာရွည္ ေရာဂါျဖစ္ႏုိင္ေျခ ျမင့္မားေစတာေၾကာင့္၊ မိခင္ေလာင္းေတြအေနနဲ႕ ေကာ္ဖီမေသာက္တာက ပုိေကာင္းပါတယ္။

(၇) အညႊန္ အေညႇာင့္ အစိမ္းစားျခင္း

ပ႐ုိတင္းၾကြယ္၀တဲ့ လူဆန္ပဲပင္ (Alfalfa) အညႊန္႕ေတြ၊ သုံးရြက္ဆုိင္ ပဲရြက္ Clover အေညႇာင့္ေတြ၊ မတ္ပဲအေညႇာင္ စတာေတြမွာ၊ ဆာမုိနဲ႕လားပုိးေတြ ကပ္ညႇိပါလာတတ္တယ္။ အဲဒီပုိးေတြက အေစ့အဆန္အတြင္းထဲထိေအာင္ ေနတတ္တာဆုိေတာ့၊ ေဆးေၾကာ႐ုံနဲ႕လည္း မစင္ၾကယ္ႏုိင္ဘူး။ က်က္ေအာင္ ခ်က္ျပဳတ္ ေၾကာ္ေလွာ္ၿပီးမွ၊ စားသင့္ပါတယ္။

(၈) မေဆးေၾကာရေသးတဲ့ အသီးအႏွံမ်ား

ေကာင္းစြာ မေဆးရေသးတဲ ့၊ အခြံမႏႊာရေသးတဲ့ အသီးအႏွံ႕ေတြအေပၚမွာ ဘက္တီးရီးယား ေပါင္းစုံ၊ ကပ္ပါးပုိးမ်ဳိးစုံ ကပ္ညွိေနတယ္။ လက္ေတြနဲ႕ ကိုင္ရာကျဖစ္ေစ၊ ေျမႀကီးဖုန္းအမိႈက္ သ႐ုိက္ေတြကတဆင့္ျဖစ္ေစ၊ ေတာက္ဆုိပလာစမာ၊ ဆာမုိနဲ႕လား၊ အီးကုိလုိင္၊ လစ္စ္တီး ရီးယားစတဲ့ ပုိးမႊားေတြ ကပ္ပါလာႏုိင္ၿပီး ကုိယ္၀န္ေဆာင္ကာလေတြမွာေတာ့၊ ကုိယ္၀န္ေဆာင္ မိခင္ကုိေရာ၊ ကေလးကုိပါ ေဘးဥပါဒ္ေပးပါတယ္။ အဆုိးဆုံးကေတာ့ ေတာက္ဆုိပလာစ္မာ ဘက္တီးရီးယားသာ ကပ္ညႇိပါလာရင္၊ တုတ္ေကြးလုိမ်ဳိး၊ လကၡဏာေတြကို လခ်ီ ခံဏားလာရ တာနဲ႕ သေႏၶသားကုိ ဒုကၡေပးတာေတြျဖစ္လာေစတယ္။ တခ်ဳိ႕မွာေတာ့၊ မေမြးခင္မိခင္နဲ႕ ေမြးၿပီးကေလးမွာ ကလကၡဏာမျပေသးဘဲ၊ ကေလးႀကီးလာမွ မ်က္စိမျမင္တာ၊ ဥာဏ္ရည္ ေနာက္က်တာေတြက သိသိသာသာျဖစ္ေပၚ ခံစားလာရတယ္။ တခ်ဳိ႕ကေလးေတြမွာေတာ့ ေမြးကတည္းက မ်က္စိနဲ႕ ဦးေႏွာက္အေတာ္ေလးထိခုိက္ခဲ့တာျမင္ေတြ႕ရတယ္။ အေတာ္ ေၾကာက္စရာေကာင္းတဲ့ ထိခုိက္မႈမုိ႕၊ အသီးအႏွံ႕ေတြကုိ ေသခ်ာ မေဆးေၾကာပဲ အခြံမႏႊာပဲ မစားသင့္ပါဘူး။ အရြက္ေတြဆုိလည္း၊ ေသခ်ာေဆးၿပီးမွ ခ်က္ျပဳတ္စားရမယ္။ အစိမ္းမစားသင့္ပါဘူး။

(၉) ပုိးမသတ္ထားတဲ့ ႏုိ႕ ဒိန္ခဲနဲ႕ သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္အခ်ဳိရည္မ်ဳိးစုံ

ႏုိ႕အစိမ္းသက္သက္လြတ္ေတြနဲ႕ ပါစခ်ာ႐ုိက္နည္းနဲ႕ ပုိးသတ္မထားတဲ့၊ ဒိန္ခဲေတြ အသီးေဖ်ာ္ ရည္ေတြမွာ၊ လစ္စ္တီးရီးယား၊ ဆာမုိနဲ႕လား၊ အီးကုိလိုင္နဲ ကင္ပုိင္လုိ ဘက္တာ Campylobacter စတဲ့ ဘက္တီးရီးယားေတြ ပါလာတတ္တယ္။ အဲဒါေတြက သေႏၶသား အသက္ကုိ ေသဆုံးေစပါတယ္။ ပါစခ်ာ႐ုိက္နည္းနဲ႕ ပုိးသတ္ျခင္းက၊ အာဟာရတန္ဘုိးေတြ မပ်က္စီးေစပဲ၊ ပါလာတဲ့ပုိးေတြကုိသာ၊ ေသေစတာပါ။ ဒါ့ေၾကာင့္ ႏိုင္ငံျခားဆုိရင္ေတာ့ ပါစခ်ာ႐ုိက္လုပ္ၿပီးေၾကာင္းေရးထားတဲ့ ႏုိ႕ ဒိန္ခဲနဲ႕ သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္ေတြ၊ အခ်ဳိရည္ေတြ ေရြးခ်ယ္စားေသာက္႐ုံပါပဲ။ ဒီမွာေတာ့ေသခ်ာ ႀကိဳခ်က္ထားတဲ့ႏုိ႕ကုိသာ မိမိဖာသာ ႀကိဳခ်က္ျပဳ လုပ္ စားေသာက္သင့္ပါတယ္။

(၁၀) အရက္၊ ဘီယာ၊ ၀ုိင္၊ မာတီနီ စတဲ့ အယ္လ္ကုိေဟာ ပါတာေတြ

ကုိယ္၀န္ေဆာင္တုိင္း အယ္လ္ကုိေဟာပါတာဟူသ၍ ေရွာင္ရွားသင့္တယ္။ သားေလွ်ာ သားပ်က္နဲ႕ ကေလးအေသေလးေမြးဖြားေစလုိ႕ ေရွာင္က်ဥ္သ့င္တာပါ။

အနည္းအက်ဥ္းေသာက္လည္း ကေလးရဲ႕ဦးေႏွာက္ကုိ၊ ထိခိုက္ေစပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ ကေလးမွာ အယ္လ္ကိုေဟာ ဆင္ဒ႐ုန္းဆုိတဲ့၊ မ်က္ႏွာအစိတ္အပို္င္းေတြ ခ်ဳိ႕ယြင္းတာ၊ စိတ္ပိုင္းဆုိင္ရာ မဖြံ႕ၿဖိဳးတာ၊ ႏွလုံးဖြဲ႕စည္းပုံ မျပည့္စုံတာေတြ ျဖစ္ႏုိင္တယ္။ အရက္ဘယ္ ေလာက္ေလးေသာက္ရင္၊ စိတ္ခ်ရပါတယ္ ဆုိတာ မရွိပါဘူး။ ဒါ့ေၾကာင့္ အရက္ပါတာ အားလုံး အေသအခ်ာ ေရွာင္သင့္ပါတယ္။

(၁၁) အျမန္စာေတြ အခ်ဳိရည္ေတြ အားလုံး ေရွာင္ပါ

ကုိယ္၀န္ေဆာင္ကာလမွာ ႀကီးထြားတာျမန္တဲ့ ကေလးေလးအတြက္၊ အသားဓါတ္၊ ေဖာလိပ္နဲ႕ သံဓါတ္ေတြ အေတာ္ေလးလိုအပ္ပါတယ္။ လူေတြ ေျပာေလ့ရွိသလုိ၊ ကုိယ္၀န္ရွိတုံး ၂ ေယာက္စာ ၂ ဆ စားေပးရမွာ မဟုတ္ပဲ၊ ကုိယ္၀န္ ၃ လ ေနာက္ပိုင္းမွာ၊ ေန႕စဥ္ စားေနက်ထက္၊ ၃၅၀ မွ ၅၀၀ ကယ္လိုရီသာပုိစားေပးရမွာပါ မဟုတ္ပဲ၊ ကုိယ္၀န္ ၃ လ ေနာက္ပိုင္းမွာ၊ ေန႕စဥ္ စားေနက်ထက္၊ ၃၅၀ ကယ္လုိရီသာပုိစားေပးရမွာပါ။ စားတုိင္း ကာဘုိဟုိက္ၿဒိတ္, အသားဓါတ္ အဆီဓါတ္နဲ႕ ဗီတာမင္, သတၱဳဓါတ္ေတြ ျပည့္၀တဲ့ အစာအဟာရေတြကုိသာ၊ ေရြးခ်ယ္စားသုံးရမွာပါ။ ၾကာရွည္ခံေအာင္ျပဳျပင္ထားတဲ့ အျမန္စာ ေတြနဲ႕၊ အခ်ဳိရည္မ်ဳိးစုံေတြမွာ၊ အာဟာရတန္ဘုိးကနည္းပါးၿပီး၊ ဆား,သၾကားေတြ မလုိလား အပ္တဲ့ အဆီေတြ၊ ဓါတုပစၥည္း Food addictive၊ အေရာင္ဆုိးေဆး၊ အနံ႕အရသာအတု ေတြနဲ႕၊ အပုိကယ္လုိရီေတြသာ အမ်ားစုပါတာဆုိေတာ့၊ ဒါေတြစားပါမ်ားရင္ အမ်ဳိးအစား ၂ ဆီးခ်ဳိ၊ ႏွလုံးေရာဂါ၊ ေသြးတုိးနဲ႕ အ၀လြန္ေရာဂါေတြ ႐ုတ္တရက္ ခံစားလာရႏုိင္တယ္။ ကုိ္ယ္္၀န္ေဆာင္ကာလအတြင္း၊ ေရာဂါေထြတာေတြ၊ ကုိယ္၀န္ဆိပ္တက္ေရာဂါ၊ ေသြးေပါင္္ တက္တာေတြ၊ ဆီးခ်ဳိေရာဂါေတြ၊မီးဖြားစဥ္ အခက္အခဲျဖစ္တာေတြ ခံစားလာရတဲ့အျပင္၊ ကေလးထြား လြန္းလုိ႕ ႐ုိး႐ုိးမေမြးႏုိင္ပဲ ကိရိယာအကူနဲ႕ သို႕မဟုတ္ ဗုိက္ခြဲ ေမြးရတာေတြ ျဖစ္လာေစတယ္။ ေမြးကင္းစ အ၀လြႏ္ ၈ ေပါင္ေက်ာ္ ကေလးဟာႀကီးလာရင္လည္း ၊ အ၀လြန္ ကေလး၊ အ၀လြန္ လူႀကိးေတြ ဆက္ျဖစ္လာ ေစၿပီး၊ ဆီးခ်ဳိ ေသြးတုိး ေရာဂါေတြနဲ႕ က်န္းမာေရး ဆက္လက္ထိခိုက္ႏုိ္င္ပါတယ္။

(၁၁) အျပင္စာနဲ အကင္စာေတြ စားေသာက္တာ ေလွ်ာ့ပါ(သို႕) ေရွာင္က်ဥ္ပါ

ကိုယ့္အိမ္မွာ ခ်က္ျပဳတ္တာကသာ၊ သန္႕ရွင္ၿပီး ေရာဂါပုိးမႊားကင္းေအာင္ ကုိယ္တုိင္ဂရုစုိက္ႏုိင္ တယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္ ျဖစ္ႏုိင္သ၍ ျပင္ပ အစားအစာမစားဘဲ၊ အိမ္တြင္း ခ်က္ျပဳတ္တာကုိသာ စားသင့္တာပါ။ ျပင္ပ ဆုိင္ဟင္း ထမင္းေတြ အကင္စာေတြက၊ လတ္ဆက္သန္႕ရွင္းမႈ အားနည္းႏုိင္သလုိ ဟင္းခ်ဳိမႈန္႕နဲ႕ ဆား, သၾကားမ်ားတဲ့၊ အစားအစာေတြ ျဖစ္ေနတတ္ၾကပါ တယ္။ အေရာင္ဆုိးေဆးနဲ႕ ၾကာရွည္ခံ Food addicitive ေတြကလည္း ပါ၀င္ေနၾကေသး တယ္။ကုိယ္၀န္ေဆာင္ေတြအတြက္ သာမက သာမန္လူေတြရဲ႕ က်န္းမာေရးအတြက္ပါ လုံး၀မသင့္ေလ်ာ္တာမုိ႕၊ ျပင္ပစာ အကင္စာမစားဘုိ႕ မစားဘုိ႕ တုိက္တြန္းလုိပါတယ္။ မိမိဖာသာ မခ်က္တတ္ရင္လည္း အာဟာရနဲ႕ ညီေအာင္ ျပင္ဆင္ ခ်က္ျပဳတ္နုိင္ဘုိ, လမ္းညႊန္ တဲ့ ဟင္းခ်က္နည္း လမ္းညႊန္စာအုပ္ေတြ ၀ယ္ယူေလ့လာၿပီး၊ ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္သင့္တယ္။

ေရွးစကား (ေယာက်ာ္းေဖာင္စီး, မိန္းမ မီးေန အသက္ေဘးနဲ႕ နီးတတ္ေပ) ဆုိရုိးစကားလုိ၊ မိခင္နဲ႕ ကေလးေလးရဲ႕ က်န္းမာေရးကို အႀကီးအက်ယ္ ထိခိုက္ေစတဲ့၊ အထက္ပါ အစားအေသာက္မ်ားကို မိခင္ေလာင္းေတြအေနနဲ႕ မိမိနဲ႕ မိမိရင္ေသြးေလးအတြက္ အထူးသတိထား ေရွာင္ရွားၾကပါလို႕၊ ေစတနာေရွကထားၿပီး အႀကံျပဳလုိက္ပါတယ္။

ေဒါက္တာ ျမခ်ယ္ရီ