အဆိပ္ႏွင့္မကင္းၾကသူမ်ား
အစာစားရင္ သတိထားေနာ္။ ဒီငွက္ေပ်ာသီးကို ၾကည့္ပါလား။ ေဆးထိုးၿပီးမွ မွည့္ေအာင္ လုပ္ထားတာ။ အေရာင္က လိုတာထက္ပိုၿပီး ၀ါေနတယ္ ေဖ်ာ္ရည္ေတြ အေအးဘူးေတြ မေသာက္နဲ႔ေနာ္၊ ေဆးသၾကားေတြ၊ ဆိုးေဆးေတြနဲ႔ ေလမႈတ္ထုပ္ မုန္႔ေတြက ဘာေတြပါလဲ မသိဘူး။မလတ္ဆတ္ဘူးထင္တယ္ ဟင္းရြက္ေတြ ေရစင္စင္ေဆးၿပီးမွ စားေနာ္။ ပိုးသက္ေဆးေတြေၾကာင့္ အစာအဆိပ္ ျဖစ္လို႔တဲ့ စသျဖင့္ စသျဖင့္ အစားအေသာက္မီးလိုေတာက္ ၍မရေလာက္ေအာင္ပင္ အႏၱရယ္ကင္း ေဘးရွင္းပါသည္ဟူေသာ အစားအစာ ရွားပါးလွေလစြ။

သို႔ဆိုလွ်င္ ဘာကိုမ်ား စားေသာက္ရမည္နည္း။ အစာမစာပဲ ေနရေတာ့မည္လား။ ေန၍မရပါ။

ဒါဆိုရင္ က်န္းမာေရးနဲ႔ညီတဲ့ အစားအေသာက္ဘယ္မွာ ရွာရမွာလဲ ဟုေမးလွ်င္ မိုင္ေပါင္းကု ေဋရွာေဖြေတာ္လည္း အေမာသာအဖတ္တင္မည္ဟု ဆိုရေလာက္ေအာင္ ရွားပါးပစၥည္းျဖစ္ေနၿပီဟု ဆိုလွ်င္ ပိုလြန္းေနၿပီလား။ ေၾသာ္….ခက္လွပါၿပီ။

တိုးတက္လာၿပီဟု အဆိုရွိေသာ ေခတ္ႀကီး။လူတို႔ဤ စားေသာက္ေနထိုင္သည့္ ပုံစံဤ ေျပာင္း လဲမႈႀကီး။ ေရွးေခတ္ႏွင့္လြန္စြာ ကြာျခားသြားေလၿပီ။ အေကာင္းဘက္ကို ဦးတည္ေနသ လား၊ သို႔မဟုတ္ မေကာင္းသည့္ဘက္ကို ေရွးရႈေနသည္လား မေ၀ခြဲတတ္ေတာ့ပါ။

မစားလည္းဘဲ ေန၍မရေပ။ ထမင္းအသက္ ခုနစ္ရက္ဟု ဆိုထားသည္မဟုတ္ပါလား။ မ ေသာက္ဘဲေန၍ေရာ ရပါသလား။ ပို၍ပင္ မရပါ။ ေရအသက္တစ္မနက္သာလွ်င္ ျဖစ္ေခ်ေတာ့ သည္။

သို႔ဆိုလွ်င္ အစားအစာလည္း စားရမည္၊ ေရ၊ အရည္တို႔ကိုလည္း ေသာက္ရမည္။ ပါစပ္အ တြင္းသို႔ အစာေရစာ၀င္တိုင္း၀င္တိုင္း အဆိပ္ေတြ ၀င္ေနေေနၿပီဟုသာ မွတ္သားရမည္ေလ။ အ ဆိပ္ႏွင့္ ကင္းသူကို ရွာေဖြရပါလွ်င္ လူ႔ျပည္မွ အပ္တစ္စင္းႏွင့္ ျဗဟၼာျပည္မွ အပိတစ္စင္းထိဖို႔ကမွ ပို၍ လြယ္ကူပါလိမ့္မည္။ အဆိပ္ႏွင့္ကင္းသူ မဟာကံထူးရွင္ကို ရွာရန္မွာ သာ၍ပင္ ခက္ခဲမည္သာ ျဖစ္ပါသည္။

တရားခံဘယ္သူလဲ
ထိုေမးခြန္းကိုေျဖရန္မွာ လြန္စြာ ခက္ခဲပါသည္။ ေခတ္ေရစီးေၾကာင္းကို အျပစ္တင္ရေလမည္ ေလမည္လား။ ပတ္၀န္းက်င္ကိုပင္ တရားခံဟုစြပ္စြဲရေလမည္လား။ ေခတ္သစ္အစားအေသာက္ ထုတ္လုပ္ျပင္ဆင္မႈနည္းစနစ္သည္ ကင္ဆာေရာဂါႏွင့္ ဟိုမုန္းထုတ္မႈဂလင္းမ်ား ယိုယြင္းပ်က္စီး ေသာေရာဂါ (ဥပမာ-ဆီးခ်ိဳေရာဂါ)တို႔ကို ျဖစ္ေပၚေစရန္ အေထာက္အကူလြန္စြာျပဳေနသည္ကို ေတြ႔ရွိရပါသည္။

ေရွးေခတ္လူႀကီးမ်ားသည္ ဤအျဖစ္ဆိုးမ်ားႏွင့္ႀကံဳေတြ႔ရျခင္းမရွိေပ။ အေၾကာင္းမွာ ဓာတုပစၥည္းတို႔ႏွင့္ ႏွီးႏြယ္ေသာ အစားအရည္မ်ား၊ ဓာတုပစၥည္းတို႔ႏွင့္ မြမ္းမံေသာ မီးဖိုေခ်ာင္သံုး ပစၥည္းကိရိယာမ်ား၊ စားေသာက္ရာတြင္ ေရြးခ်ယ္စားေသာက္ေသာ အစားအစာမ်ား၊ ခ်က္ျပဳတ္ပံု ခ်က္ ခ်က္ျပဳတ္နည္းမ်ားစသည္တို႔သည္ အဆိပ္၏ ေနာက္ဆက္တြဲျပႆနာမ်ား နည္းပါးေသာ ေၾကာင့္ ျဖစ္ပါသည္။

လြန္စြာလတ္ဆတ္၍ ဓာတုပစၥည္းမ်ားကင္းစင္ေသာ အစားအစာမ်ားကို မွီ၀ဲသံုးေဆာင္ၾက ၿပီး စားေသာက္ခ်ိန္မွန္ကန္ျခင္း၊ စားေသာက္ေနက် အစားအစာမွလြဲ၍ ဆန္းျပားေသာ အစားအ ေသာက္မ်ားကိုလည္း က်က္ေအာင္ခ်က္ျပဳတ္၍ စားေသာက္ေလ့ရွိၾကသျဖင့္ ပိုးမ်ားပါရွိလွ်င္ ပိုးမ်ား ေသသြားၿပီျဖစ္ပါသည္။

ဤတိုးတက္ေသာ ေခတ္ႀကီးတြင္မူကား အသားမ်ား၊ တိရစၦာန္ထြက္ကုန္မ်ားကို လူတို႔စား သံုးရာ၌ တိရစၦာန္မ်ား၏ က်န္ေသာအႂကြင္းအက်န္မ်ားျဖစ္သည့္ ဟိုမုန္းမ်ား၊ ပိုးသတ္ေဆးမ်ား၊ အညစ္အေၾကးမ်ားကို စားေနရျခင္းသာလွ်င္ျဖစ္ပါေတာ့သည္။

အစားအစာ၊ ေရ၊ အရည္မ်ားကိုသာ ၾကည့္႐ႈရျခင္းမဟုတ္ေပ။ ထိုစားေသာက္ဖြယ္ရာမ်ား ကို ထည့္ေသာ၊ ခ်က္ျပဳတ္ေသာ၊ သိုေလွာင္ေသာ မီးဖိုေခ်ာင္ပစၥည္းမ်ားကိုလည္း ထည့္သြင္းစဥ္း စားရပါသည္။ အဆိပ္သင့္ေစေသာ ဓာတ္ေျပာင္းလဲမႈမ်ားေၾကာင့္ Bisphenol (BPA), Styrene, Vinyl Chloride တို႔ျဖစ္ေပၚလာပါသည္။ ထိုဓာတ္တို႔ထြက္ေပၚလာၿပီး အစားအေသာက္ခံတြင္းပ်က္ ေစျခင္း၊ အဆိပ္သင့္ေစျခင္းတို႔ျဖစ္ေပၚလာေစပါသည္။

သို႔ဆိုလွ်င္ တရားခံသည္ ေျပာင္းလဲတိုးတက္လာေသာ ေနထိုင္စားေသာက္မႈပံုစနစ္ပင္ျဖစ္ ေလသေလာ။ စားေသာက္ကုန္ထုတ္လုပ္သူတို႔၏ နည္းစနစ္မ်ားသည္ အႏၱရာယ္ကိုလက္ယပ္ေခၚ ေနၾက၍ေလာ။ စားသံုးသူတို႔သည္ အစားအေသာက္ကို ပို၍မက္ေမာလာ၍ေလာ။ မွန္းဆရန္ ခက္ပါဘိ။

အဆိပ္နမူနာေလးမ်ား
Bisphenol (BPA) သည္ ျပန္လည္၍ အသံုးျပဳႏုိင္ေသာ ပလပ္စတစ္အိတ္မ်ား၊ အစာထည့္ ေသာ သံဘူးမ်ား စသည္တို႔ပါ၀င္ပါသည္။ သုေတသနမ်ားမွ ေတြ႔ရွိ္ခ်က္အရ ထိုဓာတုပစၥည္းသည္ ရင္သားကင္ဆာျဖင့္ ဆက္စပ္ေနၿပီး ကင္ဆာကုထံုးေဆးမ်ား၏ အာနိသင္ကိုလည္း ေႏွာင့္ယွက္ ဖ်က္ဆီးႏိုင္ပါသည္။

Phthalates တို႔သည္လည္း အစာထည့္ေသာ ပလပ္စတစ္အိတ္၊ ပလတ္စတစ္ဘူးမ်ားတြင္ ပါ၀င္ၿပီး ဟိုမုန္းထုတ္လုပ္ေသာ ဂလင္းမ်ား၏ လုပ္ငန္းကိုယိုယြင္းေစပါသည္။ ထိုယိုယြင္းမႈ၏ ေနာက္ဆက္တြဲကား မိန္းကေလးမ်ားတြင္ ေစာစီးစြာ အပ်ိဳေဖာ္၀င္ေစၿပီး အသက္ႀကီးလာလွ်င္ ရင္သားကင္ဆာျဖစ္ေစႏုိင္ပါသည္။

ပိုးသတ္ေဆးအခ်ိဳ႕မွာမူကား ဟင္းသီးဟင္းရြက္စိုက္ပ်ိဳးရာတြင္ အသံုးျပဳထားၿပီး ထိုဟင္း သီးဟင္းရြက္စိုက္ပ်ိဳးရာတြင္ အသံုးျပဳထားၿပီး ထိုဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားမွတစ္ဆင့္ လူ၏ကိုယ္ခႏၶာ အတြင္း သက္ဆင္းေရာက္ရွိလာၿပီး လူသာမက တိရစၦာန္မ်ားတြင္လည္း ကင္ဆာေရာဂါကို ျဖစ္ေစ ႏိုင္ပါသည္။ ေရရရွိေရးအတြက္ အသံုးျပဳေသာစနစ္မ်ား၊ အိ္မ္တြင္းေလထုႏွင့္ ဖုန္မႈန္႔မ်ားတြင္လည္း ထိုဓာတုပစၥည္းတို႔ကို ေတြ႔ရွိႏိုင္ပါသည္။ စိုက္ပ်ိဳးေရးဆိုင္ရာလုပ္သားမ်ားႏွင့္ လြန္စြာရင္းႏွီးေသာ ဓာတုပစၥည္းျဖစ္ၿပီး လူသားႏွင့္ႂကြက္မ်ားတြင္ ရင္သားကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေၾကာင္းေတြ႔ရွိထားပါသည္။

Zeranol ဟူေသာ ဓာတုပစၥည္းသည္ အေနာက္ႏိုင္ငံမ်ား၌ အမဲသားစက္႐ံုမ်ားတြင္ အသံုး ျပဳေလ့ရွိၾကပါသည္။ ဟိုမုန္းတစ္မ်ိဳး၏ အာနိသင္ႏွင့္ဆင္ဆင္တူၿပီး ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ပြားမႈႏႈန္းတိုး တက္လာျခင္း၏အေၾကာင္းျဖစ္ေၾကာင္း သုေတသနစာတမ္းမ်ားတြင္ ေတြ႔ရွိရပါသည္။

Styrene သည္ ေပၚလီအက္စ္တာဓာတ္ေပါင္းပစၥည္းတစ္ခုျဖစ္ၿပီး အစားအစာထည့္ေသာ လင္ဗန္းမ်ား၊ ၾကက္ဥထည့္ေသာဘူးမ်ား၊ တစ္ခါသံုးခြက္မ်ား၊ အစာသယ္ေဆာင္ေသာပံုးမ်ားတြင္ ပါရွိၿပီး အပူႏွင့္ေတြ႔လွ်င္ ဓာတုတံု႔ျပန္မႈမ်ားျဖစ္ၿပီး ရင္သားကင္ဆာကို ျဖစ္ပြားေစႏုိင္ေၾကာင္း ေတြ႔ရွိ ရပါသည္။

Vinyl Chlorid သည္ အစာသယ္ေဆာင္ထုပ္ပိုးေသာ အိတ္မ်ားတြင္ပါရွိၿပီး ေလထုတြင္ လည္းေကာင္း၊ ပ်ံ႕ႏွံ႔စိမ့္၀င္သြားတတ္ပါသည္။ လူသားတို႔၏ ကင္ဆာေရာဂါကို ျဖစ္ပြားေစေသာ ဓာတုပစၥည္းပင္ျဖစ္ပါသည္။ ရင္သားႏွင့္အသည္းကင္ဆာျဖစ္ႏႈန္းႏွင့္ ေသဆံုးႏႈန္းကို ျမင့္တက္ေစ သည္သာမက ထိုဓာတုပစၥည္းကို ကိုင္တြယ္ထိေတြ႔ရေသာ လုပ္သားမ်ားသည္ အႏၱရာယ္ႏွင့္ အနီးကပ္ဆံုးသူမ်ားသာျဖစ္ပါေတာ့သည္။

Phytoestrogen မ်ားသည္ ပဲပုပ္လုပ္ငန္းမ်ားတြင္ ေတြ႔ရွိရေသာ ဓာတုပစၥည္းျဖစ္ပါသည္။ အာဟာရႏွင့္ပတ္သက္၍ အက်ိဳးရွိသည့္ ပစၥည္းအျဖစ္ သိပၸံပညာရွင္မ်ား ေတြ႔ရွိထားပါသည္။ အခ်ိဳ႕ ပညာရွင္မ်ားကလည္း အပ်ိဳေဖာ္၀င္ၿပီးမိန္းကေလးမ်ားတြင္ ရင္သားကင္ဆာျဖစ္ႏႈန္းကိုပင္ ေလ်ာ့ က်ေစသည္ဟု ဆိုၾကျပန္ပါသည္။ သို႔ရာတြင္ အခ်ိဳ႕ပညာရွင္မ်ား၏ေတြ႔ရွိခ်က္အရ ကင္ဆာေဆး မ်ား၏ အာနိသင္ကိုပ်က္စီးေစသည္ဟူ၍လည္း သံုးသပ္ၾကျပန္ပါသည္။

စည္သြတ္ဘူးမ်ားအတြင္းမွ အစာမ်ား
အစာမ်ားၾကာရွည္ခံေအာင္ ဓာတုပစၥည္းမ်ားျဖင့္ စီမံၿပီး သံဘူးမ်ား၊ ပုလင္းမ်ား၊ ပလပ္စတစ္ဘူးမ်ားအတြင္းသို႔ သြတ္သြင္းၾကပါသည္။ အေျခခံစားကုန္မ်ားျဖစ္ေသာ ဆန္၊ ပဲ အမ်ိဳးမ်ိဳး စသည္တို႔ကိုပင္ အမႈန္႔အသြင္ေျပာင္း၍ ထိုဘူးမ်ားတြင္ သြတ္သြင္းၾကျပန္ပါသည္။

ထိုအစာမ်ားကို ခ်က္ျပဳတ္လုိက္ေသာအခါပို၍ ေသးငယ္ေသာ အဏုျမဴေလးမ်ားအျဖစ္ အစာလမ္းေၾကာင္းအတြင္းတြင္ တစ္ဆင့္ၿပီးတစ္ဆင့္ ေျပာင္းလဲလာပါသည္။ ခ်က္ျပဳတ္ၿပီး အတန္ ၾကာမစားေသးဘဲ ဆက္လက္ထားရွီပါက ေရာဂါပိုးမ်ားသည္ ထိုအစားအတြင္း၀င္ေရာက္၍ သဘာ၀အေလွ်ာက္ မဟုတ္ေတာ့ဘဲ တာရွည္ခံေအာင္ ျပဳလုပ္ထားေသာ ထိုေသးငယ္သည့္ အစာ အဏုျမဴမ်ားႏွင့္ ဓာတ္တံု႔ျပန္မႈမ်ားျပဳလုပ္ၾကပါေတာ့သည္။

ထိုအစာကို တစ္ဖန္ျပန္၍ ေႏႊးပါက အစာေရာ ေရာဂါပိုးပါ ပူေႏြးလာၿပီး ဓာတုပစၥည္းမ်ားကို ထုတ္လုပ္ၾကပါေတာ့သည္။ ယင္းဓာတုပစၥည္းမ်ားသည္ အဆိပ္မ်ားပင္ျဖစ္ပါသည္။ သို႔ျဖစ္၍ ျပန္ေႏႊးေသာ အစားအစာမ်ားကို သတိထား၍စားရမည္ျဖစ္ပါသည္။ အေၾကာင္းမွာ ျပန္၍ေႏႊးျခင္း မျပဳမီကပင္ ေရာဂါပိုးမ်ားအစာအတြင္း၀င္ေရာက္ၿပီးျဖစ္ေနေသာေၾကာင့္ ျဖစ္ပါသည္။

သို႔ျဖစ္၍ အစာႂကြင္းမ်ား၊ ၾကာၾကာခံေစရန္ ျပဳလုပ္ထားေသာအစာမ်ားသည္ အဆိပ္အ ေတာက္ကိုျဖစ္ေစေသာ အေၾကာင္းပစၥည္းမ်ားျဖစ္ေၾကာင္းသတိျပဳရမည္ျဖစ္ပါသည္။ ျပန္ေႏႊးေသာ အစာမ်ားသည္လည္း ထိုနည္းလည္းေကာင္းပင္ျဖစ္ပါသည္။ ထုိ႔ေၾကာင့္ အစာမ်ားသည္ က်န္းမာ ေရးအတြက္ မသင့္ေလ်ာ္ေသာ အစာမ်ားဟူ၍သာ သတ္မွတ္ရမည္ျဖစ္ပါသည္။

အေငြ႔ျပန္ေသာ ဓာတုပစၥည္းမ်ား
အေငြ႔ျပန္ေသာ ဓာတုပစၥည္းမ်ားသည္ ေဆးလိပ္၊ စီးကရက္လုပ္ငန္း၊ အခ်ိဳရည္လုပ္ငန္း၊ ေဆး၀ါးလုပ္ငန္းမ်ားႏွင့္ ဆက္စပ္ေနပါသည္။ ဥပမာ – ပ႐ုတ္၊ ၾကက္သြန္အမႈန္႔၊ ဂရစ္စလင္း၊ ပူရွိန္း အမႈန္႔စသည္တို႔၏ အႏၱရာယ္သည္လည္း ေလထဲတြင္ပ်ံ႕ႏွံ႔ေနပါသည္။ အခ်ိဳးအဆ၊ ထုပ္ပိုးမႈ၊ အရည္အေသြးစသည္တို႔ မွန္ကန္ပါက အႏၱရာယ္မရွိေပ။

ကိုယ္၀န္ေဆာင္ႏွင့္ ကဖင္း (Caffeine)
ကဖင္းသည္ အစားအစာမ်ားစြာတြင္ ပါ၀င္ေသာ ဓာတ္ပစၥည္းမ်ားပင္ျဖစ္ပါသည္။ ေကာ္ဖီ၊ လက္ဖက္ရည္၊ အခ်ိဳရည္၊ ေခ်ာကလက္၊ ေဆးအခ်ိဳ႕တို႔တြင္ အထူးသျဖင့္ပါ၀င္ပါသည္။ လူ၏စိတ္ ကို တက္ႂကြလန္းဆန္းေစေသာ ဓာတုပစၥည္းပင္ျဖစ္ပါသည္။ ကိုယ္၀န္ေဆာင္မ်ား၊ ကိုယ္၀န္ေဆာင္ ရန္ စီမံကိန္းခ်ထားသူမ်ားသည္ ေကာ္ဖီကို တစ္ေန႔တစ္ခြက္ထက္ပို၍မေသာက္သင့္ေပ။ တစ္ခြက္ ဆိုလွ်င္ ကဖင္း ၂၀၀ မီလီဂရမ္ခန္႔ ပါရွိၿပီး ထိုပမာဏထက္ပို၍ မေသာက္လွ်င္ အႏၱရာယ္ကင္းပါ သည္။

ကဖင္းသည္ လူကိုႏိုးၾကားေစပါသည္။ လူ၏ေသြးေပါင္ခ်ိန္ႏွင့္ ႏွလံုးခုန္ႏႈန္း၊ ဆီးသြားႏႈန္းတို႔ ကို ျမင့္တက္ေစပါသည္။ အခ်ိဳ႕သူမ်ားတြင္ အာ႐ံုစူးစိုက္မႈနည္းျခင္း၊ မၿငိမ္သက္ျခင္းတို႔ကို ျဖစ္ေပၚ ေစပါသည္။

ႏို႔တိုက္မိခင္မ်ားအေနျဖင့္ ကဖင္းပါ၀င္ေသာ အစာအရည္မ်ားကို စားသံုးလိုပါက အနည္း ငယ္ေသာ ပမာဏကိုသာ စားသံုးသင့္ပါသည္။ အေၾကာင္းမွာ အနည္းငယ္ေသာ ပမာဏမွ်ရွိေသာ ကဖင္းသည္ပင္လွ်င္ မိခင္ႏို႔အတြင္းပါရွိသြားႏိုင္ေသာေၾကာင့္ပင္ ျဖစ္ပါသည္။ ႏို႔တုိက္မိခင္တစ္ဦး သည္ တစ္ေန႔လွ်င္ ေကာ္ဖီခြက္ ၂ ခြက္မွ ၃ ခြက္ေသာက္လွ်င္ ႏို႔စို႔ကေလးငယ္သည္ ဂနာမၿငိမ္ ျခင္း၊ အိပ္စက္ရာတြင္ အေႏွာင့္အယွက္ျဖစ္ျခင္းတို႔ ျဖစ္ေပၚလာႏုိင္ပါသည္။ သို႔ျဖစ္၍ မိခင္သည္ ပမာဏအနည္းဆံုးေသာ ေကာ္ဖီကိုသာ ဆင္ျခင္၍ ေသာက္သံုးသင့္ပါသည္။

ေကာ္ဖီမႈန္႔ကို ေဖ်ာ္ေသာက္လွ်င္ ေကာ္ဖီမစ္ထုပ္ေဖ်ာ္ေသာက္ျခင္းထက္ ကဖင္းပမာဏ ႏွစ္ဆနီးပါး ပို၍ပါ၀င္ေၾကာင္း သတိျပဳရပါမည္။ လက္ဖက္ရည္လည္း ထိုနည္းလည္းေကာင္းပင္။ အခ်ိဳေျခာက္ကို ေဖ်ာ္ေသာက္လွ်င္ တီးမစ္ထုပ္ထက္ ကဖင္းႏွစ္ဆခန္႔ပို၍ ပါ၀င္ပါသည္။ ေခ်ာက လက္၊ ကိုကိုးစသည္တို႔တြင္ ပါ၀င္ေသာ ကဖင္းပမာဏသည္ ေကာ္ဖီထက္လြန္စြာနည္းပါးသည္။ ကိုကာကိုလာကဲ့သို႔ေသာအခ်ိဳရည္ဘူးမ်ားတြင္ ပါ၀င္ေသာ ကဖင္းသည္လည္း ေကာ္ဖီမႈန္႔တြင္ ပါ၀င္ေသာ ပမာဏ၏ ေလးပံုတစ္ပံုခန္႔သာရွိပါသည္။

ေဆးအခ်ိဳ႕တြင္လည္း ကဖင္းပါရွိပါသည္။ အထူးသျဖင့္ အကိုက္အခဲေပ်ာက္ေဆး၊ အေအး မိႏွာေစးေပ်ာက္ေဆး စသည္တို႔တြင္ အထူးသျဖင့္ပါရွိပါသည္။ ေခ်ာင္းဆိုးေပ်ာက္ေဆးရည္ အခ်ိဳ႕ တြင္လည္း ပါရွိပါသည္။

ေဆးျမစ္အခ်ိဳ႕၊ အထူးသျဖင့္ လက္ဖက္စိမ္းမွ ထုတ္လုပ္ေသာ ေဆးမ်ားတြင္လည္း ကဖင္းပါရွီၿပီး ေဆးျမစ္မ်ားမွ ထုတ္လုပ္ေသာပစၥည္းမ်ား၏ ကဖင္းပါ၀င္ႏႈန္းသည္ ေကာ္ဖီတြင္ပါ၀င္ ႏႈန္းထက္ မေလ်ာ့ေသာေၾကာင့္ အထူးသျဖင့္ ကိုယ္၀န္ေဆာင္မိခင္မ်ားသတိထား၍ စားသံုးရမည္ ျဖစ္ပါသည္။

ကိန္မုန္႔ႏွင့္ ဆိုးေဆး
အနီေရာင္ ဆိုးေဆးႏွင့္ ကိတ္မုန္႔ ႏူးညံ့ေစရန္ စြမ္းေဆာင္ေပးေသာ ဓာတုပစၥည္းတို႔ မပါ၀င္ လွ်င္ အရသာရွိေသာ ကိတ္မုန္႔ဖုတ္၍ မရေပ။ အျမင္႐ူပါ႐ံုသည္လည္း ဆြဲေဆာင္မႈရွိရမည္ျဖစ္ၿပီး ႏူးညံ့ေသာ အေတြ႔အထိအာ႐ံုႏွင့္ လြန္စြာဆြဲေဆာင္မႈရွိေသာ ရသာ႐ံုကို ခံစားရရွိႏိုင္ေစရန္ ထိုဓာတုပစၥည္းမ်ားသည္ အဓိကမဟာစြမ္းေဆာင္ရွင္တုိ႔ပင္ျဖစ္ၾကပါသည္။ ဤသည္မွာ ကိတ္မုန္႔ ဖုတ္ျခင္း၏ ေရွး႐ိုးဓမၼတာနည္းတြင္ ပါ၀င္ေသာဇာတ္လိုက္ႀကီးမ်ား၏ အေၾကာင္းပင္ ျဖစ္ပါသည္။

ယေန႔ေခတ္သစ္မုန္႔ဖုတ္သူမ်ားကား ၁၉၀၀ ခုႏွစ္ေနာက္ပိုင္းမွ အစျပဳ၍ နီေစြးေစြးအဆင္း ကိုရရွိေစရန္ အနီေရာင္ဆိုးေဆးအစား သဘာ၀ကိုကိုးမႈန္႔ႏွင့္ ရွာလကာရည္(သို႔မဟုတ္) အက္ဆစ္ ပါေသာ ႏို႔ေထာပတ္တို႔ကို ေရာေႏွာဓာတ္ျပဳေစပါသည္။ သဘာ၀ကိုကိုးအမႈန္႔တြင္ ပါ၀င္ေသာ Anthocyanins ဓာတ္သည္ အက္စစ္ႏွင့္ ေတြ႔ထိေသာအခါ နီေစြးေစြးအဆင္းကို ေပးေဆာင္ပါ သည္။ အက္စစ္မီဒီယာ၌ မဟုတ္ပဲ အယ္လ္ကာလီ (Alkali) မီဒီယာတြင္ ၀ါစိမ္းစိမ္းအေရာင္ရွိၿပီး ပံုမွန္မီဒီယာတြင္ ခရမ္းေရာင္ရွိတတ္ပါသည္။

ယခုေနာက္ပိုင္းတြင္ သဘာ၀ကိုကိုးအမႈန္႔အစား အယ္လ္ကာလီကိုကိုးမႈန္႔ကိုအသံုးျပဳလာ ၾကပါသည္။ သို႔ျဖစ္၍ ကိတ္မုန္႔၏အေရာင္သည္ ၀ါညိဳညိဳအေရာင္ကို ေဆာင္ပါေတာ့သည္။ သို႔ ေသာ္ “အနီေရာင္” ဟုအသံုးမ်ားေသာ္လည္း ပံုမွန္အားျဖင့္ ညိဳတိုတိုအေရာင္သာထြက္၍ ေနပါ သည္။
အနီေရာင္ရရန္ အျခားနည္းမ်ား

ဥနီသီးမ်ားသံုးျခင္းျဖင့္လည္း အနီေရာင္အဆင္းကို ရရွိေစၿပီး အာဟာရဓာတ္ႏွင့္ စိုစြတ္မႈတို႔ လည္း ျပည့္စံုေစပါသည္။ လိေမၼာ္ရည္၊ ေထာပတ္ႏို႔၊ ရွာလကာရည္တစ္ခုခုျဖင့္ ေပါင္းစပ္ျခင္းကို ျပဳ ေလ့ရွိၾကပါသည္။

မည္သို႔ပင္ျဖစ္ေစ အနီေရာင္အဆင္းကို ရရွိရန္ျပဳလုပ္ေသာ ဆိုးေဆးမ်ားကို မုန္႔ဖုတ္သူမ်ား သံုးစြဲရာ၌ အႏၱရယ္အနည္းဆံုးေသာ ဓာတုပစၥည္းမ်ားကို သံုးစြဲသင့္ပါသည္။ အခ်ိဳ႕သူတို႔က အနီ ေရာင္အဆင္းရရွိရန္ ဓာတ္ဆီမွထြက္ေသာ ဓာတ္ပစၥည္းမ်ား အသံုးျပဳၾကသည္ကိုလည္း ေတြ႔ရွိရပါ သည္။
အေရာင္ေပၚတြင္မူတည္၍

စိမ္းေသာအေရာင္အဆင္းရွိေသာ အစားအစာအရည္မ်ားသည္ က်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းမြန္ေသာ ေရြးခ်ယ္မႈပင္ျဖစ္ပါသည္။ လိုအပ္ေသာ အာဟာရဓာတ္မ်ားရရွိရန္ အေကာင္းဆံုး အစားအစာမ်ားျဖစ္ၿပီး အဆီ၊ အငန္၊ သၾကားဓာတ္တုိ႔ ပါ၀င္မႈနည္းပါးပါသည္။

အ၀ါေရာင္၊ ပန္းႏုေရာင္ အစာအရည္မ်ားသည္ အလယ္အလတ္ေကာင္းမြန္ေသာ အာဟာ ရဓာတ္မ်ားကို ရရွိေစပါသည္။ အလယ္လတ္ပမာဏရွိေသာ အဆီ၊ အငန္၊ သၾကားဓာတ္မ်ား ပါ၀င္ သျဖင့္ မ်ားျပားစြာ စားသံုးမိပါလွ်င္ အင္အားဓာတ္လြန္ကဲစြာ ရရွိေနပါလိမ့္မည္။

အနီေရာင္ အစာအရည္မ်ားသည္ က်န္းမာေရးႏွင့္ မညီညြတ္ဆံုးေသာ ေရြးခ်ယ္မႈပင္ျဖစ္ပါ သည္။ အဆီ၊ အငန္၊ သၾကားဓာတ္မ်ားလည္း လြန္ကဲစြာပါ၀င္ပါသည္။
အဆိပ္၏ အသြင္ေပ်ာက္ဆံုးရန္

က်န္းမာျခင္းႏွင့္ ညီညြတ္ေသာ အာဟာရဆိုသည္မွာ အသီးအရြက္မ်ား ပို၍စားသံုးၿပီး အငန္လြန္ကဲေသာ၊ အဆီမ်ားေသာ၊ အခ်ိဳလြန္ကဲေသာ အစာမ်ားေရွာင္ရန္ပင္ျဖစ္ပါသည္။

သို႔ျဖစ္၍ တတ္အားသမွ် အဆိပ္၏အသြင္ေပ်ာက္ဆံုးရန္ မိသားစုအစားအစာကို ေအာက္ပါ အခ်က္အလက္မ်ားျဖင့္ ျပဳျပင္ေဆာင္ရြက္ရန္ ျဖစ္ပါသည္။

အစာရည္တို႔ကို ပလပ္စတစ္အိတ္၊ ပလပ္စတစ္ဘူး၊ ပလပ္စတစ္ခြက္တို႔ျဖင့္ မထည့္ဘဲ စတီးသို႔မဟုတ္ ဖန္ခြက္၊ ပန္းကန္တို႔ျဖင့္ ထည့္ပါ။

လတ္ဆတ္ေသာ အစားအစာမ်ားကို မသံုးစြဲေသာ စားေသာက္ဆိုင္မ်ားတြင္ စားသံုးျခင္းကို ေရွာင္ၾကဥ္ပါ။ တတ္ႏုိင္သမွ် အျပင္ထြက္၍ စားေသာက္ျခင္းကို ေလွ်ာ့ပါ။

စည္သြတ္ဘူး၊ ပုလင္းမ်ားတြင္ ၾကာၾကာခံေအာင္ စိမ္၍ထည့္ထားေသာ အစာအရည္မ်ား ကို ေရွာင္ၾကဥ္ပါ။ လတ္ဆတ္ေသာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ အသီးအႏွံမ်ားကို ပိုမိုအေလးထား၍ စားသံုးပါ။

သက္ရွိသတၱ၀ါမ်ားအားလံုး အဆိပ္ႏွင့္ကင္းေသာ အစာအရည္မ်ားကိုသာ စားသံုးႏုိင္ၾကပါ ေစ။

ေစတနာအနႏၱျဖင့္

ေဒါက္တာယုဇနေစာျမင့္ (ကေလးအထူးကုဆရာ၀န္ႀကီး)