ဆႏြင္းရဲ႕ ေကာင္းက်ိဳးမ်ား

ဆႏြင္းရဲ ့ေကာင္းက်ိဳးေတြကို ေျပာမယ္ဆိုရင္ေတာ့ ေျပာလို ့မကုန္ပါဘူး။ ေရွးအစဥ္အဆက္ကတည္းက သံုးခဲ့ၾကပါတယ္။ ေရာဂါေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားကုိ သက္သာေစနိုင္တဲ့အျပင္ သံုးရလြယ္တာေၾကာင့္ လူသိမ်ားပါတယ္။ မီးဖိုေခ်ာင္သံုးေဆး၀ါး အျဖစ္ အသိအမွတ္ျပဳၾကပါတယ္။ စားေဆးအျဖစ္အျပင္၊ လိမ္းေဆး အျဖစ္ပါသံုုးၾကပါတယ္။ တိုင္းရင္းေဆးေဖာ္တဲ့ ေနရာမွာပါ အသံုးမ်ားပါတယ္။ ဆႏြင္းမွာ ပါတဲ့ Curcumin ဆိုတဲ့ ဓာတ္က အစြမ္းရွိတာ ျဖစ္ပါတယ္။ ဆႏြင္းရဲ ့ အာဟာရတန္ဖိုး နဲ ့ အသံုး၀င္ပံုကို ေဖာ္ျပခ်င္ပါတယ္။

ဆႏြင္းမွုန္ ့ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္းမွာ ၂၄ ကယ္လိုရီ၊ အဆီ ၀.၇ ဂရမ္၊ ဆိုဒီယမ္ ၂.၆ မီလီဂရမ္၊ ပိုတက္ဆီယမ္ ၁၇၁.၇ မီလီဂရမ္၊ ကစီဓာတ္ ၄.၄ ဂရမ္၊ အမ်ွင္ဓာတ္ ၁.၄ ဂရမ္၊ အသားဓာတ္ ၀.၅ ဂရမ္၊ ဗီတာမင္ C ၊ သံဓာတ္ ၊ ဗီတာမင္ B6 ၊ မဂနီဆီယမ္ တို ့ပါ၀င္ပါတယ္။ ဆားဓာတ္နည္းတဲ့ အတြက္ ဟင္းခတ္အေမႊးအၾကိဳင္အေနနဲ ့လည္း သံုးၾကပါတယ္။ ဆႏြင္္းကို အမ်ားဆံုး အဆစ္ေရာင္ေရာဂါေတြ၊ အစာမေၾကတာေတြ၊ ေလထိုးတာေတြ၊ ေယာင္ယမ္းတာေတြ အတြက္ သံုးၾကပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေခါင္းကိုက္တာ၊ ေလျပြန္ေရာင္တာ၊ ဓာတ္မတည့္တာ၊ အေရျပားယားယံတာေတြ အျပင္ ရာသီလာခ်ိန္ ကိုက္ခဲတာေတြ အတြက္လည္း သံုးနိုင္ပါေသးတယ္။ ၀က္ျခံ မွာ လိမ္းၾကတဲ့ အျပင္ သြားကိုက္တာ၊ သြားဖံုးေယာင္တာေတြ အတြက္ ပါ သံုးနိုင္ပါေသးတယ္။

စိတ္ဓာတ္က်တဲ့ သူအခ်ိဳ ့မွာလည္း ဆႏြင္းဟာ အသံုး၀င္တယ္လို ့ဆိုၾကပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ေဆး၀ါးကုသမွုေတာ့ ေသခ်ာခံယူရပါမယ္။ တခ်ိဳ ့ေလ့လာေတြ ့ရွိခ်က္ေတြမွာေတာ့ ဆႏြင္းဟာ ေသြးတြင္းအဆီဓာတ္ကို က်ေစတယ္လို ့ေတြ ့ထားၾကပါတယ္။ ခိုင္လံုတဲ့ စမ္းသပ္မွု မ်ိဳးေတာ့ မေတြ ့ရပါဘူး။ အဆစ္အျမစ္ေယာင္ယမ္းျခင္းမွာေတာ့ ဆႏြင္းဟာ Ibuprofen ေဆးနီးနီး အကိုက္အခဲ သက္သာေစေပမယ့္၊ Diclofenac ေဆးေလာက္ေတာ့ မစြမ္းဘူးလို ့ေတြ ့ရွိရပါတယ္။ လိမ္းတာမ်ိဳးကလည္း အေယာင္က်ေစျပီး အႏၱရာယ္ကင္းပါတယ္။

ဆႏြင္းဟာ အစာအိမ္အနာ ျဖစ္ေနတဲ့ သူေတြမွာဆိုရင္ေတာ့ ေရာဂါကို သိသိသာသာ သက္သာေစတာမ်ိဳး မရွိဖူးလို ့ေတြ ့ရပါတယ္။ လူေတြ ေျပာၾကတဲ့ မွတ္ဥာဏ္ေရာ့နည္းတာ ကာကြယ္နိုင္တာတို ့၊ ဆီးခ်ိဳကာကြယ္တာတို ့၊ အူမၾကီးကင္ဆာ ကာကြယ္တာတို ့ စတာေတြကိုေတာ့ သက္ေသျပစရာ ခိုင္လံုတဲ့ စာတမ္း မရွိေသးပါဘူး။

ဆႏြင္း ကို သတိထားသံုရမယ့္ အေျခအေနေတြကေတာ့ ကိုယ္၀န္ေဆာင္ခ်ိန္ နဲ ့ ေသြးၾကဲေဆး ေသာက္ေနရသူေတြျဖစ္ပါတယ္။ အစားအစာခ်က္ျပဳတ္တဲ့ အထဲမွာ ပါတဲ့ ပမာဏက ေတာ့ ဆိုးက်ိဳး မရွိေပမယ့္၊ ဆႏြင္းကို ေဆးအျဖစ္ ေသာက္သံုးတာကိုေတာ့ ေရွာင္ရပါမယ္။ နို ့တိုက္တဲ့ အခ်ိန္လည္း အတူတူပါပဲ။ ဆႏြင္းေသာက္တာမ်ိဳး မသင့္ေတာ္ပါဘူး။ သည္းေျခေက်ာက္ရွိတဲ့ သူေတြ၊ သည္္းေျချပြန္ပိတ္တဲ့ သူေတြလည္း ဆႏြင္းကို ေရွာင္ရပါမယ္။ ဒါ့အျပင္ ဆႏြင္းမ်ားမ်ား စားသံုးတာဟာ သံဓာတ္စုပ္ယူမွု ကို ပါ ေနွာင့္ယွက္တာေၾကာင့္ ေသြးအားနည္းသူမ်ား သတိထားပါ။ ေသြးခဲမွုကိုပါ ဟန္ ့တားနိုင္တာေၾကာင့္ ခြဲစိတ္မွု ျပဳလုပ္မယ္ဆိုရင္ ၂ ပတ္ အၾကိဳကတည္းက ဆႏြင္းပါတဲ့ ေသာက္ေဆးမ်ား ရပ္ပါ။

ဆႏြင္းကို သံုးတတ္ရင္ ေဆးျဖစ္ပါတယ္။ အစားအစာ ခ်က္ျပဳတ္ရာမွာ အသံုးျပဳတဲ့ ပမာဏ နဲ ့ေတာ့ ဆိုးက်ိဳး ရွိတာ ရွားပါတယ္။ သတိေပးခ်င္တာကေတာ့ ဆႏြင္းနဲ ့ျပဳလုပ္ထားတဲ့ ေသာက္ေဆးမ်ားကိုပါ။ ခ်င့္ခ်ိန္ျပီး သံုးတတ္ေစဖို ့ မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။ က်န္းမာေပ်ာ္ရႊင္ေသာ ဘ၀မ်ား ပိုင္ဆိုင္ၾကပါေစ။

Dr. Jasmine