ကေလးငယ္ေတြအတြက္ အစားအစာကို ဘယ္လိုအႏၲရာယ္ကင္းေအာင္ ခ်က္ျပဳတ္ေကြ်းေမြးၾကမလဲ?

ကေလးငယ္ေတြရဲ႕ အစာအိမ္အူလမ္းေၾကာင္းနဲ႔ ခုခံအားစနစ္ဟာ ေကာင္းစြာမဖြံ႕ျဖိဳးေသးတဲ႕အတြက္ သူတို႔အတြက္အစားအေသာက္ေတြကို အႏၲရာယ္ကင္းကင္းခ်က္ျပဳတ္ေကြ်းေမြးနိုင္ဖို႕အေရးၾကီးပါတယ္။

(၁)စနစ္တက်ျပင္ဆင္ပါ။

အစားအစာခ်က္ျပဳတ္မယ့္လူ ေနရာနဲ႔ ပစၥည္းကိရိယာေတြသန္႕ရွင္းေနဖို႔လိုအပ္ပါတယ္။အစားအစာေတြမကိုင္တြယ္ခင္ လက္ကိုဆပ္ျပာနဲ႔ေသခ်ာစြာေဆးေၾကာပါ။ခ်က္ျပဳတ္ျပင္ဆင္မယ့္ မီးဖိုေခ်ာင္ကိုေရာ အသံုးျပဳမယ့္ပန္းကန္ခြက္ေယာက္ေတြကိုပါ သန္႔စင္ပါ။အသား ငါးေတြ လွီးျဖတ္တဲ႔စဥ္႔ႏွီတံုးနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ အသီးအႏွံေတြလွီးျဖတ္မယ့္ စဥ့္ႏွီတံုးကို တစ္ခုစီခြဲထားပါ။

(၂)ခ်က္ျပဳတ္ျပင္ဆင္နည္းကလည္းအေရးၾကီးပါတယ္။

ဟင္းသီးဟင္းရြက္ သစ္သီးဝလံေတြကို အမ်ွင္မျပတ္စီးဆင္းေနတဲ႔ ေရေအာက္မွာေဆးေၾကာပါ။အခြံႏႊာသင့္တဲ႔အသီးေတြကို ႏႊာထားပါ။အေစ့ေတြပါရင္ထုတ္ပစ္ပါ။သစ္သားစဥ့္ႏွီတံုးဟာ ဘတ္တီးရီးယားေပါက္ပြားမႈကို ပိုနည္းေစတဲ့အတြက္ ပလတ္စတစ္ထက္စာရင္သစ္သားကိုသံုးပါ။

အသားမ်ားကိုလည္း မခ်က္ျပဳတ္ခင္ေဆးေၾကာပါ။ပလတ္စတစ္လက္အိပ္စြပ္ျပီးကိုင္တြယ္ပါ။အသားငါးေတြကို ခ်က္ျပဳတ္ရာမွာ မီးအပူခ်ိန္ဟာအနည္းဆံုး 160′-170’F ခန္႔ရွိသင့္ပါတယ္။

IMG

(၃)သိုေလွာင္သိမ္းဆည္းပံုကလည္းအေရးၾကီးပါတယ္။

ကေလးငယ္အတြက္ခ်က္ျပဳတ္ထားတဲ႔အစားအေသာက္ေတြကို အခန္းအပူခ်ိန္မွာ ၂ နာရီထက္ပိုၾကာေအာင္မထားသင့္ပါဘူး။ခ်က္ျပဳတ္ျပီးသားအစားအစာေတြကို အေအးခံတဲ႔အခါ ဒီအတိုင္းအခန္းအပူခ်ိန္မွာ စားပြဲေပၚပစ္တင္ထားတာမ်ိဳး နဲ႔ ေရခြက္ထဲစိမ္တာမ်ိဳးေတြမလုပ္သင့္ပါဘူး။အျမဲတမ္း 165’F အနည္းဆံုးအပူခ်ိန္နဲ႔ ေသခ်ာႏွံ႕စပ္ေအာင္ အပူေပးျပီးေႏႊးရပါမယ္။

မခ်က္ျပဳတ္ရေသးတဲ႔ သားစိမ္းငါးစိမ္းနဲ႔ ဥေတြကို ေရခဲေသတၱာထဲမွာ ၂၄ နာရီထက္ပိုၾကာေအာင္မထားသင့္ပါဘူး။အသီးအနွံေတြနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကိုေတာ့ ၄၈ နာရီထက္ပိုၾကာေအာင္မထားသင့္ပါဘူး။

(၄)ဒါေတြမေကြ်းပါနဲ႔။

-ေသခ်ာပိုးသတ္မထားတဲ႔ နို႔ကေနျပဳလုပ္ထားတဲ႔ နို႔နဲ႔ႏို႕ထြက္ပစၥည္းေတြ

-ပ်ားရည္

-အိမ္မွာစည္သြပ္ထားတဲ႔အစားအစာေတြ

-ရက္လြန္ေနတဲ႔ စည္သြပ္အစားအစာေတြ ကိုေတာ့မေကြ်းသင့္ပါဘူး။

အႏၲရာယ္ကင္းတဲ႔အစားအေသာက္ေတြေကြ်းျခင္းျဖင့္ ကေလးငယ္ေတြရဲ႕ ဖြံ႕ျဖိဳးမႈကိုအားေပးနိုင္ပါတယ္။

Dr. ပြင့္ျဖိဳးေက်ာ္