ကေလးအစားအစာ ျပင္ဆင္ေသာ္…

၆လေက်ာ္ေလးေတြရဲ႕ မိဘအမ်ားစု ႀကံဳေတြ႕ေနက်ကေတာ့ ျဖည့္စြက္စာ ျပင္ဆင္ရတာပါပဲ။ မိခင္နို႔ တိုက္တဲ့ ကေလးေတြမွာဆိုရင္ မိခင္နို႔အျပင္ အပိုအလုပ္တစ္ခုေပါ့။ ဒီလိုနဲ႔ အလုပ္တစ္ဖက္နဲ႔ ကေလးမိဘအမ်ားစုဟာ ျဖည့္စြက္စာကို ႀကိဳတင္ျပင္ဆင္ၿပိး ေက်ြးကာနီးမွ ေႏႊးတတ္ၾကပါတယ္။ ျဖည့္စြက္စာကို ေႏႊးမယ္ဆိုရင္ ဘာေတြလိုပါသလဲ?

၁။ ေႏႊးေက်ြးမယ့္ ျဖည့္စြက္စာကို ေသေသခ်ာခ်ာ က်က္ေအာင္ခ်က္ၿပီးတာနဲ႔ ခ်က္ခ်င္း အေအးခံပါ။
တကယ္လို႔ မိမိအခု ခ်က္ေနတဲ့ ျဖည့္စြက္စာကို တစ္ခါစာထက္ ပိုလုပ္ထားၿပိး ေႏႊးေက်ြးဖို႔ စဥ္းစားထားရင္ေတာ့ ခ်က္ခ်င္း ေရခဲေသတၱာထဲ ထည့္လိုက္ဖို႔ လိုပါတယ္။ ေရခဲေသတၱာရဲ႕ ေရခဲတဲ့ အထပ္ကိုပါ။ အေၾကာင္းကေတာ့ ဘက္တီးရီးယားေတြဟာ အစာေႏြးေနခ်ိန္ ၂၀ကေန ၄၀ဒီဂရီအတြင္းမွာ ပိုမိုေပါက္ပြားၾကပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ခ်က္ၿပီး ျပန္ေႏႊးမယ္ ရည္႐ြယ္တယ္ဆို ခ်က္ခ်င္း ေအးခဲထားဖို႔ လိုပါတယ္။

၂။ ျပန္ေက်ြးခါနီး ေႏႊးရင္ ပူက်က္ေနေအာင္ ေႏႊးပါ။
အမ်ားစုေသာ မိဘေတြဟာ ျပန္ေက်ြးခါနီး ကေလးစားနိုင္မယ့္ အပူခ်ိန္ထိပဲ ေႏႊးတတ္ၾကပါတယ္။ ဒါဟာ အႏၲရာယ္ မ်ားပါတယ္။ ျပန္ေက်ြးကာနီး ပူက်က္ေနေအာင္ မေႏႊးရင္ အစားအစာမွာ ကပ္ေနနိုင္တဲ့ ဘက္တိးရီးယားေတြ မေသလို႔ ေက်ြးတဲ့အခါ အႏၲရာယ္ ရွိပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ပူက်္ေနေအာင္ ျပန္ေႏႊးၿပိးမွ အေအးခံ ေက်ြးပါ။

၃။ တစ္ႀကိမ္ေႏႊးၿပီးသား ေက်ြးလက္စကို ျပန္သိမ္းၿပီး ေနာက္တစ္ႀကိမ္ ေကြၽးလို႔ရလား?
ဒါဟာ လံုးဝ မလုပ္သင့္တဲ့ အရာပါ။ စားလက္စကို ျပန္သိမ္းၿပီး ေနာက္တစ္ခါျပန္ေႏႊးေက်ြးတာ အစာအဆိပ္သင့္နိုင္ပါတယ္။

၄။ ေရခဲရိုက္ထားတဲ့အစာကို ျပန္ေႏႊးလိုက္၊ မေက်ြးပဲ ပိုလို႔ ဖယ္ထားတာေလးကို ေရခဲျပန္ရိုက္ၿပီး ျပန္ေက်ြးလိုက္ လုပ္လို႔ ရပါသလား?
အေျဖက ရပါတယ္။ ဥပမာ – ေရခဲမုန္႔လိုဟာမ်ိဳးေပါ့။ ၂ခါ ၃ခါေလာက္ထိေတာ့ အဲဒီလို ေက်ြးလို႔ ရတာေပါ့။
ဒါေပမယ့္ ေရခဲခဲထားတာ မိခင္နို႔ ဆိုရင္ေတာ့ တစ္ခါပဲ ခဲပါ။ အႀကိမ္ႀကိမ္ခဲရင္ ကေလး ဝမ္းပ်က္တတ္ပါတယ္။

၅။ ေခတ္မီမီ မိုက္ခရိုေဝ့ဗ္ သံုးသူ ေမေမေတြ သတိျပဳစရာ…
မိုက္ခရိုေဝ့ဗ္ နဲ႔ ကေလးျဖည့္စြက္စာ ေႏႊးခ်င္ပါတယ္ဆိုတဲ့ ေမေမေတြအတြက္ သတိျပဳစရာေလးေတြပါ။ မိုက္ခရိုေဝ့ဗ္ သံုးတာရလားဆို ရပါတယ္။ ဒါေလးေတြေတာ့ သတိျပဳပါ။
– ထည့္ေႏႊးမယ့္ ခြက္ကေလးက မိုက္ခရိုေဝ့ဗ္ ခံနိုင္တဲ့ခြက္ ျဖစ္ပါေစ။ မိုက္ခရိုေဝ့ဗ္ အတြက္ ထုတ္ထားတာမဟုတ္တဲ့ ပလတ္စတစ္ခြက္ေတြဟာ ကေလးကို ဆိုးက်ိဳးေပးမယ့္ ဓာတ္ပစၥည္းေတြ ထုတ္တတ္ပါတယ္။
– ခြက္ကေလးမွာ အဖံုးပါပါေစ။
– အလူမီနီယမ္ အလႊာေလးေတြ အုပ္ထားရင္ ဖယ္ၿပိးမွ ကင္ပါ။
– အပူခ်ိန္ကို အေငြ႕ေထာင္းေထာင္းထတဲ့ထိ ထားပါ။
– မိုက္ခရိုေဝ့ဗ္သံုးၿပီး ေရခဲရိုက္ ေဖ်ာ္ထားတဲ့ အစားအစာေတြကို ခ်က္ခ်င္းခ်က္ရပါမယ္။

ဒါကေတာ့ ကေလးစားဖြယ္ ေႏႊးနည္းေလးေတြ ျဖစ္ပါတယ္။ ကေလး စားဖြယ္လုပ္စက္ေလးေတြအေၾကာင္း ေနာက္မွ ထပ္ေျပာျပမယ္ေနာ္။

ကေလးတို႔ က်န္းမာထက္ျမက္ ဉာဏ္ရည္တက္ပါေစ။

ေဒါက္တာယမင္း(ေဆး ၁)